Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Виртуални кинопрожекции в НДК

Снимка: НДК

Визуалното има много нови посоки. 

Киномания изненадва своите почитатели със седем интерактивни късометражни филма, които ще потопят зрителите в паралелна реалност – пресечна точка на върховите технологии и киноизображението. Целта на VR фест е да представи изкуството във виртуална реалност.

Официалната програма включва произведения от България, Франция, Нидерландия и Италия. В съпътстващата са включени анимационни филми, кино заглавия и интерактивни преживявания, свързани с наука, образование и култура.

В рамките на събитието зрителите могат да се докоснат до произведения от цял свят и да се срещнат с авторите и обучение по VR кино.

Прожекциите са в зала 4 на НДК в периода 26-28 ноември и са част от Фестивала на френския филм и на София VR фест.

В официалната селекция можете да видите интерактивния филм ALTERATION(2017/Франция/Жером Бланке 20’), виртуалното преживяване NOTES ON BLINDNESS(2016 /Ex Nihilo, ARTE France/ Франция), както и анимацията GLOOMY EYES (2019/ Фернандо Малдонадо, Хорхе Терезо / Франция).

В програмата е и българското 5-минутно VR видео CIRCUS IVANOV (2021 /Никола Тотухов / България /, интерактивното преживяване THE KEY ( 2021 / Наталия Йорданова / Холандия), VR танцовият филм CONTROL (2021 / Саша Хаджиева / България / 9:18’), както и  интерактивното видео IL PALO IN VR(2021 / Дзено Рудза / Италия).

Любомира Костова, продуцент и режисьор, и Момчил Алексиев, основател на първата българска платформа за виртуална реалност VR Lab BG, дават подробности в "Артефир". Чуйте повече в звуковия файл.

Снимка – НДК

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-великите съперничества, събрани в „Изкуството на бизнес войните“

Тази книга на Дейвид Браун е своеобразно разширение и допълнение на подкастите Business Warsи Business Wars Daily. Business Warsе с над 4 млн. потребители месечно. Авторът е американски радиожурналист с над 30-годишен стаж, създател е на подкаста Business Wars, водещ на бизнес програмата Market place, която се излъчва по общественото радио в САЩ,..

публикувано на 27.01.22 в 12:30

Homo technicus

Хомо техникус е ходещ изправен примат от семейство Човекоподобни (Hominidae), живеещ в симбиоза с машините. Има силно развито желание да е в крак с новите технологии и да притежава дигитални устройства. ДНК анализите показват, че Хомо техникус се появява в началото на XX век, а днес обитава всички континенти. През 2022 г. популацията му наброява около..

публикувано на 27.01.22 в 10:25

Другото Средновековие

В масовото съзнание Средновековието, слава Богу, вече не е оная тъмна епоха, в която единствената светлина идва от пламъците на кладите; напротив – благодарение на усилията на учените от българската школа по средновековна философия (призната в цял свят) познанията ни за този период от историята на човечеството вече са сравнително запълнени и съвсем не..

публикувано на 27.01.22 в 09:00

Различните светове на поколенията и еволюцията на взаимоотношенията им

„Защото аз така казвам!“ – непосилно е да преброим колко пъти всеки от нас е чувал тези думи и колко от тези пъти човекът, който ги изрича, е в ролята на родител, а защо не и на по-възрастен роднина, приятел, може би дори и колега. Да не говорим за случаите, в които самите ние сме ги изричали. „Защото аз така казвам!“ е: краят на вечен спор или..

публикувано на 27.01.22 в 08:00

„Лазарица” – юбилеен спектакъл на Стоян Памуков

Радичковата „Лазарица” се завърна на сцената на Бургаския драматичен театър „Адриана Будевска”. Постановката по пиесата на големия писател и драматург е дело на режисьора Симеон Димитров и е юбилеен моноспектакъл на Стоян Памуков. На 18 декември обичаният актьор навърши 70 години, а в трупата на Бургаския театър е от 1983 година, където е изиграл над 150..

публикувано на 26.01.22 в 15:00
Подкасти от БНР