Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 1 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Чужденецът“ от Албер Камю – 26 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – срещу понеделник
• Метаморфози срещу понеделник
Гости в студиото Яна Петкова и Ирина Софранова. Две жени със смели, нестандартни и изискващи вътрешна свобода професии. Работят в тандем, като се грижат за доброто маркетиране на най-добрите български вина. Заредени с неочаквани и интересни истории, от техните винени и не само пътешествия, те създават креативен свят, изпълнен с любопитни ситуации, нестандартни хора и забележителни постижения. Какво е да си жена с нестандартна професия днес, когато всички търсят бързия резултат и успех?
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата, през погледа на гостите в студиото.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Рецитал – камерни ансамбли
Избрано от концерт от фестивала „Пиано екстраваганца“ в София под надслов „В памет на Шостакович“. С участието на Людмил Ангелов (пиано), Димитър Буров (цигулка), Атанас Кръстев (виолончело) и Христо Танев (виолончело). В програмата: произведения на Дмитрий Шостакович.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Песни от Испания

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Димитър Христов, Валерия Момчилова, Даринка Цекова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Приказка за стареца Такетори и лунното момиче“, по японска народна приказка

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Ден на народните будители.
Резултатите от фотоконкурса „Моето училище е най-хубаво“, посветен на празника 1 ноември. Разговор с организатора на конкурса Надя Барух, директор на издателство „Аз - буки“.
• Будители извън границите
Ще посетим българското неделно училище в Молдова „Васил Левски“ и библиотека „Христо Ботев“, където от години се съхранява българският дух и книжовност. Гост: доц. д-р Надежда Кара – славист и преподавател по български език в Молдовския държавен университет в Кишинев, завеждащ група „Етнология на българите“ в Молдовската академия на науките.
• Ще гостуваме и на Канадско-българския културен център „Зорница“ в Монреал. С директорката на Българско училище „Св. св. Кирил и Методий“, Ива Беличка, ще говорим за българското самосъзнание, значението му за най-малките, запазването на традициите и културата ни като предизвикателство, от което мнозина в общността не се страхуват.
• Главен герой: Нежното лице на науката. С генетикът и молекулярен биолог доц. Милена Георгиева от Института по молекулярна биология към БАН ще говорим за спиралата на живота, кои са генетичните фактори, които ни определят, както и за най-новите изследвания и открития в областта на генетиката.
• Минути на редактора: В деня, когато почитаме паметта на Светите безсребърници Козма и Дамян – разговор с доктора по богословие и главен редактор на сайта „Християнство“ Ренета Трифонова за мястото на светците-лечители в църквата, за отношението на православието към лекарите, лекарствата и ваксините и за това християнско ли е да разчиташ само на предпазване и изцеление свише без да се възползваш от човешките достижения.
• Нашият ден - Terra Култура
Непознатите будители, с които ви срещнаха програма „Христо Ботев” и Мария Мира Христова - Паисий, Петър Богдан, Димитър А. Ценов, Яков Крайков, Олга Круша, Захарий Княжески и Кирил Нектариев в разговор с проф. Пламен Митев, проф. Лилия Илиева, проф. Стоян Проданов, фотографа Галя Йотова, д-р Пламен Петров, д-р Андриана Спасова и д-р Стефан Шивачев.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
Музика, представена от български поп и джаз музиканти. Изпълнения на Ангел Заберски трио, Маги Алексиева – Мей, Мирослава Кацарова, Велека Цанкова, Росен Кукошаров, Хилда Казасян, Лилия Илиева и Антони Дончев, Марина Господинова и Димитър Карамфилов.
Съвместната инициатива на БНР и Музикаутор „Земя на таланти”. На фокус е група „Пумпал”.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Никола Маринов за книгата си „Изход на видовете“.
• „Семейна гравитация“ фотоизложба на Петър Вълчев.
• Невена Екимова за инсталацията си „НеСметни богатства“.
• Третата фаза на проекта „Бъдеще незабравимо“ в ново софийско галерийно простарнство.
• Росен Спасов за ретроспективата на Бинка Желязкова на Солунския Филмов Фестивал.
• Валентина Шарра представя изложбата си „Сълзи без тъга“ в Галерия „Структура“.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикален момент
Свободата в личен и обществен план е тема на днешната ни среща. Поглеждаме към нея с помощта на Пласидо Доминго, Агнес Балтса, Дмитрий Хворостовски, Йо Йо Ма, Бийтълс, Фреди Меркюри, Енгелберт Хъмпърдинк и Ал Бано и Ромина Пауър.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• Будност и будителство
Кои са съвременните будители сред ромския етнос и какво знаем за тях – разговор със Стела Костова – учителка от Сливен, председател на Ромската Академия за Култура и Валери Леков, журналист и режисьор. А с колегата Бойко Ламбовски ще разговаряме за известни ромски поети.
• „Будителство и наследство“ – как се грижим за наследеното от предците ни; опазваме ли местата и паметниците, които обединяват хората от различни общности – разговор с археолога проф. д-р Диана Гергова и доц. Катерина Венедикова – специалист по история на турския език. Ще представим и новата им книга „Демир Баба Теке – Българският Йерусалим“

