Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Тийноватор“ – учениците имат среща с бизнеса

Снимка: www.teenovator.bg

Как се подготвят ученици за бъдещето в условията на пандемията? Какво е нужно на младия предприемач, за да намери средата си за реализация?

Програмата е безплатна, а форматът е базиран на практическо прилагане на успешни практики от Станфордския университет. Организират се и посещения на офиси на реализирани компании. Фокусът на програмата е стимулирането на творческото мислене и увереността в собствените възможности.


Темата коментира в “Нашият ден“ Вероника Рачева, директор „ Учебни дейности“ във фондация „Прознание“ и програмен директор на „Тийноватор“.

“Това е четвъртата година, която програмата „Тийноватор“ влиза в българските училища. За тези години близо 1000 младежи са влезли в нея. Тази програма е връзката между бизнеса и образованието. Това се случва, като свързваме ученици от 10-и и 11-и клас с предприемачи, които стават техни ментори.

Самата инициатива се провежда в рамките на една учебна година под формата на извънкласна дейност и вече е отворена за ученици от цялата страна. Те се срещат един път седмично със своите ментори, присъствено, ако ситуацията го позволява, ако не онлайн. Работят заедно по програма, разработена от нас.

Тази година младежите в програмата са 420, а в първите три години минаха 500 младежи през програмата.

Кой може да стане участник?

Могат да се включат всички ученици от 10-и и 11-и клас, които имат желание. Нямаме предварителна селекция, няма и ограничения."

Менторите

"Менторите са с най-разнообразна експертиза, те представляват една общност, до която учениците постоянно имат достъп."


Ролята на учителите

"В момента няма възможност за присъствено провеждане на срещите, затова ролята на директорите и учителите е много важна от гледна точка на разпространяването на информацията сред учениците.

И двете страни – бизнес и ученици – имат нужда от тази връзка. В програмата даваме възможност на учениците да посетят офиси и да се срещнат с различни хора от бизнеса и да чуят различни гледни точки.

Бизнесът също има нужда от контакт с хората, които предстои да се влеят в пазара на труда и са потенциални основатели на стартъпи и служители в компаниите."

Учениците в програмата работят в т.нар. "стартъп клубове". Обикновено там са между 15-20 ученици, които работя с екип от двама ментори.

"В програмата няма победители. Всички, които стигнат до финала, са победители, защото уменията, които изграждат, тепърва ще им служат в живота."


Темите, които вълнуват учениците

"Учениците се обединяват около идеи, които ги вълнуват. Миналата година имаше няколко проекта за намиране на стажове и връзка между ученици, които търсят стаж и съответно компании, които търсят стажанти. Това очевидно е тема, която ги вълнува, и явно не намират своето решение. Други проекти бяха свързани с помощ в подготовка за училище или за кандидатстване по определени предмети. 

Имаше и други интересни идеи, свързани с предмети и услуги за домашни любимци."

Бъдещето в условия на пандемия

"Учениците са много креативни и когато са мотивирани, намират начин да реализират целите си и в онлайн среда.

Екипът на фондацията има натрупана опит с провеждането на онлайн обучения и бързо успяхме да адаптираме програмата към дистанционно провеждане."

Чуйте повече за интересните идеи, които вълнуват учениците от Вероника Рачева, в звуковия файл.

Снимки: www.teenovator.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Споделено родителство - как да бъде идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит, от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53

Сърдечносъдовата смъртност у нас – почти три пъти по-висока от средната за ЕС

Високата сърдечносъдова смъртност в България е предизвикателство, което изисква сериозни мерки за превенция и лечение. Доц. Васил Трайков, председател на дружеството на кардиолозите в България, подчерта по-рано пред БНР неотложността на проблема, като заяви, че в Националната здравна стратегия са заложени конкретни мерки за борба с проблема.   Това..

обновено на 25.04.24 в 06:48
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24