Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

За Витоша, за старите гори и за значението на мъртвата дървесина

Снимка: архив на WWF България

За 87-ия рожден ден на Природен парк „Витоша”, който се отбеляза на 27 октомври, екип на дирекцията, членове на природозащитната организация WWF България и Светослав Велков от „Травентурия“, представиха нови табели в планината, с които приканват посетителите на парка да се научат повече за естествените процеси в гората и да разберат какво е значението на мъртвата дървесина.

Падналите дървета, гниещите стари стволове и клони, които срещаме, имат своето голямо значение за живота в гората. От новите дървени табели, поставени по пътеките на Витоша, след като се сканира QR кода върху тях, можем да разберем защо мъртвата дървесина е важна за доброто екологично състояние на гората.

Повече за тази инициатива, но и са състоянието на горите в парк „Витоша“, разказва Нели Дончева, главен експерт „Гори“ във WWF България. „Около 1/3 от видовете в българските гори се хранят, крият или дори прекарват живота си в дървесината на мъртвите дървета. Тя е необходима за кълвачи, синигери, сови и други птици, най-различни бозайници и голямо многообразие от насекоми, мъхове, гъби и лишеи“, обяснява Нели Дончева за старите гори. С Нели Дончева говорим не само за Витоша, но и за старите гори у нас, за тяхното състояние и как можем да ги опазим.

Снимка: архив на WWF България

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитринка Йорданова-Командучи разкрива има ли още мафия в Сицилия

Димитринка Йорданова-Командучи от 20 години дели времето си между Сицилия, Рим и София. Тя е психолог, хипнотерапевт, специалист по маркетинг, културен медиатор, автор на книгата "Пътищата на гласа", в която разкрива същината на иновативния метод за общуване ДиЙо. Разговаряхме за различията при изразяването с глас в областите от Италия, в които живее...

публикувано на 12.08.22 в 15:27

Мефистофел в литературата не е лошият

Защо писателите не само у нас, но и по света прибягват до образа на Дявола, когато искат да изразят някакъв бунт, несъгласие с морала на заобикалящия ги свят? Гьоте с "Фауст", Михаил Булгаков с "Майстора и Маргарита", но и нашите Христо Смирненски, а след него и Добри Жотев с "На гости у Дявола" провокират демона, за да получат исторически и..

публикувано на 11.08.22 в 12:05

Училище без стени, чинове и домашни

15 август е идеална дата за започване на училище, не мислите ли? Въпросът е подвеждащ по две причини – няма неподходяща за учене дата, особено пък когато е сред природата, понеже не говорим за връщане в класна стая и учене на чин, а за лятната школа "Учим за природата сред природата", организирана от Дирекцията на Природен парк „Витоша“, Националния..

публикувано на 11.08.22 в 08:15
Топящ се ледник в Швейцарските Алпи образува пещера.

Конспирациите за климата задълбочават проблема

"Климатичните промени са заговор, скроен от тайно общество", "това са неща, които не ни засягат", "борбата с климатичните промени са извинение за разглезени тийнейджъри да не ходят на училище" – всички ние поне веднъж сме попадали на подобно твърдение. Конспирациите за климата са частен случай на магичното мислене, което обяснява сложни процеси и..

публикувано на 09.08.22 в 09:47
Ивайло  Захариев

Еврика! Успешни българи: Ивайло Захариев

Той е курсант от ВВВУ "Георги Бенковски" гр. Долна Митрополия. Носител е на стипендията на името на акад. Ангел Балевски, която Фондация "Еврика" присъжда всяка година за постижения в инженерните науки в областта на машиностроителните технологии. Детската му мечта е да бъде космонавт. Тя го завежда и в бургаския клуб по авиомоделизъм още докато е в..

публикувано на 08.08.22 в 17:05