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Една дума с много лица – точката
Епизод 1: „Първото прозорче към света“
В епизода се поставят фундаменталните представи за точката в геометрията, езика, статистиката, философията и астрономията. За геометрията тя е: „нищо, част от абстрактен, въображаем свят на математиката“, в астрофизиката е: „конкретен обект“, но и „любопитство към света“, а за езика, „нейното начало трябва да се потърси още в древността, когато някои народи са използвали кръстче, вместо точка, а древните гърци са я поставяли горе, вместо долу, където я поставяме сега.“
В епизода участват: проф. Тинко Тинчев, логик – математик от Катедра Математика в СУ „Св. Климент Охридски“, доц. Йордан Ефтимов, литературовед и гл.ред на „Литературен вестник, доц. Борис Грозданов, от Катедра Философия в СУ „Св. Климент Охридски, доц. Тодор Велчев, астрофизик от Катедра Астрофизика в СУ „Св. Климент Охридски“ и ас. Бойко Амаров, от Катедра статистика и иконометрия в СУ „Св. Климент Охридски“.
Музиката в целия цикъл е любезно предоставена с декларация за качване в сайта от автора ѝ Петър Йорданов – Бъни от албума му „BunyVerse“.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• Българки, изиграли огромна роля за пробуждането на нашите сънародници след Освобождението – за проекта „Будителките“, в който основна тема са личните истории на 15 бележити българки, говорим с Елица Павлович от независимия женски сайт „Момичетата на града“
• Моята история, моята тема: Тошо Пейков, съставил четирилогията от исторически албуми „България в блясък“ за незаслужено забравения от българите княз Александър 1 и неговите любовни истории

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода
Звучат изпълнения на ОНМ на БНР, Нели Андреева, Димитър Лукарски, Людмила Радкова, формация „Илиев“, Николай Гурбанов, Жасмина Живкова и други.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
В памет на прочутия клавирен педагог Дмитрий Башкиров – концерти, в които солисти са негови успешни ученици:
• септември 2021 г. Свири СО на БиБиСи с диригент Семьон Бичков и солист Кирил Герщайн - пиано. В програмата: Лудвиг ван Бетовен – увертюра „Кориолан“, опус 62; Роберт Шуман – Концерт за пиано и оркестър в ла минор, опус 54; Феликс Менделсон - Симфония № 3 в ла минор, опус 56 „Шотландска“;
• Концерт от Хановер, от 17 май 2018 г. Свири Филхармонията на Северогерманското радио (NDR) с диригент Шиян Джан и солист Денис Кожухин, пиано. В програмата: Камий Сен-Санс – Концерт за пиано и оркестър № 2 в сол минор, опус 22; Сергей Прокофиев – Симфония № 6 в Ми бемол мажор, опус 111.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Гост: Феран Дордал и Лалуеса. Той е режисьор, драматург и преподавател от Барселона. Разговор за това как през последните десетилетия светът става все по-сложен, множествен и двусмислен. Как реалността се променя всяка секунда и всичко е свързано, и как тези неща могат да се превърнат в театър.
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Спонтанни инвенции
Триата на Вячеслав Ганелин. Те са най-различни, но музикантите са предимно от бившия Съветски съюз. Едно от най-новите е с литовеца Пятрас Вишняускас (саксофон) и германеца Клаус Кугел (ударни), по състав същото като най-известното „Ганелин - Чекасин - Тарасов“, съответно клавишни, саксофон и ударни. Освен това се оказва, че такъв необикновен музикант като Ганелин е свирил и в най-стандартно (като състав) трио - с бас и барабани. В предаването са включени две такива, с басистите Виктор Фонарьов и Юозас Румелайтис и с барабанистите Мика Маркович и Александр Мелник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 10 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Румен Леонидов от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Маргарита Заберска от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 09.05.24 в 08:35

Четвъртък, 9 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Разкази за мутанта Крум" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев В четвъртък обръщаме внимание на "coup de coeurs" – влюбвания, в случая от първа слушане...

публикувано на 08.05.24 в 09:25

Сряда, 8 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Монолози" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Джаз концерт водещ: Людмил Фотев В сряда представяме в развитие контекстуални плейлисти в  различни стилове, обединени в началото от идеята за..

публикувано на 07.05.24 в 17:03

Вторник, 7 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дзен под кедъра" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Концерт забавна музика водещ: Георги Величков от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторник е времето, посветено на артистите, първи повярвали в новото (април 1993) предаване на програма "Христо Ботев" –..

публикувано на 06.05.24 в 08:18

Понеделник, 6 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Стриптийз", "Давай, Лазаре" – разкази от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Пътешествията са в сърцевината на този Джаз+Дуенде. Продължаваме с втората част на диптиха на контрабасиста Рено Гарсия-Фонс "Кинематичен бас" – сега е ред на "В духа на..

публикувано на 05.05.24 в 07:46