Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

“Въпрос на избор” – книга за домашното насилие с два финала

Снимка: Pixabay

“Въпрос на избор” е книга за домашното насилие, за примирението, за силата, за живота. Тя разказва една история, погледната през призмата на избора.

Написването на историята е повлияно от реална ситуация, а в развитията на разказите са вплетени моменти от много други реално случили се истории.

Нетка Коева е граждански активист, обича живота на две колела, списва свой блог и е автор на пътеписи, които публикува в сп. “Българска мототциклетна медия“.

Темата коментира в “Нашият ден“ авторката Нетка Коева.

“Написването на тази книга е провокирано от няколко истории за домашно насилие, които съм слушала. По-скоро моята непримиримост към това, което се случва и към възприятията на хората, които са подложени на такъв вид насилие.

Това е една история с два варианта за изход. Исках да разкажа на хората, че имат избор и от всяка една ситуация може да се излезе и това зависи от нас и от нашите решения.

Моята героиня е поставена пред избор. В единия разказ тя приема начина на живот, който води. В другия случай променя живота си.

Личното ми мнение е, че в контекста на домашното насилие изборът трябва да бъде само един – спасения от насилника. Често хората, подложени на насилие, не осъзнават какво им се случва, особено, когато насилието не е физически изразено."

Чуйте Нетка Коева в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда Дерменджиева: Един шамар никога не е само един шамар

Домашното насилие е изключително тежък проблем, както в световен план, така и за българското общество , който често остава в рамките на семейството. Затова спешно ще се търси консенсус по спорните въпроси в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие в рамките на работна група с участието на народни..

публикувано на 19.01.22 в 09:13

Ученици от родопското село Любча събраха пари за училищните такси на деца от Африка

Ученици от ОУ “Христо Ботев“ в село Любча, община Доспат, област Смолян събраха пари, с които да се платят таксите на две деца в Африка, за да могат да ходят на училище. Децата от Родопите са се впечатлили от клипчетата на Фондация “Усмивка за Африка“ . Фондация Усмивка за Африка За инициативата разказва в “Нашият ден “..

обновено на 18.01.22 в 11:35
Пенчо Милков

Пенчо Милков: Въздухът на Русе към момента няма замърсявания

Русенци са едни от най-активните и чувствителни към качеството на въздуха. Преди дни кметът на Русе Пенчо Милков се срещна с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов и обсъдиха проблемите на града и качеството на въздуха. Екоминистърът обеща по-големи санкции за промишлените замърсители След срещата министър Сандов..

публикувано на 18.01.22 в 10:11
Д-р Людмила Калоянова и Снежана Галчева (президент и вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в света)

Людмила Калоянова: За да обясниш Америка, трябва да говориш за нейните хора

Людмила Калоянова е българска поетеса, преводач и литературен критик. Тя е родена е в Созопол, България. През 1989 емигрира в САЩ, където започва работа в University of Pittsburgh и защитава докторска дисертация на тема "Женска идентичност и креативно писане". През 1998 излиза от печат книгата ѝ "Създания на прехода" (Ubergangsgeschopfe,..

обновено на 18.01.22 в 10:08

Как се чувства един сърбин в България

Вечерта срещу 14 януари съседна Сърбия празнува новата година. Повече за традициите, честването, спецификата на кухнята и празника разказва Далибор Маринкович или Даци, както всички го наричат, професионален готвач и собственик на ресторант, който вече осемнайсет години живее в България. Даци е от Лесковац и е наследил любовта към готвенето от своите..

публикувано на 18.01.22 в 09:55
Подкасти от БНР