Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Съветите на адвоката – адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси

Имуществени спорове и проблеми с администрацията

Експрокурорът, адвокат Захари Генов
Снимка: БНР

Слушателка от София е гражданин на САЩ, без да губи българското си гражданство. Има завещание от баща си за 1/4 от неговото собствено жилище, а другите 3/4 идеални части са прехвърлени срещу издръжка и гледане на нейния брат. Той е български гражданин, живее постоянно на територията на България, живее в София в същото жилище. Брат ѝ обаче придобива с нотариален акт по давност на владение 1/8 част от същото жилище, което, разбира се, не се равнява на тази 1/4 на слушателката, получена от баща ѝ по завещание. В полза на брата е съставен констативен нотариален акт за тази 1/8, като в последствие той си издейства и издаване на констативен нотариален акт за цялото жилище. 

Дали нотариусът е бил заблуден по някакъв начин, или са представени някакви други документи – не се знае към настоящия момент. Така или иначе тази 1/4 на слушателката по завещание се оспорва от нейния брат.

По този казус говори адв. Захари Генов в рубриката "Съветите на адвоката" на предаването "Законът и Темида". 

Чуйте повече от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от родопското село Любча събраха пари за училищните такси на деца от Африка

Ученици от ОУ “Христо Ботев“ в село Любча, община Доспат, област Смолян събраха пари, с които да се платят таксите на две деца в Африка, за да могат да ходят на училище. Децата от Родопите са се впечатлили от клипчетата на Фондация “Усмивка за Африка“ . Фондация Усмивка за Африка За инициативата разказва в “Нашият ден “..

обновено на 18.01.22 в 11:35
Пенчо Милков

Пенчо Милков: Въздухът на Русе към момента няма замърсявания

Русенци са едни от най-активните и чувствителни към качеството на въздуха. Преди дни кметът на Русе Пенчо Милков се срещна с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов и обсъдиха проблемите на града и качеството на въздуха. Екоминистърът обеща по-големи санкции за промишлените замърсители След срещата министър Сандов..

публикувано на 18.01.22 в 10:11
Д-р Людмила Калоянова и Снежана Галчева (президент и вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в света)

Людмила Калоянова: За да обясниш Америка, трябва да говориш за нейните хора

Людмила Калоянова е българска поетеса, преводач и литературен критик. Тя е родена е в Созопол, България. През 1989 емигрира в САЩ, където започва работа в University of Pittsburgh и защитава докторска дисертация на тема "Женска идентичност и креативно писане". През 1998 излиза от печат книгата ѝ "Създания на прехода" (Ubergangsgeschopfe,..

обновено на 18.01.22 в 10:08

Как се чувства един сърбин в България

Вечерта срещу 14 януари съседна Сърбия празнува новата година. Повече за традициите, честването, спецификата на кухнята и празника разказва Далибор Маринкович или Даци, както всички го наричат, професионален готвач и собственик на ресторант, който вече осемнайсет години живее в България. Даци е от Лесковац и е наследил любовта към готвенето от своите..

публикувано на 18.01.22 в 09:55

Балкански алианс на хотелиерите – успешен пример за добросъседство

Премиерът Кирил Петков заминава на посещение в Република Северна Македония. Фокусът се очаква да е върху сформирането на 5 работни групи за икономика, инфраструктура, култура, евроинтеграция и история, както и върху нормализиране на климата на диалог между двете държави. Кирил Петков заминава на посещение в РСМ Има две организации,..

публикувано на 18.01.22 в 09:35
Подкасти от БНР