Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация „Златно ключе“ празнува 30-годишен юбилей

Снимка: фондация „Златно ключе“

Фондация „Златно ключе" се обединява в името на достигането на изкуството до децата. През ноември тя отбелязва своя 30-годишен юбилей. Учредители на фондацията са преподавателят по технология на куклен театър в НАТФИЗ и основоположник на водния куклен театър в Европа доц. Мирослав Цветанов и актрисата и режисьор Роза Николова, които заедно с художника Диляна Николова през 1991 г. създават фондацията.

„Златно ключе" се превръща в една от първите 3 фондации, регистрирани в България тогава. Роза и Мирослав са основатели и на Малък куклен театър Слон, с чиито представления вълнуват и малки и големи в столицата и по света. Скоро екипът на фондация "Златно ключе" ще открие театър в Ескишехир Турция, където до момента не е съществувал куклен театър. А в рамките на европейския проект „Куклите на стария град“ в Ескишехир актрисата и режисьор Роза Николова и доц. д-р Мирослав Цветанов проведоха майсторски клас на тема „Еволюция на куклите“.

„Дори ние не забелязахме, че са изминали 30 години, създадохме я по повод желанието ни да има професионално училище за театър, направихме една от първите школи за театър и кино тогава. Нейни възпитаници сега са по столичните театри по света. Златно ключе идва от това златно ключе, с което Буратино отключва приказният свят, който се крие зад един тапет зад огнището и там се пренасяме всички ние. В Турция запознахме хората с 12-те основни вида кукли и подготвихме и уоркшоп за куклите от хартия. Това е европейска програма. В първите два дни от майсторския клас, запознавахме с различните видове кукли, и после как тези кукли се появяват на сцена и могат да създадат нов свят за зрителя.“

На честването ще се връчи наградата „Златен слон“ за принос и утвърждаване на авторитета на кукления театър. 

Повече чуйте в звуковия файл.

Снимки – Малък куклен театър Слон и фондация „Златно ключе“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Стоманена трева" в парка Врана

От 25 до 28 юли парк-музей Врана ще бъде преобразен от огромната инсталация " Стоманена трева " , дело на френско артстудио, което я показва у нас по покана на Sofia lights.  "Ние правим колаборация с френските артисти – казва Ясен Гешев, един от създателите на Sofia Lights – някои стоманени треви са по-високи от двайсет метра, гледката е..

публикувано на 23.07.24 в 16:10
 Андрей Янев (вляво) и Емил Янев

Човек от горната земя, който ходи по земята

В епизод 553 "Трамвай по желание" среща своята публика с известния художник и музикант Андрей Янев. През юни столичната галерия "Средец" стана средище на ценителите на философската живопис с изложбата "Освещаване на семената" на Андрей Янев. "Евангелският пласт в творбите е ясен, дори декларативен. Но той трябва да бъде осмислен в самата идея за..

публикувано на 23.07.24 в 15:00

Сценографът - музикант Константин Вълков на гости в "Домът на музите"

В предаването "Домът на музите" гостува сценографът - музикант Константин Вълков. През последните няколко години името му се свързва с различни музикални проекти, които печелят все повече почитатели. Константин е завършил НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и освен, че музиката е неговата голяма страст, той се определя и като визуален артист. В работата си обича..

публикувано на 23.07.24 в 08:30

Асоциацията на българските училища в чужбина – "Образованието като грижа и ценност"

Днес в София се откри XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). В Националния студентски дом на пл. "Народно събрание" се събраха 64 представители на българските училища по света, гости от Министерството на образованието и науката, Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Президентството, представители на..

публикувано на 22.07.24 в 14:28

Диан Костов: Изкуството обединява хората

От 15 юни до 18 август в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел се представя изложбата на българския зограф Диан Костов, озаглавена "Кръстопът – цената на избора".  "Кръстопът – цената на избора" е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието и преобразява базиликата както отвътре, така и отвън с нестандартни инсталации и..

публикувано на 22.07.24 в 13:45