Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Премиера на книгата на Еуженио де Андраде „Бяло върху бяло“

Стихосбирката на Еуженио де Андраде "Бяло върху бяло" – дом на фадото в книга

| обновено на 26.11.21 в 15:32

Еуженио де Андраде е смятан за един от най-забележителните писатели на XX век, той е сред най-четените и превеждани португалски поети.

"Еуженио де Андраде направи революция в нашата поезия. До него поезията беше пресечна точка с нещо друго, представяне на реалност, предхождаща стихотворението или отвъд самото стихотворение. С него поезията престана да бъде средство и се превърна в субстанция на себе си. Превъзходството на думата над идеята приключи." – казва за него Жозе Толентино де Мендоса, португалски кардинал, поет и теолог.

Ето какво сподели проф. Цочо Бояджиев, един от преводачите на Еуженио де Андраде, в "Артефир":

"Пленителното в поезията на Еуженио де Андраде е една лаконичност, една сгъстеност на образите, една действително южна бъдност на живота. Той е аристократ на духа, държи се съзнателно встрани от злободневието. Има действително един духовен аристократизъм – в поезията и в поведението му. 

Изборът на стиховете в това издание беше труден, но трябваше да се мисли в цялост – мисля, че 60 стихотворения могат да дадат някакъв обобщен поглед към творчеството на един, според мен, гениален поет.

Португалската поезия е вълшебна – има някакъв особен дух, но е сравнително слабо позната у нас. Превеждайки, един преводач казва: "Това е значимо за мен, това е значимо за нашата култура."

Представянето на книгата на Еуженио де Андраде „Бяло върху бяло“ е на 26 ноември от 18.30 часа в Камерна зала на Младежкия театър "Николай Бинев". Великолепното оформление е дело на Надежда Олег Ляхова. Участват двамата преводачи Мария Георгиева и Цочо Бояджиев, книгата представя Стефан Иванов, а стиховете чете актьорът Нено Койнарски. Гости на събитието са представители на Институт "Камойш" в София. 

Чуйте от звуковите файлове проф. Цочо Бояджиев и Анаиза Гордино, директор на Португалския културен и езиков център „Камойнш София“.

Еуженио де Андраде е литературният псевдоним на Жозе Фонтиняш. Роден е на 19 януари 1923 г. в португалското село Повоа де Аталая. Започва да пише поезия през 1936 г. и публикува първата си поема „Нарцис“ през 1939 г. Еуженио де Андраде става известен с появата на стихосбирката „Ръцете и плодовете” (1948 г.) Работи 35 години като административен инспектор към Министерството на здравеопазването. 

Еуженио де Андраде (1923-2005) е един от най-четените и най-превеждани португалски поети. Стиховете му са завоювали не само вниманието на читателите, но и много национални и международни награди, сред които и най-престижната литературна награда – „Камойнш". Неговото име съвсем заслужено фигурира сред кандидатурите за Нобелова награда. Автор е на 27 тома поезия, сред които са заглавия като „Ръцете и плодовете” (1948), „Безпарични любовници” (1951), „Забранени думи” (1951), „Сърце на деня” (1958), „Антология 1945-1966″, „Неясно господство” (1972), „Праг на птиците” (1976), „Слънчева материя” (1980), „Тежестта на мрака” (1982), „Със слънце във всяка сричка” (1992)... Пише още детски книги и проза. Еуженио де Андраде е превел на португалски език Сафо и Янис Рицос, Федерико Гарсия Лорка и Хорхе Луис Борхес, Рьоне Шар.

Получава множество португалски литературни награди – Награда на Международната асоциация на литературните критици през 1986 г., Награда Дон Диниш през 1988 г., Голямата награда за поезия на Португалската асоциация на писателите през 1989 г., както и най-престижната литературна награда – Камойнш (2001 г.). 

Въпреки известността си Еуженио де Андраде се стреми да се дистанцира от т.нар. "социален, литературен и светски живот" и поради тази причина публичните му изяви са малко. В творчеството си демонстрира независимост от различните литературни движения, в чиито условия се появяват творбите му. Умира в Порто през 2005 г. след продължително боледуване.

Снимки – изд. ДА и ndbooks.comВИЖТЕ ОЩЕ

Артпространството „Винченцо“

В епизод 446 „Трамвай по желание“ среща своята публика с универсално талантливата млада актриса и балерина Василена Винченцо. Новината от последните месеци, свързана с Василена, е, че тя смело се хвърли и в театралния мениджмънт. Това стана чрез творческото пространство „Ялта Арт Руум“. Замисълът на актрисата и екипа ѝ е да създадат територия за..

публикувано на 25.01.22 в 17:45

Културни прояви по случай Международния ден в памет на жертвите на холокоста

27 януари е обявен от Общото събрание на ООН за Международен ден в памет на жертвите на холокоста. Ден, в който се почита паметта на евреите, избити по време на Втората световна война от нацистка Германия. ООН апелира тази дата да бъде предупреждение за предотвратяване на омразата, расизма и предубежденията. Възпоменателните тържества в чест на..

публикувано на 25.01.22 в 16:30
Фоайето пред Първо студио на БНР

Радиото е любов и дом

На днешния ден преди 87 години е създадено Българското национално радио. С царски указ на Борис III за основополагаща дата на държавното радио се смята 25 януари 1935 година. Оттогава радиоразпръскването в България става държавна собственост. Както всяка година, по този повод радиохората от Старата къща на бул. "Драган Цанков" 4 празнуват, връчват си..

публикувано на 25.01.22 в 13:55
Греди Асса

Греди Асса: Където и да отива един български художник, разширява българската граница

“Пандемията ни накара да бъдем най-малкото по-толерантни. Тя може би ни диктува да бъдем и по-внимателни и съсредоточени не само към себе си, но и да пазим този до нас“ – каза в “Нашият ден“ художникът Греди Асса , който е Главен герой в предаването. “Пандемията по един драстичен начин раздели хората, защото сродните души искат да..

публикувано на 25.01.22 в 11:51

Певецът Васко Василев - Базилио – една нощ на Божи гроб

Откакто започна пандемията, Светите земи са трудно достижими, защото, въпреки почти стопроцентовата ваксинираност на населението с трета доза, Израел силно е ограничил входящите и изходящи пътувания. Снимки – Личен архив Видеото е предоставено специално на БНР от Васко Василев - Базилио

публикувано на 25.01.22 в 09:35
Подкасти от БНР