Подривният чар на свободното време

Снимка: Rawpixel

Милионерите на време измерват благосъстоянието си не толкова във финансов план, колкото във времето, свободно от работа. Терминът за първи път се използва от журналистката Ниланджана Рой, която в статия за „Файненшъл Таймс“ през 2016 пише: „Да си заможен, носи спокойствие и сигурност в живота, но ми се иска да се научим да ценим свободното си време така, както ценим банковата си сметка – защото как прекарваме минутите, часовете и дните си, всъщност е как прекарваме живота си.

А ако едно общество е истински прогресивно – казва още тя – на първо място, няма да изисква от хората да се преработват до пълно изтощение и няма да приема допускането, че свободното време, времето за почивка и за семейството са само за богатите.“

Все повече изследвания от най-различни страни по света показват, че съкращаването на седмичните работни часове води не само до по-висока или същата производителност, но и до по-ниски нива на стрес и по-малка възможност от т.нар. "прегаряне". Редица държави – сред тях Исландия, Шотландия, Нова Зеландия – преминават към четиридневна работна седмица. Финландия експериментира с универсален базов доход.

Доскоро живеехме в култура, която фетишизираше преработването, юпитата се хвалеха с проработените си часове, политически лидери ни уверяваха, че спят по 4 или 5 часа на денонощие.

Пандемията и настъпването на изкуствения интелект, който заменя човека във все повече дейности, пренареждат правилата.

Само че битката за свободно време не е лесна. Тя предполага веднъж да го отвоюваме и после да не го инвестираме обратно в продуктивна дейност или в консуматорство. Днес свободното време е силно комерсиализирано, затова има разлика между свободно време и отдих – казва д-р Стоян Ставру.

Чуйте разговора, в който става въпрос и за професионализирането на свободното време, и за подривната същност на времето, в което не просто не работим, но и не потребяваме, а сме свободни да останем със себе си или с близките си.

Дали ще успеем да слезем от въртележката на постоянния растеж и консумация, и ще стигнем ли до ценността отвъд цената? Чуйте разговора:

Стоян Ставру е философ, доктор по право, автор на сайта „Предизвикай правото“, доцент в секция „Етически изследвания“ при Българската академия на науките, преподавател в Софийския университет и един от участниците в безкрайно интересните диалози от серията „Вокс Нихили“ и „Вокс Вириди“ в подкаста на „Рацио“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Айлин Фейзуллова

Еврика! Успешни българи: Айлин Фейзуллова

„Аз съм човек с призвание. Имам в себе си тази частичка – да помагам“. Това казва за себе си Айлин Фейзуллова – шестокурсничка в Медицинския университет София. Тя е стипендиантка на Фондация "Еврика" за текущата учебна година. Изборът ѝ да стане лекар изглежда предопределен от семейството на майка ѝ. Ая, както я наричат близките ѝ, е дъщеря на..

публикувано на 24.01.22 в 17:15
проф. Йорданка Станчева

Космическите измерения на растенията

Проф. Йорданка Станчева е дама с изключителни енергия и дух, проявяващи се във всичко, което прави. Агрономка с дългогодишен опит в областта на фитопатологията и растителната защита, както и в присаждането на дървета. Авторка на множество учебници и трудове по фитопатология, дантелиерка и градинарка, прилагаща на практика академичните си знания в..

публикувано на 24.01.22 в 16:50

Най-най-най! Дубай!

Бях напълно убедена, че няма да позная Обединените арабски емирства. Логично! Не бях ходила там от 2000 година. И наистина сякаш бяха сменили държавата. Не само като архитектура, а и като устройство и правила. Двете части Бур Дубай и Дейра, едната хотелска, а другата търговска, са се разраснали до свръхмодерен високотехнологичен град с метро, което..

публикувано на 23.01.22 в 09:10

Борба за свобода или сепаратизъм

Как се свива или ширва националното, как малките и големите етноси стават исторически жертви, или постигат хармония и благополучие? За преселенията и борбите в исторически примери от два полуострова разсъждаваме с доц. Екатерина Търпоманова от СУ, с д-р Азис Шакир Таш, преподавател в НБУ, с Мария Пачкова – журналист и преводач от испански и баскски...

публикувано на 20.01.22 в 09:10

Гражданското образование не е просто учебен предмет

Ако целта на изучаването на „Гражданско образование“ в средното училище е да подготвя активни граждани на демократично общество, то не би имало ефект без да е подкрепено от демократични методи и среда на общуване в самото училище. „Класическият“ авторитарен модел на преподаване и организация на процесите в образованието на практика противоречи на..

публикувано на 18.01.22 в 10:58
Подкасти от БНР