Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 20 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
• Новини от музикалната сцена.
• Нова българска музика: „Time Jugglers“ и „DreamSkiller“ с нови сингли.
• На този ден през годините.
• Нов албум: „Yes“ – „The Quest“ 2021
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Голямото завръщане – след почти половин век от дебюта си, „Кактус“ се завърнаха с шести студиен албум – „Black Down“.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Георги Петров, Нели Петкова, Ангел Коев, Ваня Дженезова, Иван Чокоев, Цветанка Варимезова, Банко Минчев, Атанаска Димитрова и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
Гостуваме в село Слатино, община Бобошево.
От разговорите ни с читалищния секретар Биляна Димитрова и бившия кмет на селото и активен читалищен член Сашка Тренева ще научим повече за миналото и настоящето на селото, за читалището и дейности му, за делниците и празниците на жителите, поминъка и младите хора.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Детско радиосъстезание „Златната ябълка“.
• Яйцето на света: каква е била храната на българите в стари времена.
• „История на изкуството за деца: ритуалите на индианския празник Поу-уоу в северната част на САЩ, невероятните стенописи на църквата „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в село Добърско.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
За „безобидните” болести, които протичат тихо и безсимптомно, ще говорим с нефролога проф. Боряна Делийска. Акценти: бъбречна недостатъчност и хемодиализа, медикаментозно и хирургично лечение, инвазивни технологии и литотриптер в борбата с бъбречно-каменната болест. И още: творческите интереси на нефролога извън болницата.

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
• Семеен маршрут: ще отидем на кулинарно приключение из Родопите, за да разберем къде можем да опитаме уникални ашлия, пататник, кус-кус, пареник, родопски катми, сирене в мях, месо, печено на тикла и… люта супа, която се яде за десерт.
• Водещият от радио София Мартен Роберто ще представи новото си предаване в национален ефир.
• От другата страна: психолога и психотерапевт д-р Огнян Димов за критиката в родителството – кога тя е градивна и кога насажда грешни модели.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гости ще ни бъдат двама братя – Мирослав и Светлин Иванови. Мирослав е музикант, композитор и създател на група Сафо, а Светлин отскоро се гордее с дебютната си стихосбирка.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Днес отново си разказваме „Малки истории за големи музиканти“. Ще научите как са се появили на бял свят три емблематични симфонии на трима велики композитори: Симфония в сол минор №40 от Волфганг Амадеус Моцарт, „Недовършената“ симфония на Франц Шуберт и Симфония „Из Новия свят“ на Антонин Дворжак.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
„Шествието“ от Кирил Василев
„Шествието“ е четвъртата книга на Кирил Василев, която отново го отличава на фона на поетическата сцена у нас. Разговор за книгата с автора и с Яна Букова, която го поставя „сред най-ярките и динамични гласове в съвременната българска поезия“.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златен кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
Афро-кубински джаз 3 част – Тито Пуенте
През ХХ век  кубинците внасят редица нововъведения в джаз музиката и като инструменти, и като ритмична пулсация, а отделно има нови елементи и в импровизацията. Конги, бонго и тимбали са стандартните перкусии в афро-кубинската танцова музика.
Марио Бауза и Мачито са основните музиканти, които създават афро кубинския джаз и по-конкретно мамбото, но перкусионистът Тито Пуенте е този, който владее до съвършенство всички разновидности на карибските жанрове. Това доказва през дългогодишната си музикална кариера, а в издаването на 100-ия си албум през 1991 година „The mambo King“ той затвърждава своето съвсем заслужено място сред най-добрите в този жанр. Повече от 50 години Тито Пуенте е в шоу бизнеса, поддържайки невероятно темпо от концерти, шоу програми, записи и като лидер на различни по формат оркестри – от квартет до биг бенд. Свири на една сцена с Дизи Гилеспи, Лайнъл Хемптън, Джордж Шиъринг и др. Има и няколко награди „Грами“.

от 15.10 до 16.00 часа
Музей в ефира
Изложба за смъртта…
… Като продължение на живота. „Сълзи без тъга“ е проект на Валентина Шарра, посветен на възприемането на смъртта. „Неудовлетворена от нейното отричане, неприемане и неразбиране, авторката се опитва да възстанови връзката между отделните елементи на космическия цикъл, такава каквато е съществувала още в древните култури.“
Изложбата, открита в галерия „Структура“ до 4 декември, се появява тъкмо в момент, когато статистиката ежедневно брои смъртта от епидемията и така непрекъснато я изправя пред лицето на обществото. Брои починали тела в днешното „тук и сега“ - и в сякаш екстремно разкъсаната връзка „душа-тяло“…
Кога и защо се е разкъсала тази връзка, а и може ли да се възстанови? По тези въпроси, поставени в изложбата, ще говорим с Валентина Шарра и Мария Василева.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
• „God Save The Rave“! Пет години по-късно, германското трио „Скутър“ с нов албум и свежо попълнение. Любов, щастие и палачинки. Хепи хардкор съспенс, хаус за пълни музикални дънери и транс в бесен бийт с мегафонни вокали.
• Официално: Четвърт век електронна и клубна култура в България. Ръцете горе за родните промоутъри „Метрополис“.
• Кой е кавърът на „Скутър“, свалил от пиковата позиция в чарта класиката на „Бийтълс“ „Let It Be“.
•Честит рожден на цялата банда „Пудис“. Старите и златни гедеерски рокаджии преди, по време на и след Перестройката. Всяко нещо с времето си, a за кръвта, която вода не става.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
епизод 439 – „Социален експеримент“
гост: Елена Алексиева, изтъкнат драматург, писател и преводач.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Пет снимачни дни“ – „Ден втори“

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде?
• Градът разказва истории: По кои улици са вървели и в кои кафенета са се отбивали класиците – това ни разказва писателят Александър Шпатов, в един литературен маршрут в центъра на града.
• Маршрути: Тези дни стана ясно, че държавата прехвърли на община Приморско за срок от 10 години скалното светилище Беглик таш.  То е публична държавна собственост и предоставянето му на общината се прави с цел да се подпомогне популяризирането и развитието на археологическия обект.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Цветелина Василева и нейната щастлива кариера. (по повод 55-ия рожден ден на певицата)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 2 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Продължава представянето от различни концерти на един от първите ни "кръстници", френският пианист и композитор Мишел..

публикувано на 01.07.24 в 08:25

Понеделник, 1 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Началото е бразилско. Още през 2021, когато излиза албумът на композитора и певец Арналдо Антунес с доста по-младия пианист Витор Араужу, очакванията от бъдещия им аудио-визуален спектакъл бяха..

публикувано на 30.06.24 в 08:15

Неделя, 30 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Когато розите танцуват" от Валери Петров от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 29.06.24 в 08:10

Събота, 29 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Супергрупи: Transatlantic. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 28.06.24 в 16:48

Петък, 28 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 27.06.24 в 08:35