Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Будители сред ромите

Когато се говори за будителите, често се забравя, а и в много случаи просто не се знае, че сред тях има и хора от пъстрото семейство на ромите.

Знаете ли, че първият превод на романа „Под игото“ на немски език е направен от д-р Атанас Димитров от едно село близо до Котел? А че сред основателите на кръга „Мисъл“ има и представители на тогавашната ромска интелигенция? Или пък, че всяка година расте броят на ромски младежи, завършващи висше образование, защото немалка част от този етнос – част от нашия народ, вече гледа на образованието като инвестиция в по-доброто бъдеще на децата си? 

Ако сте пропуснали да научите или забележите тези факти, чуйте последното издание на предаването „Познати и непознати“. В него се търсят съвременните будители сред ромския етнос, както и известни поети - роми, които са оставили трайна диря в българската култура.

Първа в предаването се включва Стела Костова – непримирима жена, която дълги години вече работи за просветата на ромите от Сливен. Тя е председател на Ромската академия за култура, която няколко поредни години организира фестивал на българската култура в града.

Различни са оценките за европейската инициатива Декада на ромското включване. За България преобладават тези, които я наричат провал. Може би за по-голяма част от страната това важи, но не и за Видин – градът, от който всъщност тръгна инициативата. Поде я една учителка – Донка Панайотова. В резултат на нейната и на екипа ѝ работа стотици ромски ученици завършиха средно образование, а десетки – висше. Много от тях завършиха и някои от най-престижните световни университети.

Колегата Валери Леков е познат на аудиторията най-вече като журналист – автор и водещ на предаването Събота сутрин“. Малко хора знаят, че е завършил режисура, че е и прекрасен поет-сатирик. Почти никой обаче не знае за работата му с ромските деца – работа, която си е чисто просветителска дейност.

Когато стане дума за поети, чиито имена се различават от българските, първото име, за което се сещат хората е Усин Керим. А след него се нареждат тези на Мануш Романов и Савчо Савчев – и тримата напуснали вече този свят. За мястото им в българската литература разказва журналистът и поет Бойко Ламбовски.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Голямата диктовка": Коя дума затрудни най-малките участници?

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" обсъждаме значението на "Голямата диктовка", проведена в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Това събитие предизвика голям интерес и събра участници от различни възрасти, които имаха възможността да демонстрират своите умения по правопис. В интервю за предаването д-р Ивета..

обновено на 03.06.24 в 13:24

Милен Митев: Разговорът за българската история и култура трябва да започне от обществените медии

Българската национална телевизия, Българското национално радио и Българската телеграфна агенция обявиха съвместната инициатива под надслов "14 века България в Европа". На обща пресконференция генералните директори на трите обществени медии заявиха намерението си да работят заедно за реализирането на тази инициатива. Те се стремят да насочат..

обновено на 03.06.24 в 11:57

Книга за съвременното китайско общество беше сред акцентите на Панаира на книгата в София

В рубриката "Епизоди от живота" поглеждаме към Панаира на книгата в София. Сред многобройните събития, привличащи вниманието на читателите, се открои премиерата на книгата "Съвременното китайско общество – устройство и начин на живот". Този изключителен труд е издаден по повод 75 години от установяването на дипломатическите отношения между България..

обновено на 03.06.24 в 10:03

Свободата и свободите

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България е повод да се запитаме за това всеобхватно и така податливо на безброй тълкувания понятие. Какво е свободата във философско измерение? Защо "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" – безсмъртието чрез саможертва ли се постига? А свободата на избора, свободата на словото, свободата на..

публикувано на 02.06.24 в 12:21
Иисус Христос и Самарянката

С дух и истина

Стремежът на хората към безсмъртие съществува от древни времена. Той е отразен и в приказките за деца чрез мотива за "живата вода", която има свойството да възкресява и да прави други чудеса. Истинската жива вода може да дойде обаче единствено чрез Бога, Който е Извор на живота. Сам Той обяснява на самарянката свойствата на живата вода: "А който пие..

публикувано на 02.06.24 в 09:20