Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Диана Андреева: Усилията се концентрират върху създаването на Национална стратегия за култура

Античен театър,Пловдив
Снимка: Ани Петрова

Повече пари за култура, промени в медийния закон и опазване на културното наследство. Около това се обединиха експертите в преговорите за коалиционно споразумение в сектор "Култура" на вчерашното заседание.

Промяна на нормативната база, включително законите за меценатството, авторското право и закона за радиото и телевизията, както и създаването на нов Закон за статута на артиста предложи Демократична България.

Темата коментира в “Нашият ден“ Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата:

“От вчерашната среща става ясно, че увеличението на финансирането е цел, а финансите винаги са средство. За нас е важно каква е целта, която ще постигнем, разходвайки близо 2 млрд., ако приемем най-високото предложение за 1,5%. Национална стратегия за културата нямаме. Има проект, който е качен преди две години, който не беше приет в рамките на Министерски съвет."

Важното от вчерашната среща

"Един от въпросите, които сме поставяли много дълги години – нашата организация беше инициатор на т.нар. "Пакт за култура" – 1% от БВП да отива за култура.

Сега се говори за 1,5%, което е изключително висока стойност в абсолютни числа, това са около 2 млрд. лева. При положение че в момента група “Култура“ в Държавния бюджет има бюджет с около 680 млн. лева. Тези средства не са само и единствено за култура, вътре попадат БНР, БНТ и БТА.

От срещата още стана ясно, че усилията ще се концентрират върху създаването на Национална стратегия за култура, считам, че нейният обхват трябва да бъде уточнен предварително, защото това е стратегия за изкуства – културни и творчески индустрии, културно наследство и културен туризъм.

Това са четири изключително важни области. Ние провеждаме “икономически принос“ от 11 години на сектора, това е деветият сектор по икономически принос в българската икономика, специално в частта “културни и творчески индустрии“.


Един от елементите, по който вчера също имаше обединение, беше, че Министерството на културата би следвало да се реформира основно. Това не означава съкращаване на бройки, напротив, разширяване на отговорностите и правомощията, именно, фокусирайки се върху културни и творчески индустрии.

Концентрирайки се върху хоризонталните партньорства, доколкото вчера не се спомена една от липсите – работният план за култура на ЕК. Едни от основните приоритети вътре е изграждането на хоризонтални и вертикални връзки и изграждане на екосистема за културните и творчески индустрии.

Това са изключително важни елементи и те са част от целта, за която говорех, че не можем единствено и само да говорим за увеличение на финансирането.

Важен елемент, който касае обществените медии, е предложението за нов Закон за радио и телевизия. Това е част от целта, която се преследва през увеличение на финансирането, защото знаем нивото на финансиране на обществените медии спрямо останалите страни членки на ЕС, дори в региона.

Поставиха се важни въпроси по отношение на закон за статута на артиста. Една от големите липси в сектора, станала видима по време на пандемията.

По отношение на т.нар. “институции и организации на една ръка разстояние“ – това е предложението, свързано с изваждането на Национален фонд “Култура“ извън Министерство на културата. Специален закон за Национален фонд “Култура“ и създаването на 6 регионални фонда и 28 общински фонда “Култура“.

Един от пропуските вчера беше, че не се споменаха членовете в Българската конституция, които трябва да са определящи. Те са също част от целта на увеличението на финансирането. Член 20 от Българската конституция е балансираното развитие на отделните региони, което е изключително важно."

Чуйте Диана Андреева в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Тартюф” на Благоевградския театър гостува за първи път в София

Благоевградският драматичен театър „Никола Вапцаров” представя за първи път в София един от новите си спектакли „Тартюф”. Постановката по прочутата комедия на Жан-Батист Молиер е дело на младия режисьор Дамян Тенев, възпитаник на проф. Красимир Спасов в Театралната академия. Премиерата на „Тартюф” трябваше да се състои през март 2020..

публикувано на 22.01.22 в 08:30
Джорджо Агамбен

Четири есета на Джорджо Агамбен

Джорджо Агамбен досега има няколко книги, преведени на български, а „Що е…?“ е най-новата от тях. Преводач е Валентин Калинов. Тя събира четири от най-известните му есета, а Агамбен е известен любител на есеистичния жанр.  Както пише в предговора съставителката Антоанета Колева, тези четири текста „представят не просто неговия тип подход към понятията..

публикувано на 22.01.22 в 08:10

Новите инициативи в Художествена галерия – Казанлък

Пандемията осуети откриването на най-новата изложба от календара на Художествената галерия в Казанлък „Срещи“ на Румен Петков, като тя се отложи за близко бъдеще.  В галерията обаче до 30 януари може да бъде видяна експозицията „Българските паметници под закрилата на ЮНЕСКО“. Тя е част от проявите по повод 75 години от основаването на ЮНЕСКО и 65 от..

публикувано на 21.01.22 в 14:35
Пейка на Бохумил Храбал в Нимбурк

Нов роман на неподражаемия Бохумил Храбал

Излезе първата книга от автобиографичната трилогия на прочутия чешки писател Бохумил Храбал „Сватби в къщата“. Преводът е на Васил Самоковлиев, който в момента работи над превода на втората част „Vita Nuova“. След това се очаква и третата – „Пролуки“.  Храбал разказва за срещата си със своята бъдеща съпруга Елишка Плевова през нейната гледна точка...

публикувано на 21.01.22 в 11:21

Документален филм разказва за „Гео Милев в лабиринта на времето“

„Гео Милев в лабиринта на времето“ е новият документален филм на продуцента и режисьор Костадин Бонев. Той ни връща обратно в 20-те години, като разглежда националната катастрофа след подписването на Ньойския договор до идването на Андрей Ляпчев на власт. В това време на политически убийства и противоречия, на дълбока човешка драма, социална криза и..

публикувано на 21.01.22 в 11:01
Подкасти от БНР