Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 6 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
• Гости: Методи и Радо - Радула от „No More Many More“ с акустичен сет на живо от студиото.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Даркуейв и готически сюрреализъм – Брендън Пери с първия си солов албум след разпада на „Дед Кен Денс“ – „Eye of the Hunter“ 1999г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения Кръстьо Димов, Хор и оркестър към НМА, Радка Радева и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
На гости в елинпелинското село Доганово.
С кмета на селото и с читалищния секретар говорим за историята и настоящето на населено място, за черквата, читалището и дейностите му, за делниците и празниците, поминъка и проблемите на хората.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Детско радиосъстезание „Златната ябълка“.
• Непознатите думи: какво е албинос
• История на изкуството за деца: любопитната история на първия седмичен вестник във Франция, замъкът Шарлотенборг в Копенхаген.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
„Близалка или компютър – изберете”! Ще разговаряме с проф. Владимир Пилософ, почетен председател на Българската педиатрична асоциация. Акценти: грижи за здравето в детска и юношеска възраст, задължителните и доброволните ваксини, изборът – тест или вкъщи? И още: за детската болница и училищните лекари, за психичното здраве и Ковид изолацията...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
• Семеен маршрут: разходка из Източните Родопи, за да научим тайната на една от най-скъпите подправки в света – шафрана. Къде се намират шафрановите родопски полета и каква е традицията в отглеждането на шафрановия минзухар, ще разберем от Екатерина Терзиева.
• Олга Василевска - мажоритарен собственик и управител  на голяма спедиторска компания ще ни гостува на живо в студиото, за да ни представи последната си инициатива: „Нов човек“  - един подкаст за промените в живота ни: на какво ни учат и какво ни дават.
• От другата страна: с психолога д-р Огнян Димов ще отбележим Световния ден на мъжа и ще поговорим за качествата, които всеки родител трябва да възпита в малкото момче.
• Вкусът на истината: как зеленото мислене навлиза в лозарството
• Моето семейство: гости ще ни бъдат Свобода Михайлова и сина й, младият състезател по джудо Явор Михайлов , за да разберем  как се става майка на олимпийска надежда и едновременно с това се движи успешен бизнес, как се гради доверие и разбирателство между поколенията и къде е спортът в тренирането на волята и характера.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Днес отново си разказваме „Малки истории за големи музиканти“. Ще научите любопитни подробности около създаването на Лунната соната на Бетовен, Струнния секстет „Спомен от Флоренция“ на Чайковски и операта „Аида“ на Джузепе Верди.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
Що е то книжарница за една книга?
Гост: Йордан Д. Радичков
Репортаж от причудлива книжарница, в която вместо лавици и купчини книги, присъства само едно издание. Как „Книжарница за една книга“ превръща подбраните книги в събитие и защо не е изложбена зала?  
Разказ от и за едно пространство, родено в разгара на кризата, което действа буквално „наопаки“.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златен кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
Афро-кубински джаз 1 част – Марио Бауза
Афро-кубинският джаз е най-ранната форма на латино джаза. Той представлява колаборация от афро-кубински ритми, специфична джаз хармония и импровизация. Стилът възниква в началото на 40-те години на м.в. с кубинските музиканти Марио Бауза и Франк Грило „Мачито“ в Ню Йорк. Основата върху която стъпва и се развива афро-кубински е хабанерата, която  придобива международна популярност по онова време. Хабанера е първата нотирана музика, която е ритмично базирана върху африкански мотиви. Днес в предаването ще проследим зараждането на афро кубинския джаз и първите му образци в лицето на един от създателите на стила, Марио Бауза.

15.10 до 16.00 часа
Музей в ефира
За кого е важно българското участие във Венецианското биенале?
На 20 октомври Министерският съвет реши, че България ще участва в 59 Венецианско биенале през 2022. Важно и позитивно решение е това, защото оправдава стремежа за редовно участие на страната ни в този най-стар (от 1895) и авторитетен фоум за съвременно изкуство, в който се представят и национални павилиони. А същевременно по ред причини това решение се явява късно - и ще скъси сроковете и процедурите дори повече, отколкото беше при предишното представяне във Венецианското биенале през 2019. Мнозина си спомнят скандалите около него, включително и по този повод.
По условие и регламент комисар на това представяне бе директорът на Националната галерия Яра Бубнова. С нея ще разговаряме за самото Венецианско биенале, за българските участия в него през годините, а и по въпроса защо и за кого е важно българското присъствие там.
Ще говорим и за Националната галерия, за изложбите, културната политика и текущия художествен живот.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
• Честит рожден ден: Фриц Пупел на 77 години. Дългият път на немския китарист, композитор, продуцент, аранжор и издател - ярък представител на ост-рока, от родния Спортау до продуцентското кресло на група HIM в Хелзинки. Живот и жица в съставите „Луникс“, „Сити“, „Берлин Буум оркестра“ и др.
• Още в програмата:
- Харизматичният украинец Юджийн Хютц, лидерът на американския пътуващ цирк, назован
„Гогол Бордело“, отново на фронта с мултинационалната си шайка.
- В Ябълковите градини с мрачния квинтет от Санкт Петербург Shortparis.
- Помни титаните! „Хобо Блус бенд“.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
епизод 437 – „Животът е птичка дяволита“
гост: оригиналният актьор и музикант Николай Димитров-Коки.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Танго пациент“ от Мария Петрова

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
• Зелени истории: За 87-ия рожден ден на парк „Витоша” екип на Дирекцията, природозащитната организация WWF България и партньори представиха нови табели, които приканват посетителите да се запознаят със значението на мъртвата дървесина за живота в гората. Повече за тази инициатива, но и са състоянието на старите гори в парк „Витоша“, разказва Нели Дончева, главен експерт „Гори“.
• Маршрути: Витоша, Рила, Пирин и Родопите – разговор за дивите животни, но и за разумното ни поведение в планината, разговор с Калина Бояджиева, природозащитник и Костадин Вълчев, експерт по мечките.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
220 години от рождението на Винченцо Белини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 2 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Продължава представянето от различни концерти на един от първите ни "кръстници", френският пианист и композитор Мишел..

публикувано на 01.07.24 в 08:25

Понеделник, 1 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Началото е бразилско. Още през 2021, когато излиза албумът на композитора и певец Арналдо Антунес с доста по-младия пианист Витор Араужу, очакванията от бъдещия им аудио-визуален спектакъл бяха..

публикувано на 30.06.24 в 08:15

Неделя, 30 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Когато розите танцуват" от Валери Петров от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 29.06.24 в 08:10

Събота, 29 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Супергрупи: Transatlantic. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 28.06.24 в 16:48

Петък, 28 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 27.06.24 в 08:35