Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 13 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
Гости: С Добромир Ганчев - Добата и Николай Берберов - Бебо от българската банда „Urban Grey“ ще си поговорим за предстоящото излизане на новия им албум „Freak Show“.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Фентъзи, митично и мистично.
„Blind Guardian“ – „Beyond The Red Mirror“, 2015 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Петко Радев, Йовче Караиванов, Димитричка Шопова, Румяна Попова и други

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
На гости в село Байлово, община Горна Малина.
Разкази за историята и настоящето на родното село на писателя Елин Пелин, за читалището и дейностите му, за къщата-музей и дом-паметника на писателя, за поминъка и младите хора.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Златната ябълка: епизод 2 за месеца
• Разходка до пръстените на Сатурн
• История на изкуството за деца: разказваме за придворния художник на крал Филип
• Анонс на детските предавания и детския стрийм

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
„Горчилките на... захарната болест” – по повод Световния ден за борба с диабета ще ни гостува д-р Наталия Темелкова. Опитният ендокринолог ще ни информира за симптомите, лечението и превенцията на болестта, за наследствеността и начина ни на живот. Кога и какви изследвания да си направим, кои са най-честите усложнения, и, разбира се, диабет и Ковид?

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
• Трудно ли е да си татко в наши дни – за девета година се провежда Националната кампания „Да бъдеш баща”. Разговор с Давид Кюранов, координатор на събитието.
• Една екзотична покана за съботно прекарване – „Рибен пазар” с гурме предложения, вкусно приготвени рибни деликатеси, прясна риба за дома и още много изненади и развлечения за малки и големи. Място на събитието – „Женски пазар”, София. Разговор с Джиджи Лагадинова, управляващ проекта.
• Международен фестивал на прическата и красотата – актуални идеи за есенните прически и задаващите се празнични дни. Разговор по Таня Естило – художник и гримьор.
• От другата страна: разговор с Огнян Димов.
• Семейни маршрути: гара Бов – едно малко познато място. Там за четвърта година се провежда Събор на бовските родове. „Пейката на моя род”, „Рецептата на моя род”, „Снимката на моя род” – това са малка част от разказите и историите за стари, но незабравими родове. Разговор с Ася Палева, организатор читалищна дейност.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гостуват Силвия Стоянова, Христо Киликчиев и малката им дъщеричка – Дария. Какво е чувството да имаш майка и татко парашутисти, какво е усещането да виждаш земята отвисоко, да летиш, да бъдеш смел и необикновен? Ще предадат ли уменията си на малката Дария и как виждат нейното и своето бъдеще ?

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Гостува ни лютиерът Андриан Андреев.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
Софийски международен литературен фестивал
С участието на: Амелия Личева
Софийският международен литературен фестивал е най-големият и престижен форум за литература в България, който провокира диалог между световни и български автори, между „малки” и „големи” езици и култури. Въпреки трудностите и епидемичната ситуация в страната фестивалът ще има своето девето издание в началото на месец декември. Какво да очакваме от тазгодишната програма и защо всъщност е важно традицията да не се прекъсва, независимо от сложните обстоятелства – разговар с проф. Амелия Личева.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златен кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
Афро-кубински джаз 2 част – Франсиско Грило „Мачито“
Епохата е след военна и по-конкретно годината е 1947. Тогава се заражда професионално сътрудничеството между бибоп тромпетиста Дизи Гилеспи и перкусиониста Чано Позо. Двамата заедно въвеждат афро-кубинските ритми и инструменти, като тумбадора и бонго на джаз сцената на Източното крайбрежие. Ранните комбинации от джаз с кубинска музика, като „Manteca“ и „Mangó Mangüé“, обикновено са наричани „Cu bop“ или кубински бибоп. През първите десетилетия на миналия век афро-кубинското джаз движение е било по-силно в Съединените щати, отколкото в Куба. В началото на 1970-те „Orquesta Cubana de Música Moderna“ и по-късно „Irakere“ довеждат афро-кубинския джаз на кубинската музикална сцена, влияейки върху стилове като конго. Днес в „Джаз импровизации“ ще слушаме пиеси, написани от Франсиско Грило, познат като Мачито и изпълнени от неговия бенд.

