Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антибиотиците трябва да се използват много разумно

Проф. Георги Момеков: Най-вероятно противоковидните хапчета ще са доста скъпи

Проф. д-р Георги Момеков
Снимка: Стопкадър, bTV

Утрешният 18 ноември 2019 г. е обявен за Европейски ден на осведомеността относно антибиотиците.  Това е една инициатива на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) от 2008 г. Тази кампания се провежда и под егидата на СЗО с участието и на САЩ, и на редица неевропейски страни по целия свят.

През 2021 г. Европейският ден на антибиотиците отново ще бъде кулминацията на Световната седмица за разумна употреба на антибиотиците (15-21 ноември).

Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Георги Момеков, преподавател в катедра “Фармакология, фармакотерапия и токсикология“ при Фармацевтичния факултет на МУ.

Кога да очакваме в аптеките антивирусно хапче за лечение на Covid-19 

“Това е въпрос, на който дори на европейски ниво никой не може да отговори в момента. Но тези лекарства ще бъдат доста скъпи. Освен това желанието за тях няма да е само в България и можем да сме сигурни, че милиарди дози няма да се произведат през първата година. Достъпът няма да е много широк, те по-скоро ще бъдат с някакъв ограничителен режим по чисто продоволствени причини. Оказва се, че този медикамент намалява 90% риска да попаднеш в болница или да загубиш живота си.

В проучването препаратът ще се тества и за профилактика – дали ще предпазва от болест при човек, попаднал в контакт. На този етап е важно, че това е един от медикаментите, които ще влязат в арсенала за борба с инфекцията. Той атакува специфичен за този вирус ензим, една протеаза, необходима за нормалния жизнен цикъл на SARS-CoV-2, а втората съставка ритонавир е сложена вътре, защото забавя метаболизма в нашето тяло на основния компонент и по този начин вместо да се взима 4-5 пъти на ден ритонавир позволява пациентите да го пият само два пъти дневно.

Covid-19 е многолика болест и протича в няколко фази. Така, че лекарствата имат място от най-ранната фаза на болестта, както всички противовирусни.

Вече имаме разрешено за употреба противовирусно лекарство – Ремдесивир, но то е инжекционно и няма как да се използва вкъщи. Имаме и една комбинация от две антитела, която хваща вируса и го инактивира, но тя също е за сравнително ранен старт.


Кортикостероиди

Всички мащабни клинични проучвания показаха, че кортикостероидите се използват при хоспитализиран човек, който има нужда от кислород. Терапиите вкъщи не са добра идея, защото ще пълнят болниците с пациенти с Covid, които са усложнени. Кортикостероидите не е за домашно лечение.

Иначе в тежката фаза имаме три лекарства, за които в момента се разглежда подадено разрешение за употреба.

Протоколът за лечение на SARS-CoV-2 в целия свят е един и същ. Няма много лекарства за лечение, когато пациентът попадне в болница, получава Ремдесивир в ранна фаза, ако е попаднал по-късно ще получава кортикостероиди или по-мощни средства.

Covid-19 не е болест, която изведнъж налага да пием 200 лекарства, както се случва по препоръки, четени в интернет. Рутинното пиене на антибиотици е безсмислено, то се прави само при анализ и при взимане на решение.


Антибиотичната резистентност

България не е шампионът на антибиотиците. Най-много антибиотици се предписват в Южна Европа – Гърция и Кипър. Но тези залитания към Азитромицин и към флуорираните хинолони ще доведе до това, че ние няма да можем да ги използваме след една-две години за лечението на болестите, за които сега вършат работа, защото бактериите се делят изключително бързо и когато в тялото им възникне “щастлива мутация“, която ги прави устойчиви на някакъв антибиотик, тя бързо се закрепя в тяхното потомство. Антибиотиците трябва да се използват много разумно. Самолечението трябва да бъде ограничено до пиене на течности и до прием на симптоматични средства за подобряване на общото състояние.

Полипрагмазия можем да наречем използването на много лекарства, когато не е рационално. Ако един човек има няколко заболявания, вероятно ще си тръгва от аптеката с десетина лекарства и това ще е оправдано. Когато обаче човек прочете Covid протокол от 20 неща, от които половината са хранителни добавки като тиквени семки и всякакви безумия…Когато нещо ни звучи глупаво, то вероятно е глупаво. Няма заболяване, което да изисква едновременно да се приемат 20 лекарства.

Повече за развитието на лечението с моноклоналните антитела и какво да направим непосредствено след положителен бърз тест за Covid-19 можете да чуете от разговора в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър

Д-р Цветеслава Гълъбова: В топлите дни има обостряне на психозите

В ефира на предаването Lege Artis  д-р Цветеслава Гълъбова обясни, че по статистика в топлите дни и месеци се наблюдава обостряне на психозите и отключване на нови психози. Докато депресиите не са толкова чести, маниите и обострянията на шизофренните психози са разпространени. "Науката все още няма обяснение защо това е така", казва тя.  Според д-р..

обновено на 31.07.24 в 14:45

Децата през лятото – кои са най-честите травми?

В ефира на Lege Artis д-р Стефан Церовски, травматолог и ортопед в Университетската болница за активно лечение по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев", сподели своите наблюдения относно увеличаването на травматизма през летния сезон. Лятото е време, когато децата прекарват много време на открито, играейки и занимавайки се с различни спортове и..

публикувано на 31.07.24 в 13:14

Какво се учи в българското училище в Париж?

В рубриката "Минути на редактора" ви разказахме за едно от петте български училища в Париж, което носи името "Родна реч омайна". Това училище играе ключова роля във възпитаването на българското самосъзнание сред младите българи в чужбина. За важността и мисията на училището разказа директорът Пламена Ерон. Училището е създадено през 2019 г. с..

обновено на 31.07.24 в 13:11

Къмпинг туризъм у нас – далече ли сме от това, което трябва да бъде?

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Йордан Ибришимов, председател на Българското кемпер общество. Той обсъди различните аспекти на летните домове в България и реакцията на институциите след сигнал за опити за връщане на стара версия на наредбата към Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Той се включи директно от..

обновено на 31.07.24 в 12:39
Десислав Данов - Десо (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Юристът, адвокат и привърженик на криптоисторията – Десислав Данов - Десо

Що е криптоистория и защо Десислав Данов си пада по нея? Теория на конспирацията и разнищване на големите световни конспирации. "Светът е оцелял, защото се е… криптирал" и защо царят е гол? Мястото на критическото мислене и податливостта към "всички щуротии". "Българинът отново си активира защитните механизми срещу пълните глупости", или защо у..

публикувано на 31.07.24 в 11:40