Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Красотата на изпитанията и надеждата през погледа на пишещия художник

В книгата „Облаците се разотиват последни“ авторката говори с визуалността на езика и пише с перото на неговата чувствителност и богата обагреност. С разказите си тя смесва измисленото и реалното, тъжното и смешното, логичното и абсурдното в човешкия живот. Повече от 10 години Диляна Николова живее и работи и в Англия, където ежегодно излага свои творби. В богатата ѝ творческа биография има множество отличия и награди от наши и международни изложби. Диляна е член на български и международни журита, включително и за театър. За да напишат нещо, художниците трябва да имат някакво изключително важно основание, твърди Диляна Николова:

„Изкуството е документ, документ, макар и крайно субективен. Произведенията на изкуството са паралелната, неофициална, и често пъти по-истинна история. Писането е особен вид отговорност към поколенията, свидетелски показания за времето, за хората, за света. Както декларират в полетата на църковните книги съвестните и смирени автори на преписки „Писахме да се знае...”

Диляна Николова е разностранен творец. Тя работи в областта на карикатурата, сатиричната рисунка, илюстрацията. Автор е на няколко сценария за анимационни и документални филми. Творческият ѝ път започва рано – още със завършване на гимназията открива своя първа самостоятелна изложба и същата година е удостоена с наградата: "Най-добра жена карикатурист“. От 1988г. създава и проекти за театрални кукли за голяма част от спектаклите на Малък куклен театър *СЛОН*, тя е автор и на сценарии за документални и анимационни филми. Диляна Николова има магистърска степен по българска филология от Софийския университет. Отличителна черта в творчеството на Диляна Николова е, че тя не търси в карикатурата решение на битовите и злободневни проблеми на ежедневието, а я превръща във философска рисунка.

Авторката споделя: „Светът прилича на безкраен лабиринт, съставен от отделни парчета като зле изработен пъзел, във всяко от които, духовно напълно изолиран от останалите, отделният човек се блъска в огражденията, често без дори да си дава сметка за безнадеждното безсмислие, в което е попаднал. Но това съвсем не значи, че светът е тъжно място, често дори е много весело в кутийките, а понякога дори човек си мисли, че е свободен и над тези неща, че само останалите са се объркали, което е също много разпространено и по своему забавно.” – добавя с усмивка.

Героите в разказите на Диляна Николова са мечтатели, неудачници, луди се лутат в очертанията на една окаменяла от пресметлива разумност „нормалност”, която не е по силите им да приемат.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – личен архив на Диляна Николова 
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Алберто Стайков между логиката и емоциите

Завършил е НАТФИЗ със специалност "Художествена и приложна фотография", но освен това композира и рисува. И обича да предизвиква себе си и околните като учи незрящи или хора с увредено зрение да придобиват умения на фотографи. Това го кара непрекъснато да се лута между логиката и емоциите, между обидата и чувството за отговорност.

публикувано на 23.05.22 в 13:11

Майстора без уговорки

"Странно раздвоение: душа на съвременник и навици на отшелник. Художникът живее с фанатичния възторг пред едно утре, човекът – с остатъците от едно вчера. Техните противоречия са изгладени подсъзнателно – от фанатизма на първия и равнодушната неподвижност на втория. Но един единствен стремеж създава единството. Защото всъщност властва само творческата..

публикувано на 23.05.22 в 11:10

13 български художници със съвместна изложба в столичната галерия "Ракурси"

13 български художници направиха съвместна изложба в столичната галерия "Ракурси".  Изложбата е по идея на Валентин Ангелов и се нарича "Пряко допълнение“. Тя събира в общ експеримент 13 художници, които създават съвместни произведения. Всеки от участниците започва една картина, която другият довършва. Така всяка двойка автори създава две..

публикувано на 23.05.22 в 11:08

"ЕкоЛогика" – добрият пример за зелен живот, представен в документална уебпоредица

Едни от най-обсъжданите глобални теми и в същото време недотам засегнати у нас, а именно – взаимодействието на организмите, състоянието на средата, която обитаваме, и възможността да ѝ изградим по-зелено бъдеще, замърсяването на Земята и ежедневното подценяване на този проблем от всички нас – са в сърцевината на новата документална уебпоредица..

публикувано на 23.05.22 в 09:10

Дечко Узунов – между своето и чуждото

"Дечко Узунов: между своето и чуждото" – така е озаглавена изложбата на големия ни художник в Къща-музей "Дечко Узунов" в Казанлък. Картините са от фонда на Художествената галерия в родния му град, а куратор е Катя Христова.  Ето върху какво акцентира тя в текста за представените творби: "Нишката на дългия му житейски път му дава възможност сам той да..

публикувано на 23.05.22 в 08:45