Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

85 години от рождението на Стефан Траянов

Стефан ТраяновСтефан Траянов – български чембалист, пианист, органист и композитор, е ярък пример за творец, отдал цялата си енергия и живот на голямото изкуство. И ако в днешното динамично време думи като „уникален“ и „изключителен“ сякаш до голяма степен са изгубили своето съдържание, за него тези определения важат с пълна сила, а за личността и делото му може да се говори много. В края на 2021 г. българската музикална общественост отбелязва 85 години от рождението на Стефан Траянов и 25 години от края на земния му път.

Музикантът е роден на 1 ноември – Деня на народните будители, през 1936 г. в семейство с богати традиции в областта на културата и изкуството. Негов чичо е българският поет-символист Теодор Траянов, баща му също е публицист, поет и литературен критик, а майка му е потомка на рода на Стоян Михайловски. След като завършва с отличие Музикалното училище, Траянов се дипломира в Музикалната академия в класа на голямата клавирна педагожка Мара Петкова. Още като студент той основава камерен оркестър, с който изпълнява приоритетно музиката на един от любимите си композитори – Йохан Себастиан Бах. След време Стефан Траянов става член на престижните международни Бахови дружества в Лайпциг и Хановер.

Интересът и любовта му към музиката на старите майстори и свързаните с нея инструменти като чембалото и органа го отвеждат в Академията за музикални изкуства в Прага, където специализира чембало, орган и пиано съответно при професорите Сузана Ружичкова, Иржи Райнбергер и Франтишек Раух.

След завръщането си в България Траянов преподава в НМУ „Любомир Пипков“ и НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Той е и един от създателите на Средното музикално училище в град Плевен. Участва активно в концертния живот на страната и се утвърждава като авторитетен и задълбочен интерпретатор на старинна музика.

Своеобразен венец в творческия летопис на Стефан Траянов е участието му в прочутия квартет „Еолина“. Музикантът е един от основателите на този състав през 1969 г. „Еолина“ бързо се утвърждава като интересен и специфичен по рода си камерен ансамбъл както в България, така и в много страни по света. За основните насоки в работата си в квартет „Еолина“ и подбора на репертоара, Стефан Траянов споделя:

Стефан Траянов напуска земния свят на 1 октомври 1996 г. – само месец преди да отбележи своя 60-годишен юбилей, като оставя редица записи като солов изпълнител, както и аранжименти на музика от различни автори и епохи, направени специално за любимия квартет „Еолина“, в който той музицира до смъртта си.

Част от това богато музикално наследство ще звучи в предаването „Български изпълнители“ на 19 ноември от 23 часа – Концерт за пиано и оркестър във фа минор от Бах, Соната в до минор от Джовани Батиста Фонтани и Соната от Бенцион Елиезер в изпълнение на Стефан Траянов като солов интерпретатор, а в изпълнение на квартет „Еолина“ – творби от Иржи Мелцелиус, Клод Дебюси, Николай Римски-Корсаков и Франц Шуберт в аранжимент на Стефан Траянов.

Снимки: архив на Мария Вълчанова

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30