Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Григор Сарийски: Демографията не е въпрос само на количество, а и на качество

Григор Сарийски
Снимка: БНР

Демографията не е въпрос на това колко, а на това какво, какви и какво е качеството – каза в “Нашият ден“ доц. Григор Сарийски, финансист и икономист от БАН.

"В някои страни за тези неща се говори, обсъжда се, провеждат се такива глобални форуми, а в други страни не се говори, а се предприемат конкретни действия. За да предприемете такива действия, ви трябва, първо, воля, трябва да приемете, че ще положите огромни усилия, трябват ви много пари, не е тайна, че демографските политики са свързани с конкретни разходи – осигуряване на жилище за младите семейства, разходи за социална защита, детски градини.

Това са все разходи, които е много трудно да бъдат направени. Ако имате свободни площадки, едно е да направите на тях хотели или офис центрове, съвсем друго е да направите детски градини, децата не гласуват за вас, а родителите не са тези, които имат решаваща роля в това коя партия да бъде избрана.

Проблемите, които ще се обсъждат на конференцията, са известни много отдавна и ако това говорене имаше резултат, България нямаше да е намаляла с различни оценки –  между 1/4 и 1/3 за периода от 90-те години насам.

Това удря много тежко по икономиката. Най-очевадният проблем,  на първо място, е, че няма кой да работи. Има един много прост коефициент – на демографското заместване. Ако преди 24-25 години на всеки 100 човека, които излизат от пазара на труда – пенсионират се и т.н. – на тяхно място влизаха 120, които започваха да работят. България нямаше проблеми със запълването на социалните си фондове, с постъпленията в хазната и т.н. Имаше кой да работи, кой да плаща данъци, кой да произвежда добавена стойност. В момента през 2021 г. на всеки 100 човека, които излизат, влизат едва 60.

Това е жесток натиск върху всички фондове за социални разходи. Като започнете от пенсиите, минете през разходите за социална защита и достигнете до това, което се плаща под формата на подоходни данъци и т.н.

На второ място, всичките тези структури, за които говорим, всички фондове, зависят от трите “Д“ – доходи, данъци и демография.

Когато имате една голяма маса от населението, дори да имате повишено число като бройка, но не можете да повишите качеството на тази демография, много трудно ще можете да получите резонни постъпления, с които да издържате все по-нарастващите разходи.

Естествено е, че застаряващото население има от пенсионните фондове все по-големи и по-големи изходящи потоци, докато постъпленията стават все по-малки. За да имате големи постъпления, трябват високи заплати, които се осигуряват само от хора, които работят в сектора с висока добавена стойност, но за съжаление в България не е така.

Един от големите проблеми е, че икономическата структура в голяма степен се замаскира.

В IT сектора у нас се развиват предимно компаниите, които не са продуктови. Компаниите, които работят като подизпълнители на чужди компании, това не може да ви даде нито големи печалби, нито високи заплати, нито сериозен път за професионално развитие."

Чуйте доц. Григор Сарийски в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български художник преобразява базилика в Брюксел

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" ви срещнахме с човек, който в момента сбъдва своя голяма мечта. Това е Диан Костов, чиято изложба-инсталация с образи от Библията "Кръстопът - цената на избора" може да бъде видяна в базиликата "Сакре Кьор" в Брюксел това лято между 15-и юни и 18-и август. Диан Костов е завършил..

обновено на 24.04.24 в 09:11

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко преминава през Мианмар, Индия и Куба, за да попита своя гост може ли диджейството, освен да забавлява,..

публикувано на 23.04.24 в 10:03