Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Стойчева:

Предприемачеството е в основата на развитието на съвременното общество

Снимка: Pixabay

Започва вторият ден на Световната седмица по предприемачество, която стартира на 16 ноември и се чества от 2007 г. по инициатива на Глобалната мрежа за предприемачество.

Защо е важен предприемаческият дух и култура?

Темата коментира в “Нашият ден“ Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България.

“Смятаме, че предприемаческото мислене е в основата на развитието на една култура и поведение в обществото, което е свързано с активна позиция и желание да предприема действия и да има градивна функция.

Това е част от причината да настояваме да развиваме още от ранна детска възраст този вид образование и начин на мислене.  Виждаме, че напоследък това е нещото, което определя и различието в развитието на държавите и обществата.

В днешното време, което се променя много бързо, е важно човек да бъде гъвкав, да се адаптира добре и да взима бързо решения. Важно е и да има креативен подход в различни кризисни ситуации. Това е нещо, което отличава предприемачите от другите хора.

В основната мисия на нашата организация е развиване на предприемаческата култура. Когато започнахме нашата работа, това беше непозната област, но беше свързана и с негативно отношение. Може би беше нещо, на което не се гледаше с добро око.

Не беше лесно да се работи в такава среда, защото беше свързано първо с разбиване на тази стена от негативизъм. Предприемач в разбиранията на хората тогава беше човек, който се опитва да хитрува. Като цяло предприемачество беше дори мръсна дума.

Новото време изисква такъв вид реакция от хората - да бъдат бързи във взимането на решения и да имат способността да виждат и да откриват възможностите и да ги развиват. Това може би е в природата на предприемача.

В нашите проучвания виждаме, че предприемачеството като нагласа е доста близо до човешката природа. Всеки един от нас има нагласа да иска да прави нещо, което е смислено и в полза на другите. Това е и нещото,  което предприемачът прави в обществото.

Чуйте Милена Стойчева в звуковия файл.

Снимки: www.jabulgaria.org, Pixabay


Милена Стойчева е предприемач, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България и гостуващ професор по иновации и предприемачество към Европейския институт за иновации и технологии.

Нейната мисия е да популяризира ползите от предприемаческото образование сред обществото, да подкрепя младите хора да развиват талантите си и сами да градят своето бъдеще.

Тя има повече от 20 години опит в международни организации и компании. Била е председател на Глобалния съвет на страните-членки на Джуниър Ачийвмънт Уърлдуайд (JA Worldwide) и старши експерт на тема висше образование към Джуниър Ачийвмънт Европа. Съосновател е на дъщерната компания на JA - The Edge.

Милена Стойчева е първият Декан по студентски въпроси на Американския университет в България. В допълнение на редица собствени начинания, тя е ключова фигура в групата по предприемачество и наука на образователния екип на Intel, Европа.

Работила е за кратко като журналист в телевизия AP, била е ментор и треньор в различни обучителни програми по бизнес развитие и технологично предприемачество. Има дипломи от български и европейски университети.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25

Евелина Аврамова: За неуморното съхраняване на българщината зад граница

Евелина Аврамова е майка, журналист и учител, която освен на своите деца посвещава живота си на българските деца в чужбина. Тя е говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина , основател и ръководител на българското неделно училище "Васил Левски" , което има филиали в трите германски града Кайзерслаутерн, Хомбург и Саарбрюкен. В..

публикувано на 16.07.24 в 11:22
Енчо Господинов

Страдаме от политическа слепота, в която никой не вижда другия, не говори с другия и не слуша другия

За кризата в съвременната демокрация, лидерството днес, опита за покушение над кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп – разговор с Енчо Господинов , дипломат, хуманитарист, легендарен журналист и военен кореспондент, бивш генерален директор на МКЧК. По повод атентата срещу Тръмп, бивш американски президент и настоящ кандидат за същия..

публикувано на 16.07.24 в 09:53
Наталия Недялкова и Мартин Христов

Диви зеленчуци

Наталия Недялкова и Мартин Христов от софийския квартал Филиповци са съвсем млади, не само в градинарството. Желанието им за работа и за знание е искреното и истинско желание на младостта и това е достатъчно повече от достатъчно условие за изграждането на малката им зеленчукова ферма в близост до гр. Годеч. Стремежът им за чиста храна е..

публикувано на 15.07.24 в 16:45

Master The Failure, или провалът като стъпало към успеха

Провалът като стъпало към успеха разглежда и третото издание на Master The Failure, което предстои на 16 юли . За грешките, уроците и самоусъвършенстването – разговор в "Нашият ден" с Анна Грозданова , организатор на събитието. Грозданова завършва специалност "Хотелиерство и туризъм" в Кипър, след което разработва успешни заведения в София и..

публикувано на 15.07.24 в 10:50