Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минчо Коралски:

Пенсионната система все повече заприличва на тази за социалното подпомагане

Минчо Коралски
Снимка: БГНЕС

Акцентите в днешната дискусия при преговорите за съставяне на кабинет на тема “социално подпомагане“ трябва да са много. Този, който най-много се артикулира в обществото, е как ще продължи да действа системата на социалното осигуряване. Най-вече пенсионната система. Вижда се, че прекомерната намеса на политиката в тази система доведе до сериозно изкривяване и тя все повече заприличва на система за социално подпомагане, а не на система, която отразява приноса на човек към една осигурителна система. Това каза в предаването “Нашият ден“ на БНР Минчо Коралски, бивш министър на труда и социалните грижи в правителството на Жан Виденов.

"По какъв начин тези деформации ще бъдат отстранени, за да не се обезсмисля социалното осигуряване, ще видим на предстоящата дискусия на тази тема.

Следващото място са проблемите на социалното подпомагане, тъй като нашата система на социални услуги е на практика силно централизирана. Това са държавно делегирани дейности, които се предоставят на общините. Нещо, което го няма никъде в европейската практика. Дали ще направи този завой, който се очаква от нас и от нашите европейски колеги от дълги години, това също ще го видим."

Инцидентът в дома за възрастни хора в село Рояк

"Когато говорим за причините за инцидента, трябва да имаме предвид няколко неща. При всички случаи тази неприятна и трагична случка ни навежда на няколко мисли – до каква степен се осъществява контрол върху тези заведения, в състояние ли е държавата да осъществява контрол и как се разпределя той. Ако става въпрос за електротехническа експертиза, тя очевидно не е от компетенциите на службите за социално подпомагане.

Трябва да се види колко и какви проверки са правени, за които отговаря противопожарната служба. Би трябвало да се провери дали е имало организирана схема, по която при случаи на бедствия хората да се извеждат. Редица неща, които ще трябва да установи самото следствие."

Грижата за възрастните хора у нас

"Има три субекта, които се занимават с тази дейност – държавата, общините и частните домове. Би следвало първо да се направи проверка, която да установи фактическото състояние, след това да се установи в каква степен те покриват изискванията, за да могат да съществуват като такива институции. И най-накрая би следвало да се провери до каква степен нормативната уредба отговаря на променените изисквания. Имам предвид заплащане, квалификация и всичко онова, което би трябвало една социална икономика, свързана с предоставяне на социалните услуги, да има."

Чуйте Минчо Коралски в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10