Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 30 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 7 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека
Математика и джаз – гост: Воислав Пантич, артистичен директор и селекционер на програмата на Белградския джаз фестивал и преподавател по математика.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Tian Long Li Quintet 2 и „Золтек квартет“

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да слушате самба, боса нова, латинопоп и етноджаз от Бразилия в изпълнение на „Бразилиън Тропикъл оркестра”.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Цвятко Благоев, Мита Стойчева, Младен Койнаров, Радка Алексова, Илия Аргиров и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Камилата“ от Ръдиард Киплинг

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„По следите на изгубеното бисерче“ от Мая Бениеш

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: на празника на св. Андрей Първозвани (Андреевден) – какви са народните вярвания, обреди и обичаи, свързани с него? Събеседник: Иглика Мишкова от Етнографския музей към БАН.
• Защо от коалиция „За зелен рестарт“ призоваха за създаване на специализирана управленска структура в новото българско правителство – вицепремиер по климатичния преход и зелената трансформация? Как такава длъжност би подпомогнала ускореното устойчиво икономическо развитие, преодоляването на социалните неравенства и координирането на политиките за климата и биоразнообразието? Събеседник: представител на коалиция „За зелен рестарт“
• За една конкретна стъпка по пътя на устойчивото зелено развитие - платформата за кръгова икономика CEMIS, която официално стартира за Столична община на 30 септември, а месец по-късно към нея се присъедини и община Враца. Събеседник: инж. Цветомир Калчев – създател на платформата.
• Главен герой: Виктория Викторова – български предприемач, отличена като една от най-значимите бизнес личности под 40 години в класацията „Business Elite“s 40 under 40“ за 2021 г.
• Минути на редактора: Щедрият вторник. На този ден (#GivingTuesday или #ЩедриятВторник) в повече от 100 държави по целия свят хората даряват на благотворителни организации и каузи. Защо той върви ръка за ръка с черния петък? Как консумираме и какви са причините да (не) даряваме? Разговор с Диана Стойкова, координатор на кампанията за организаторите от фондация „BCause“ и иподякон Деян Петров, доброволец.
• Образованието влиза в час: Какво означава зелено образование и как ще покълне на наша почва?
- Как се формира критично мислене и отстояване на позиция при решаване на конкретни казуси при ученици? Какво знаят подрастващите за собственото си здраве, здравето на околните и опазването на околната среда? Събеседник: Гавраил Гавраилов, социолог и преподавател.
- Зеленото образование и децата в големите градове – къде е необходимостта от едното и каква е нуждата на другото? Събеседник: Стоян Стоянов, управител на комуникационна агенция, партньор на различни публични организации в проекти за зелено предприемачество.
- Какво ще представлява пермакултурната градина в градска среда и кога ще бъде факт? Събеседник: Николай Генов, съорганизатор на хранителен кооператив в София и организатор на Фермерски пазар на Римската стена в София.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Театрална премиера на Драматичен театър „Невена Коканова“ – „Верига от думи“ по текст на Жорди Галсеран в Нов театър НДК. Разговор с режисьора Валентин Балабанов.
• Три премиери на сцената на УТ „НАТФИЗ“ – „Иванов – Барабанов“ в по А. П. Чехов, „Доброто на страната ни“ от Тимбърлейк Уъртънбейкър и „Екстази“ по Ървин Уелш.
• 12-и коледни театрални седмици в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ - Варна. Разговор с директора на театъра.
• Сборна концептуална изложба в столичната галерия „Little bird place“. Разговор с куратора Антоанета Куик.
• Представяне на книгата „Копче за сън“ от Валери Петров с илюстрации на децата от галерия „Прегърни ме“. Разговор с представител от галерията.
• Премиера на детската книжка „Плюшено приключение“ на Благой Иванов. Разговор с автора.
• Ново издание на румънски народни приказки на Петре Испиреску. Разговор с издателя Пламен Тотев.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Малките бисери
Поздравителен концерт

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: За думите
• Устойчивите сравнения с „живея като“ и „чувствам се като“ – показват като какво искаме или като какво не искаме да живеем и да се чувстваме – разговор с Теодора Кръстева
• Езикови справки по радиот: „мешана скара“
• Игрословица: игра със слушателите
• Всичко за образованието

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Непознатото в позната България
Златоградчани казват, че ги закрилят четирима светци. Родопски върхове с техните имена обграждат „кръстата” падина по течението на река Върбица. А градът си има и няколко реки, дали имена на квартали. Тъй като е само на броени километри от границата с Гърция, златоградчани разчитат, че новият път за Ксанти ще донесе оживление в града им. Засега повече залагат на етнографския комплекс от големи бели къщи, калдаръм и малки занаятчийски работилници с млади майстори. Пред стар бакалски дюкян на пейка, вечер седят старците да побъбрят. А майките с бебешки колички и дечурлига се събират на просторния градски площад около паметника на Дельо хайдутин. За изваяната в паметника прегръдка на внушителния Дельо и дребничката му любима се разказва тъжна легенда. И „космическата” песен за Дельо е златоградска.
Планинска велосипедна алея, язовир, тракийски светилища и столетни църкви разширяват златоградската панорама.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• „Наистина ли се случват нещата в театъра? Събитията в театъра действителни ли са? В театъра лъже ли се? Каква е разликата между „наистина“ и „истина“ в театъра?“ – Ани Васева представя обширния си теоретичен труд „Театър и истина“, а ние добавяме и нашите въпроси за това кое е театър в „истинския“ живот и в обществото.
• „Отвъд буквите“ - как се прави детски литературен фестивал онлайн разказва Цвета Брестничка.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация „Надпяване“
Припомняне на произведенията, участващи в класацията за месец ноември

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика“
Разговор с диригента Григор Паликаров.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Какво е нарцисизъм и как да го разпознаем? Какви са разликите между здравословен и патологичен нарцисизъм и защо в последните години се говори за „нарцистична епидемия“ ще разкаже специалистът психотерапевт Елена Мечева.
• „Тенденциите в онлайн образованието“ е новата книга, изследваща състоянието на онлайн образованието в България. Неин автор е университетският преподавател, Людмила Кирилова, която ще ни очертае сегашното състояние на онлайн образованието и бъдещите тенденции във виртуалното обучение.
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Между барока и рока
Музика от: Хенри Пърсел, Георг Фр. Хендел, Куинси Джонс, Джеймс Муди, Майкъл Бодикър.
Изпълнения на: Кристина Плухар, Филип Жаруски, ансамбъл „Л’Арпеджата“, Пати Остин, Джордж Бенсън, Волфганг Мутшпил.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15