Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Андреева: Усилията се концентрират върху създаването на Национална стратегия за култура

Античен театър,Пловдив
Снимка: Ани Петрова

Повече пари за култура, промени в медийния закон и опазване на културното наследство. Около това се обединиха експертите в преговорите за коалиционно споразумение в сектор "Култура" на вчерашното заседание.

Промяна на нормативната база, включително законите за меценатството, авторското право и закона за радиото и телевизията, както и създаването на нов Закон за статута на артиста предложи Демократична България.

Темата коментира в “Нашият ден“ Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата:

“От вчерашната среща става ясно, че увеличението на финансирането е цел, а финансите винаги са средство. За нас е важно каква е целта, която ще постигнем, разходвайки близо 2 млрд., ако приемем най-високото предложение за 1,5%. Национална стратегия за културата нямаме. Има проект, който е качен преди две години, който не беше приет в рамките на Министерски съвет."

Важното от вчерашната среща

"Един от въпросите, които сме поставяли много дълги години – нашата организация беше инициатор на т.нар. "Пакт за култура" – 1% от БВП да отива за култура.

Сега се говори за 1,5%, което е изключително висока стойност в абсолютни числа, това са около 2 млрд. лева. При положение че в момента група “Култура“ в Държавния бюджет има бюджет с около 680 млн. лева. Тези средства не са само и единствено за култура, вътре попадат БНР, БНТ и БТА.

От срещата още стана ясно, че усилията ще се концентрират върху създаването на Национална стратегия за култура, считам, че нейният обхват трябва да бъде уточнен предварително, защото това е стратегия за изкуства – културни и творчески индустрии, културно наследство и културен туризъм.

Това са четири изключително важни области. Ние провеждаме “икономически принос“ от 11 години на сектора, това е деветият сектор по икономически принос в българската икономика, специално в частта “културни и творчески индустрии“.


Един от елементите, по който вчера също имаше обединение, беше, че Министерството на културата би следвало да се реформира основно. Това не означава съкращаване на бройки, напротив, разширяване на отговорностите и правомощията, именно, фокусирайки се върху културни и творчески индустрии.

Концентрирайки се върху хоризонталните партньорства, доколкото вчера не се спомена една от липсите – работният план за култура на ЕК. Едни от основните приоритети вътре е изграждането на хоризонтални и вертикални връзки и изграждане на екосистема за културните и творчески индустрии.

Това са изключително важни елементи и те са част от целта, за която говорех, че не можем единствено и само да говорим за увеличение на финансирането.

Важен елемент, който касае обществените медии, е предложението за нов Закон за радио и телевизия. Това е част от целта, която се преследва през увеличение на финансирането, защото знаем нивото на финансиране на обществените медии спрямо останалите страни членки на ЕС, дори в региона.

Поставиха се важни въпроси по отношение на закон за статута на артиста. Една от големите липси в сектора, станала видима по време на пандемията.

По отношение на т.нар. “институции и организации на една ръка разстояние“ – това е предложението, свързано с изваждането на Национален фонд “Култура“ извън Министерство на културата. Специален закон за Национален фонд “Култура“ и създаването на 6 регионални фонда и 28 общински фонда “Култура“.

Един от пропуските вчера беше, че не се споменаха членовете в Българската конституция, които трябва да са определящи. Те са също част от целта на увеличението на финансирането. Член 20 от Българската конституция е балансираното развитие на отделните региони, което е изключително важно."

Чуйте Диана Андреева в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Остров Света Анастасия

Остров Света Анастасия – където човек първо се моли

Историческото и природно очарование на една вълнуваща морска разходка предлага "Нашият ден" на своите слушатели. Какво е да си единственият човек в България с длъжност "управител" на обитаем черноморски остров – разказва Павлин Димитров , управител на остров Света Анастасия . Животът там е като никой друг, а морето не спира да изхвърля на..

публикувано на 24.07.24 в 11:22
Разкопки на обект

Археолози разкриват нови парчета от историческия пъзел на Созопол

Археологическите открития ни свързват с изгубените светове на нашите предци. За вълненията на един археолог в търсене на неизвестното, както и за находките и ценните артефакти при спасителните археологически разкопки на обект "Автогара", местност Провлака, Созопол – разговор с д-р Явор Иванов , научен ръководител на разкопките. Спасителните..

публикувано на 24.07.24 в 09:19

Младият режисьор Стефани Христова гостува в "Домът на музите

Срещаме ви с младия режисьор Стефани Христова.Тя завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност "Режисура за драматичен театър" в класа на проф. Пламен Марков през 2022 г. В момента завършва и магистратура по "История и съвременност на философията" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Дипломното ѝ представление по пиесата "Грозният" от..

публикувано на 24.07.24 в 08:50

"Стоманена трева" в парка Врана

От 25 до 28 юли парк-музей Врана ще бъде преобразен от огромната инсталация " Стоманена трева " , дело на френско артстудио, което я показва у нас по покана на Sofia lights.  "Ние правим колаборация с френските артисти – казва Ясен Гешев, един от създателите на Sofia Lights – някои стоманени треви са по-високи от двайсет метра, гледката е..

публикувано на 23.07.24 в 16:10
 Андрей Янев (вляво) и Емил Янев

Човек от горната земя, който ходи по земята

В епизод 553 "Трамвай по желание" среща своята публика с известния художник и музикант Андрей Янев. През юни столичната галерия "Средец" стана средище на ценителите на философската живопис с изложбата "Освещаване на семената" на Андрей Янев. "Евангелският пласт в творбите е ясен, дори декларативен. Но той трябва да бъде осмислен в самата идея за..

публикувано на 23.07.24 в 15:00