Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България в момента е научно отделена от света

Проф. Стойчо Язаджиев: Всеки истински учен знае, че Бог съществува

Снимка: Уикипедия

На 4 ноември 2021 г. Стойчо Язаджиев, професор по теоретична и математическа физика в катедра Теоретична физика при Физическия факултет на СУ и професор в секция Диференциални уравнения и математическа физика към Института по математика и информатика на БАН, бе избран за член-кореспондент на Българската академия на науките в направление “Физически науки” от Събранието на академиците

Проф. Язаджиев е един от тримата новоизбрани член-кореспонденти на БАН на възраст до 50 години и един от българските учени, включени в топ 2% на най-влиятелните учени в престижната класация на Станфордския университет.

Той е водещ учен в областта на теорията на гравитацията, релативистката астрофизика, космологията и теорията на черните дупки. Създава ново направление във физиката на черните дупки и тяхната астрофизика. Създател е на научна школа по релативистка астрофизика и математическа гравитация (математическо изследване на уравненията на Айнщайн и техните модификации).

Проф. Стойчо Язаджиев е главен герой в “Нашият ден“.

“Фундаменталната физика е в основата на човешкия прогрес. Първо се правят фундаменталните открития, а след това идват техните приложения. Трябва да познаваме фундаменталните закони на природата, ако искаме да вървим напред и да развиваме науката, дори в приложно направление.

Придвижването напред и назад във времето също е специална тема, специална тежест в Общата теория на относителността. По тази тема са написани стотици работи. Това е гореща, но изключително сложна тема. Тя е дълбоко математическа. Това ни дава възможност да осмислим понятието за причинност в пространство-времето."

Бог

"Всеки истински учен знае, че Бог съществува. Дали има преки доказателства – е отделен въпрос, но това се усеща в естетиката на науката. Нещата са подредени така, че винаги са прекалено естетични. Дълбоко в себе си съм вярващ човек. Една велика мисъл на един от създателите на квантовата механика, Вернер Хайзенберг, гласи – “Първата глътка от чашата на природните науки прави човек атеист, но на дъното го очаква Бог“.

Като цяло се чувствах добре в България с малки изключения. Основният проблем у нас е, че науката не е финансирана добре. Това е най-големият проблем за българската наука. Българските учени са изправени пред прекалено много ненаучни проблеми. Това спира развитието на науката. Това е основната разлика с Германия. Но наука на световно ниво може да се прави и в България.

Липсата на пари води до създаване на лоши отношения между колегите и т.н. Даването на малко пари в науката води до неестествена конкуренция сред учените. Финансирането е основният проблем.

В момента България е научно отделена от останалия свят. Нямаме пари да посещаваме конференции. Младите учени започват с много ниски заплати и ако трябва да създават семейство, това е огромна пречка. Трябва да жертват или семейството, или науката. Цената е човек да се посвети."

Чуйте проф. Стойчо Язаджиев в звуковия файл.

Снимка: личен архив, Уикипедия
По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имунната система през есента: Как да се подготвим за грипния сезон?

В предаването "Lege Artis" беше обсъдена темата за имунната система през есента, като специалистите по вирусология предупредиха за предстоящ бум на заразните болести у нас. Един от водещите експерти в областта на имунологията и алергологията, акад. д-р Богдан Петрунов,  объсди темата в ефира на предаването. " Имаме два пътя за стимулиране на имунитета..

обновено на 02.10.24 в 12:46
 Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца

Йордан Недевски: България е на добро място в лечението на децата с хемофилия

Конференцията на Европейския хемофилен консорциум ще се проведе от 4 до 6 октомври 2024 г. в Гранд хотел "Милениум София", съобщават организаторите. Това ежегодно събитие събира водещи експерти в областта на хемофилията, пациенти, представители от европейските асоциации по хемофилия, представители на фармацевтичната индустрия и други заинтересовани..

публикувано на 02.10.24 в 11:59

Майки с колички и възрастни хора – част от дебата за достъпната среда

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" се обсъжда темата за достъпната среда за хора с увреждания , майки с колички и възрастни хора. Събеседник е Валентина Христова , представител на общността "Мостове" и майка на дете с увреждане, която разказва за кампанията "Задай посока". Основната цел на кампанията е да насърчи гражданите..

обновено на 02.10.24 в 11:54
Проф. д-р Иван Костов

За рака на маточната шийка и имунизацията срещу човешкия папилома вирус

Октомври е Международен месец за борба с рака на гърдата, а в момента стартира и информационна кампания за скрининга на маточната шийка и имунизацията срещу човешки папилома вирус (ЧПВ). Гост в Lege Artis e проф. д-р Иван Костов –  акушер-гинеколог, директор на УСБАЛАГ "Майчин дом", ръководител на катедра "Акушерство и гинекология" към..

публикувано на 02.10.24 в 11:50

Отвъд клетките: Значителен брой българи искат по-добро отношение към животните

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", по случай Световния ден на селскостопанските животни и в навечерието на Международния ден за защита на животните, обсъдихме важни теми, свързани с отношението към животните и практики, които би трябвало да останат в миналото. Един от поводите за дискусията е неотдавнашното решение на Ветеринарния..

обновено на 02.10.24 в 10:51