Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Будители зад граница

Снимка: @bsrodnarech

Как се съхраняват българският дух и традиции извън България? Трудно ли е да си будител зад граница?

В Българското неделно училище в Молдова от години се съхраняват българският дух и българската книжовност. В момента носи името “Васил Левски“, а името на библиотеката е “Христо Ботев“.

За дейността на училището разказва в “Нашият ден“ доц. д-р Надежда Кара, славист и преподавател по български език в Молдовския държавен университет в Кишинев, завеждащ група „Етнология на българите“ в Молдовската академия на науките.

“Естествено, че зад тези, които осъзнават ситуацията, че трябва да се запазва етничността на нашите българи, това е в определен смисъл мисия. Имаме инструменти, възможности, а и дух да подкрепяме нашите сънародници за опознаване на своето минало, култура и език.

Аз съм родена в Казахстан. Потомка съм на тези българи, които са били депортирани през 1940 г., изселени от Бесарабия и са захвърлени – някои в Сибир, някои в Орал, лично аз съм родена в Казахстан.

В нашето семейство нямаше нищо друго, освен българско – езикът, традициите, приказките, които съм чувала от баба си. Спомените от нейното детство и тъгата по родното място.

Българите, които бяха изселени, се стараеха да се събират поне по големи православни празници, за да обменят информацията, която е стигала през писмата до тяхното родно място."

Подкрепата от България

"До момента подкрепата от България е много голяма и е много важна за нас. Това са преди всичко книги. Без художествена литература, която носи българския дух и отразява българския манталитет, не може. Най-важното е, че се изпращат преподаватели от България, които носят съвременен български дух."

Нужди на училището

"Нашите деца са руско- и румъноезични, защото има и българчета, които учат в румънски училища. Когато идват, ние ползваме българските учебници за по-напреднали класове. Но има необходимост и за някои други книги, които популярно разказват за българската култура и история – по-популярни енциклопедии. Имаме много студенти, завършили в България, които в момента работят по селата."

Как се чества Денят на будителите в българското училище в Молдова, можете да чуете от доц. д-р Надежда Кара в звуковия файл.

Темата коментира в “Нашият ден“ Ива Беличка, директор на българското училище в Монреал и част от един голям културен център, който носи името “Зорница“. Там тя успя да събере българи от Монреал и заедно да запазят българщината на този празник.

“Пламъкът на родолюбието е в сърцето и душата на всеки българин, независимо къде се намира. Смятам, че се възпламенява точно в момента, когато българското и родното е застрашено. Когато се отдалечаваме от него и имаме чувството, че може да го загубим.

Много от хората, които в началото казваха, че не искат допир с българското, по-късно се включваха. Никой не може да избяга от себе си. В един ден от твоя живот носталгията и любовта побеждават.

В Българското неделно училище се преподават четири предмета – българска граматика, литература, българска география и история. Включваме и български народни танци, пеене и празнуваме всички български празници.

1 ноември отбелязваме във всяко училище.

В момента учениците в училището са около 100. Убедена съм, че това е заради идеята, която имахме, да направим филиали в града. Вече са пет филиала в пет различни квартала на Монреал, което е повече работа и разходи, но целта е много повече български деца да имат достъп и възможност да докоснат българското."

Повече за това как възниква център “Зорница“, можете да чуете от Ива Беличка в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, Facebook/Българско-неделно-училище-в-гр-Кишинев, facebook/BulgarianSchoolMontreal


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биоразградимост

Анджела Иванова е част от малък екип, чието производство на биоразградими опаковъчно и ламиниращо фолио, е готово, буквално на "нисък старт" да започне с пълна пара. Годините експерименти, тестове, сертифициращи процедури и търсенето на машина се увенчават с успех, защото успехът определено очаква продуктите на компанията на Анджела и..

публикувано на 02.07.24 в 18:53

"Education+", или как да намерим своето професионално място в България?

А сега накъде?  Това е въпросът, който често си задават младите хора след завършване на университет. Точно за тях е платформата Education+. Тя е създадена от млади хора за млади хора и цели да се справи с младежката безработица. Тази иновативна платформа успя да впечатли журито на тазгодишното издание на “Академия за иновации”. В ефира на рубриката..

обновено на 02.07.24 в 12:45

Инж. Венцислав Славков: Спалните вагони са най-предпочитани, но местата са ограничени

В ефира на “Нашият ден” инж. Венцислав Славков , управител на "БДЖ – Пътнически превози" ЕАД, сподели информация за текущите инициативи и предстоящите подобрения в железопътния транспорт в България. Той разказа, че от вчера е започнал да работи извънреден сутрешен влак за Бургас , който спира на спирка "Искърско шосе",  за да осигури връзка с Летище..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество..

публикувано на 01.07.24 в 11:10

Светлана Драгнева: Имаме кураж и воля, за да продължаваме напред

Деветнадесетата световна среща на българските медии, традиционно организирана от БТА, се проведе в Одеса, Украйна, между 18-21 юни, под мотото "Медии и общност". Наред с много срещи на различни нива, наред с посещението на ключови места, градове и села, свързани с българите и историята им в Украйна, бяха сключени договори и подписани меморандуми за..

публикувано на 01.07.24 в 10:11