от 15.10 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
Цитаделата „Урвич“
Късноантичната и средновековна крепост Урвич все по-често привлича погледите както на археолозите, така и на любителите на туристическите преходи, на ценителите на богатото ни културно наследство. Тя е била изградена в местността, намираща се в съседство с днешното село Кокаляне, близо до София, където са разкрити нейните руини. Ръководителят на най-новите проучвания на този археологически обект е Филип Петрунов – млад, но вече известен български археолог от Националния археологически институт с музей към БАН. Филип Петрунов за втори път е наш гост в предаването. И ще ни разкаже за най-новите открития на Цитаделата „Урвич“.
През 2017 г. той е определен за „Археолог на годината-2017“, във връзка с Националната кампания на в. Стандарт. за опазване на културно-историческото наследство. Посветена на резултати от проучванията на археологическия обект, в началото на тази година излезе от печат и книгата „Крепостта Кокалянски Урвич и късносредновековния манастир в нея“, съвместен труд на Филип Петрунов и проф. Николай Овчаров.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
• Музикална физика и нова романтика: сибиряните Shortparis с дългоочакван горещ студиен албум. С какво фронтменът и актьор Николай Комягин и режисьорът Данила Козловски разбуниха представителите на Руската православна църква?
• Говори Москва: „Грабни револвер в ръце, излез на улицата и, доколкото е възможно, стреляй по тълпата на случаен принцип“.
• Честит рожден ден на Карой Френрейс. На 8 ноември унгарският певец, композитор, текстописец, актьор и автор на филмова музика навърши 75 години. Мултиинструменталистът изгравира името си в банди, които смело заявиха пред света лицето на Източна Европа: „Метро“, „Скорпио“, но най-вече „Локомотив ГТ“ (или само Локси) - първата суперформация, която се превърна в символ на възхода на унгарския рок в средата на 70-те, в онези години, когато съставите бяха наричани вокално-инструментални ансамбли, тъй като терминът „рок група“ беше официално забранен.
• Каква е политическата поръчка, спусната „отгоре“, заради която Карой Френрейс напусна колегите и приятелите си от „Локомотив ГТ“?
• Под знака на Скорпиона е и заслужилият деятел на изкуствата и народен артист на Русия Александър Градский.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
епизод 437 – „Пиринка, горда българка“
гост: известната народна певица Ели Кордева.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Пет снимачни дни – Ден първи“ от Иглика Трифонова

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
• Градът разказва истории: Литературната история на София – разказ за разходки из музеи и библиотеки, за това как се е прекроявал градът и как се е променяла неговата литературна история. Разговор с фотографа Иван Шишиев и неговите странствания из София.
• Маршрути: Село Дивля се намира в община Земен, на около 60 км западно от Перник. Тук е живял и творил един от големите български художници —Владимир Димитров-Майстора. В началото на миналия век мъжете от Дивля се прославят в павирането на улици и площади. В тяхна чест дивлянци изградили и Паметник на павьора в селото. Интервю със секретаря на читалище „Надежда” в село Дивля – Добрина Асенова.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Памет за диригента и композитора Джузепе Синополи (2 ноември 1946 - 20 април 2001).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 2 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Продължава представянето от различни концерти на един от първите ни "кръстници", френският пианист и композитор Мишел..

публикувано на 01.07.24 в 08:25

Понеделник, 1 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Началото е бразилско. Още през 2021, когато излиза албумът на композитора и певец Арналдо Антунес с доста по-младия пианист Витор Араужу, очакванията от бъдещия им аудио-визуален спектакъл бяха..

публикувано на 30.06.24 в 08:15

Неделя, 30 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Когато розите танцуват" от Валери Петров от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 29.06.24 в 08:10

Събота, 29 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Супергрупи: Transatlantic. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 28.06.24 в 16:48

Петък, 28 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 27.06.24 в 08:35