Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Финалната фаза на преговорите за съставяне на правителство

Снимка: Фейсбук/ПП

Преговорите за съставяне на правителство навлизат във финалната си фаза. Днес е предпоследният ден за дискусии. На масата за преговори сядат експертите в направленията "Труд и социални грижи", "Туризъм", "Национална сигурност" и "Спорт".

Началото на преговорите беше поставено във вторник, ден след балотажа за президент, когато изборните страсти бяха охладени от две трагедии. Инцидентът с македонски граждани на АМ “Струма“ и пожарът в Дома за възрастни хора в село Рояк.

Преди първите срещи за обсъждане на управленските приоритети Кирил Петков демонстрира оптимизъм и обясни идеята:

“Идеята тук е всички наши бъдещи коалиционни партньори да могат да си кажат всички политики. И тези, с които всички сме съгласни, веднага да залегнат в коалиционното споразумение. А при тези, в които имаме разлика, да влезем в по-дълбок експертен дебат в тях.“

Асен Василев зададе хоризонта – редовен кабинет с пълен управленски мандат:

“Ние тук поемаме ангажимент, нека да сме наясно, за следващите четири години е програмата на правителството.“


Още при първата дискусия на тема енергетика стана ясно, общите теми са повече, но противоречия има, например по темата трябва ли България да остане ядрена държава или не.

В панел “Икономика“ бъдещите коалиционни партньори се съгласиха да отпаднат ограниченията и помощта за бизнеса, ако процентът на ваксинация се увеличи, но няма да е задължително, стана ясно на следващия ден в дебата на тема “Здравеопазване“.

Чуйте какво още се постигна през седмицата в звуковия файл.

Снимки: Фейсбук/ПП
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от родопското село Любча събраха пари за училищните такси на деца от Африка

Ученици от ОУ “Христо Ботев“ в село Любча, община Доспат, област Смолян събраха пари, с които да се платят таксите на две деца в Африка, за да могат да ходят на училище. Децата от Родопите са се впечатлили от клипчетата на Фондация “Усмивка за Африка“ . Фондация Усмивка за Африка За инициативата разказва в “Нашият ден “..

обновено на 18.01.22 в 11:35
Пенчо Милков

Пенчо Милков: Въздухът на Русе към момента няма замърсявания

Русенци са едни от най-активните и чувствителни към качеството на въздуха. Преди дни кметът на Русе Пенчо Милков се срещна с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов и обсъдиха проблемите на града и качеството на въздуха. Екоминистърът обеща по-големи санкции за промишлените замърсители След срещата министър Сандов..

публикувано на 18.01.22 в 10:11
Д-р Людмила Калоянова и Снежана Галчева (президент и вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в света)

Людмила Калоянова: За да обясниш Америка, трябва да говориш за нейните хора

Людмила Калоянова е българска поетеса, преводач и литературен критик. Тя е родена е в Созопол, България. През 1989 емигрира в САЩ, където започва работа в University of Pittsburgh и защитава докторска дисертация на тема "Женска идентичност и креативно писане". През 1998 излиза от печат книгата ѝ "Създания на прехода" (Ubergangsgeschopfe,..

обновено на 18.01.22 в 10:08

Как се чувства един сърбин в България

Вечерта срещу 14 януари съседна Сърбия празнува новата година. Повече за традициите, честването, спецификата на кухнята и празника разказва Далибор Маринкович или Даци, както всички го наричат, професионален готвач и собственик на ресторант, който вече осемнайсет години живее в България. Даци е от Лесковац и е наследил любовта към готвенето от своите..

публикувано на 18.01.22 в 09:55

Балкански алианс на хотелиерите – успешен пример за добросъседство

Премиерът Кирил Петков заминава на посещение в Република Северна Македония. Фокусът се очаква да е върху сформирането на 5 работни групи за икономика, инфраструктура, култура, евроинтеграция и история, както и върху нормализиране на климата на диалог между двете държави. Кирил Петков заминава на посещение в РСМ Има две организации,..

публикувано на 18.01.22 в 09:35
Подкасти от БНР