Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите таланти на фондация „Шанс за децата и природата на България“

12 българчета получиха Годишните финансови награди „Шанс за таланта“

В месеца на будителите фондация „Шанс за децата и природата на България“ в Бургас обяви финалистите на Годишните си награди „Шанс за таланта“, част от проекта „Награди, стипендии и отличия“. 12 талантливи млади българи получиха финансови награди за постиженията си в национални и международни турнири, конкурси, състезания, олимпиади в областта на математиката и информационните технологии, литературата, музикалното, изобразителното и танцово изкуство и екологията.

Проектът „Награди, стипендии и отличия“ вече 11-а година има за цел да подпомогне обучението и изявите на талантливи деца и младежи в областта на точните и хуманитарни науки, изкуството и новите технологии.

„Щастливи сме, че отличихме 12 изключително даровити в сферите си деца и младежи от цялата страна, успехите и постиженията им заслужават специално внимание, защото освен на талант те се дължат и на много труд и усилия, положени през годините. С отпускането на индивидуални награди ние се стремим да подпомогнем развитието на младите таланти на България. Искаме да ги накараме да се гордеят с постиженията си и да откроим успеха им в дадена област. Целта ни е да стимулираме не само работата върху таланта, но и неговата изява. 

От 2011 г. до момента по програмата „Награди, стипендии и отличия“ са отличени над 80 деца и младежи. Благодарение на нея българските таланти получават възможността да участват и да постигат високи успехи в европейски и световни първенства. Щастливи сме, че и тази година, въпреки трудното време, в което живеем, успяхме да осигурим допълнителни индивидуални парични награди за отлично представяне на републикански или международни олимпиади, конкурси и състезания за още 8 изключителни таланта. Поздравяваме не само в Бургас класиралите се финалисти, но и всички кандидати, които се обърнаха към нас и споделиха успехите си. Продължавайте да се трудите все така усърдно, убедени сме, че усилията ви ще бъдат възнаградени!“, коментира Лилиана Славова, председател на фондация „Шанс за децата и природата на България“.

Тя разказа и за кампанията „Шанс за таланта на Бургас“, в която участваха 60 ученици от различни средни училища и гимназии в Бургас по случай 10-ата годишнина на фондация "Шанс за децата и природата на  България". 41 от тях получиха възможността да се обучават безплатно в единствения европейски сертифициран център за работа с талантливи деца – Центърът за млади таланти в Бургас.

„Трета поредна година работим в условията на пандемия и както споделих, за съжаление наблюдаваме много промени в поведението на децата и младите хора. Изолацията от нормалната среда и онлайн обучението отключиха много страхове, ниска емоционалност, дифицити в образованието, а истински големите проблеми ще видим и осъзнаем след години. 

С оглед на това, работата ни стана двойно по-трудна, но се борим с проблемите, предлагайки иновативни методи на обучение и организирайки още повече и разнообразни инициативи, конкурси, състезания, кампании – за съжаление повечето от тях в дистанционна форма, но целящи да стимулират изявата на таланта, да дадат поле за развитие на младите и да им вдъхнат вяра в себе си“, сподели още Лилиана Славова.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – фондация „Шанс за децата и природата на България“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Банкя празнува Горешляци и 55 години от обявяването си за град

За пореден път в Банкя се провеждат традиционните празници Горешляци , посветени на минералната вода, здравето и дълголетието. Този път събитието съвпада с отбелязването на 55 години от обявяването на Банкя за град . Кулминацията на честванията е днес, когато Литургия по повод храмовия празник на храм "Свети Кирик и Юлита" ще отслужи Негово..

публикувано на 15.07.24 в 10:09

Стартира 28-ият Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От днес до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община,..

публикувано на 15.07.24 в 09:03

Литературата оживява на фестивала "София Моно"

Литературата оживява на фестивала "София Моно", който ще подари на жителите и гостите на столицата летни театрални вечери.  Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" от 17 до 27 юли . Симона Илиева , мениджър на издателството-организатор на..

публикувано на 15.07.24 в 08:30

Мексико във вкус и цвят

Сергей Герджиков е професор по философия, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и се определя като "пътник, който скита по света и търси чудесата". Той е автор на две книги за Япония и много пътеписи в списания, а най-новото му издание е посветено на Мексико. "Винаги, когато планирам по-дълго пътешествие го свързвам с..

публикувано на 15.07.24 в 08:10

Три книги от млади български автори четем това лято

Сянка, лед и добра книга – рецептата срещу летните горещини. Какво четем през лятото в "Артефир" – Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова от "Библиотека България" представят три нови заглавия на млади български автори.   Романът "Тунел към изгрева" Лъчезар Ангелов е дълго подготвяна книга. Издателите открояват изключителното авторово боравене с..

публикувано на 14.07.24 в 09:10