Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кои са наградените от тазгодишното издание “Малки Поетики“

“Малки Поетики“ е фестивал, организиран от Студентско читалище "Св. Климент Охридски" и инспириран от Международния фестивал "София: Поетики". Необходимостта от нови лица на българската литературна, музикална и артсцена провокира екипа на фестивала да търси начини за откриването и популяризирането им. С „Малки Поетики“ се подава ръка на талантливите ученици, въвеждайки ги в света на литературата, музиката и визуалните изкуства. Организатори на фестивала са и представителите на вестник „Еволюция“.

Най-новият брой на вестник “Еволюция” е с тема “Това, което остава”. В него можете да намерите поезия от Антонина Георгиева, Иван Методиев, Георги Гаврилов и други. В броя можете да откриете и непревеждан досега откъс от гръцкия Нобелов лауреат Одисеас Елитис с визуалните похвати на илюстраторката на броя Елина Иванова. Интервюто на Гери Турийска за нейната “Пощенска кутия за приказки” също е интересно четиво. 

Можете да видите повече за всичко това на премиерата на броя, която ще се състои на 3-ти декември 2021 в пространството „Мисия“ 23.

Жури в състав от Румен Баросов – поет и писател, председател на Студентско читалище Св. Климент Охридски; Атанас Звездинов – поет, преводач, журналист; Ясен Атанасов – писател, културолог и журналист, директор на фестивала "София: Поетики"; Ивайло Кицов – музикален критик и журналист, главен редактор на списание "Ритъм"; Павел Стойчев – музикант и композитор; Данаил Алексиев – художник, дизайнер на фестивала "София: Поетики".

Наградените с Grand Prix на фестивала по категории са:

Литература: Божана Славкова

Кино: Дина Николова

Дигитални рисунки и колажи: Дара Трайчева

Изобразителни Изкуства: Адриана Цветкова

Фотография: Самуил Младенов


Повече чуйте в звуковия файл.

Снимки – вестник “Еволюция” 
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Линии на живот

ЛНЖ / Линии на живот е проект на Калина Терзиева, който представя създадени на живо произведения в непосредствена градска среда. Рисунките, поставени в този градски контекст, преобразяват обичайната ежедневна реалност и я насищат с нови цветове, различни ъгли и измерения.  Калина Терзиева е мултидисциплинарен артист – автор на инсталации и..

публикувано на 20.01.22 в 17:20

Нова стихосбирка на Амелия Личева

„Това е стихосбирка, от която може да те хване ток, казва Теодора Димова за новата стихосбирка на Амелия Личева „Потребност от рециклиране“ с художник Веселин Праматаров. И продължава: „Амелия Личева е стигнала до място необятно и непознато до този миг, за чието съществуване човек не смее да помисли дори, какво ли остава да заживее в него, да..

публикувано на 20.01.22 в 15:29
Снимка от работата на Дагмар Шюрер в студиото на БНР

Галерия „Галерия“ продължава да се развива

Галерия „Галерия“ е проект на художниците и куратори Албена Баева и Рене Беекман. Това е първата по рода си галерия в България с изцяло дигитален фокус на програмата. Галерията няма физическо пространство. Изложбите са достъпни само от мобилните устройства на зрителите, които се свързват с локалната WiFi (безжична) мрежа на галерията. Рутерът,..

публикувано на 20.01.22 в 15:03

Психология и физика по Снежана Ташева

В епизод 443 „Трамвай по желание“ среща своята публика с младата писателка и кандидат драматург Снежана Ташева. Как започва и откъде тръгва пътят към театралното изкуство. За това ни разказва младият талант Снежана Ташева. На пръв поглед Снежана отстои на светлинни години от сцената. Тя е завършила магистратура по "Физика на ядрото и елементарните..

публикувано на 20.01.22 в 14:15
Столична библиотека

Годишните награди на Столична библиотека

За седми път Столична библиотека връчи своите годишни награди за писател и читател. Те се присъждат за най-четени съвременни автори на българска литература и за най-активни читатели –  Писател на годината & Читател на годината . Изборът за най-четените съвременни автори на българска литература се прави от читателската аудитория на Столична библиотека..

публикувано на 19.01.22 в 17:26
Подкасти от БНР