Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доц. Григор Сарийски: Демографията не е въпрос само на количество, а и на качество

Григор Сарийски
Снимка: БНР

Демографията не е въпрос на това колко, а на това какво, какви и какво е качеството – каза в “Нашият ден“ доц. Григор Сарийски, финансист и икономист от БАН.

"В някои страни за тези неща се говори, обсъжда се, провеждат се такива глобални форуми, а в други страни не се говори, а се предприемат конкретни действия. За да предприемете такива действия, ви трябва, първо, воля, трябва да приемете, че ще положите огромни усилия, трябват ви много пари, не е тайна, че демографските политики са свързани с конкретни разходи – осигуряване на жилище за младите семейства, разходи за социална защита, детски градини.

Това са все разходи, които е много трудно да бъдат направени. Ако имате свободни площадки, едно е да направите на тях хотели или офис центрове, съвсем друго е да направите детски градини, децата не гласуват за вас, а родителите не са тези, които имат решаваща роля в това коя партия да бъде избрана.

Проблемите, които ще се обсъждат на конференцията, са известни много отдавна и ако това говорене имаше резултат, България нямаше да е намаляла с различни оценки –  между 1/4 и 1/3 за периода от 90-те години насам.

Това удря много тежко по икономиката. Най-очевадният проблем,  на първо място, е, че няма кой да работи. Има един много прост коефициент – на демографското заместване. Ако преди 24-25 години на всеки 100 човека, които излизат от пазара на труда – пенсионират се и т.н. – на тяхно място влизаха 120, които започваха да работят. България нямаше проблеми със запълването на социалните си фондове, с постъпленията в хазната и т.н. Имаше кой да работи, кой да плаща данъци, кой да произвежда добавена стойност. В момента през 2021 г. на всеки 100 човека, които излизат, влизат едва 60.

Това е жесток натиск върху всички фондове за социални разходи. Като започнете от пенсиите, минете през разходите за социална защита и достигнете до това, което се плаща под формата на подоходни данъци и т.н.

На второ място, всичките тези структури, за които говорим, всички фондове, зависят от трите “Д“ – доходи, данъци и демография.

Когато имате една голяма маса от населението, дори да имате повишено число като бройка, но не можете да повишите качеството на тази демография, много трудно ще можете да получите резонни постъпления, с които да издържате все по-нарастващите разходи.

Естествено е, че застаряващото население има от пенсионните фондове все по-големи и по-големи изходящи потоци, докато постъпленията стават все по-малки. За да имате големи постъпления, трябват високи заплати, които се осигуряват само от хора, които работят в сектора с висока добавена стойност, но за съжаление в България не е така.

Един от големите проблеми е, че икономическата структура в голяма степен се замаскира.

В IT сектора у нас се развиват предимно компаниите, които не са продуктови. Компаниите, които работят като подизпълнители на чужди компании, това не може да ви даде нито големи печалби, нито високи заплати, нито сериозен път за професионално развитие."

Чуйте доц. Григор Сарийски в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда Дерменджиева: Един шамар никога не е само един шамар

Домашното насилие е изключително тежък проблем, както в световен план, така и за българското общество , който често остава в рамките на семейството. Затова спешно ще се търси консенсус по спорните въпроси в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие в рамките на работна група с участието на народни..

публикувано на 19.01.22 в 09:13

Ученици от родопското село Любча събраха пари за училищните такси на деца от Африка

Ученици от ОУ “Христо Ботев“ в село Любча, община Доспат, област Смолян събраха пари, с които да се платят таксите на две деца в Африка, за да могат да ходят на училище. Децата от Родопите са се впечатлили от клипчетата на Фондация “Усмивка за Африка“ . Фондация Усмивка за Африка За инициативата разказва в “Нашият ден “..

обновено на 18.01.22 в 11:35
Пенчо Милков

Пенчо Милков: Въздухът на Русе към момента няма замърсявания

Русенци са едни от най-активните и чувствителни към качеството на въздуха. Преди дни кметът на Русе Пенчо Милков се срещна с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов и обсъдиха проблемите на града и качеството на въздуха. Екоминистърът обеща по-големи санкции за промишлените замърсители След срещата министър Сандов..

публикувано на 18.01.22 в 10:11
Д-р Людмила Калоянова и Снежана Галчева (президент и вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в света)

Людмила Калоянова: За да обясниш Америка, трябва да говориш за нейните хора

Людмила Калоянова е българска поетеса, преводач и литературен критик. Тя е родена е в Созопол, България. През 1989 емигрира в САЩ, където започва работа в University of Pittsburgh и защитава докторска дисертация на тема "Женска идентичност и креативно писане". През 1998 излиза от печат книгата ѝ "Създания на прехода" (Ubergangsgeschopfe,..

обновено на 18.01.22 в 10:08

Как се чувства един сърбин в България

Вечерта срещу 14 януари съседна Сърбия празнува новата година. Повече за традициите, честването, спецификата на кухнята и празника разказва Далибор Маринкович или Даци, както всички го наричат, професионален готвач и собственик на ресторант, който вече осемнайсет години живее в България. Даци е от Лесковац и е наследил любовта към готвенето от своите..

публикувано на 18.01.22 в 09:55
Подкасти от БНР