Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фондация „Златно ключе“ празнува 30-годишен юбилей

Снимка: фондация „Златно ключе“

Фондация „Златно ключе" се обединява в името на достигането на изкуството до децата. През ноември тя отбелязва своя 30-годишен юбилей. Учредители на фондацията са преподавателят по технология на куклен театър в НАТФИЗ и основоположник на водния куклен театър в Европа доц. Мирослав Цветанов и актрисата и режисьор Роза Николова, които заедно с художника Диляна Николова през 1991 г. създават фондацията.

„Златно ключе" се превръща в една от първите 3 фондации, регистрирани в България тогава. Роза и Мирослав са основатели и на Малък куклен театър Слон, с чиито представления вълнуват и малки и големи в столицата и по света. Скоро екипът на фондация "Златно ключе" ще открие театър в Ескишехир Турция, където до момента не е съществувал куклен театър. А в рамките на европейския проект „Куклите на стария град“ в Ескишехир актрисата и режисьор Роза Николова и доц. д-р Мирослав Цветанов проведоха майсторски клас на тема „Еволюция на куклите“.

„Дори ние не забелязахме, че са изминали 30 години, създадохме я по повод желанието ни да има професионално училище за театър, направихме една от първите школи за театър и кино тогава. Нейни възпитаници сега са по столичните театри по света. Златно ключе идва от това златно ключе, с което Буратино отключва приказният свят, който се крие зад един тапет зад огнището и там се пренасяме всички ние. В Турция запознахме хората с 12-те основни вида кукли и подготвихме и уоркшоп за куклите от хартия. Това е европейска програма. В първите два дни от майсторския клас, запознавахме с различните видове кукли, и после как тези кукли се появяват на сцена и могат да създадат нов свят за зрителя.“

На честването ще се връчи наградата „Златен слон“ за принос и утвърждаване на авторитета на кукления театър. 

Повече чуйте в звуковия файл.

Снимки – Малък куклен театър Слон и фондация „Златно ключе“
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Памет за децата жертви на Холокоста

„Някъде все още има слънце“ може да се нарече мемоарeн роман за Холокоста. Книгата проследява живота от 1939 до 1945 година на едно чешко дете и юноша под формата на дневник. Майкъл Грюнбаум, който е това дете, пише:  „Това е книга за моите преживявания от девет- до петнайсетгодишна възраст, когато германската нацистка армия завладя Прага, моя роден..

публикувано на 27.01.22 в 18:02
„Преди края“ – документален филм, режисьор Елдора Трайкова

Срещи с българското документално кино

От 27 януари в галерия „Прегърни ме“ започват поредица от срещи с българското документално кино. Филмите избира и представя режисьорът Любомир Младенов. Първият филм, който тази вечер може да бъде видян от 19 часа, е на Елдора Трайкова „Преди края“.  Това е  разказ за село, което скоро ще бъде заличено от картата на България. Не, че това не се е..

публикувано на 27.01.22 в 17:45

Нова изложба на Васил Абаджиев

В салона на столичната галерия „Ракурси“ сценографът и художник Васил Абаджиев представя самостоятелната си изложба „Аз съм”. Той казва за идеята си: ”Още от раждането ни умът приема и отхвърля, харесва или не харесва. Лутайки се в тези крайности, човекът не може да постигне равновесие и спокойствие”. Експозицията включва серия от портрети, в които..

публикувано на 27.01.22 в 16:51

Почти биологически реализъм

„Записки на блокадния човек“ е книга за Ленинградската блокада. Написана с дистанция не само в годините, но и от случилото се през тези 872 дни, през които авторката Лидия Гинзбург (1902 - 1990) не напуска града и записва. Но това не е точно мемоар.  Ето един отзив в сайта ru.bookmate.com за книгата, който обяснява точно за какво става дума: „Много..

публикувано на 27.01.22 в 15:45

Най-великите съперничества, събрани в „Изкуството на бизнес войните“

Тази книга на Дейвид Браун е своеобразно разширение и допълнение на подкастите Business Warsи Business Wars Daily. Business Warsе с над 4 млн. потребители месечно. Авторът е американски радиожурналист с над 30-годишен стаж, създател е на подкаста Business Wars, водещ на бизнес програмата Market place, която се излъчва по общественото радио в САЩ,..

публикувано на 27.01.22 в 12:30
Подкасти от БНР