Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Аларма" със специално издание на 1 декември на тема:

40 години HIV

Световният ден за борба със СПИН преминава под мотото: „Да премахнем неравенствата. Да спрем СПИН. Да победим пандемиите“

Снимка: БГНЕС

Първите случаи на СПИН са през 1981 г. За първи път 1 декември е отбелязан като Световен ден за борба със СПИН през 1988 година.

В момента над 43 216 000 души по света живеят с HIV, като само тази година над 1 540 000 са починали вследствие на усложненията на СПИН.

На Световния ден за борба със СПИН в "Аларма" от 21.30 ч.: 

Какво се промени в света за 40 години; положението у нас по отношение на превенцията и лечението на HIV; митовете и фактите за вируса и болестта; тревожните тенденции на заразяване с HIV; нагласите на българите – данни от националното проучване „Какво мисли българското общество за HIV“; хапчето за предпазване от HIV; какво означава: „Неоткриваем HIV = Непредаваем HIV“ или „Н=Н“.

Петър Цинцарски – експерт в БЧК, сексологът доц. д-р Михаил Околийски – представител на СЗО за България, Елена Биринджиева – експерт в Център за сексуално здраве – коментират темата.

Евелина Славкова, социолог от изследователски център "Тренд", представя в звуковия файл Националното проучване „Какво мисли българското общество за HIV“, проведено между 19 и 26 ноември 2021 г.

През целия ден във всички населени места в страната, където има младежки клубове на БЧК, се провеждат информационни събития по повод Световния АнтиСПИН ден

В кампания под мотото „Без лице, но с резултат“ доброволците на БМЧК-Пловдив разпространяват в социалните мрежи теми, свързани със сексуалното здраве сред младежите.

Доброволците на БМЧК-Перник отбелязват 1 декември с онлайн открит урок и дискусия в платформата ZOOM от 17 ч. От 14 ч. се раздават тематични информационни материали в централната част на града.

В София доброволците на БМЧК правят онлайн презентации на тема: „Превенция на рисковото сексуално поведение“ в платформата ZOOM и разпространяват кратки информационни материали по темата в социалните мрежи през целия ден.

Освен обичайното раздаване на презервативи и информационни материали в центъра на Габрово от доброволци на БМЧК, се провеждат и интерактивни игри, в които участниците трябва да познаят начините за заразяване с HIV, както и да разграничат митовете от фактите за болестта.

Доброволците на БМЧК-Плевен, заедно със студенти от МУ-Плевен, раздават флаери и презервативи и мултимедийна презентация във фоайето на Медицинския университет в града.

БМЧК-Бургас организира „Виртуално кафе“ – отворена дискусия "Да поговорим за HIV/СПИН" в 14 ч. на 01.12. в платформата ZOOM. В 18 ч. пред Община Бургас доброволци ще запалят огнена Червена панделка - символ на съпричастност със засегнатите от HIV по света.

БМЧК-Несебър правят презентация за ученици от СУ "Л. Каравелов", които са в присъствено обучение.

БМЧК-Враца раздава информационни материали в центъра на града, а информационни кампании за превенция на HIV се провежда сред учениците в училищата в града, и в с. Зверино, Козлодуй, с. Борован и Мездра.

Във Варна, Ямбол, Шумен, Русе, Монтана, Видин, Сливен младежите провеждат кампании и онлайн.

Доброволци раздават информационни материали по темата в гимназиите в Разград, Бяла, Исперих, Кубрат, Силистра, Добрич, Търговище, Велико Търново, Кърджали, Хасково.

В центъра на Ловеч доброволци раздават на гражданите подаръчни пликчета с презерватив, червена лентичка и защитна маска за лице.

В Благоевград, Разлог, Кресна, Гоце Делчев, Белица, Огняново, Хаджидимово, Смолян и Чепеларе освен онлайн кампании също се раздават презервативи, информационни брошури и червени лентички.

В Област Кърджали се включват и 10-те клуба на БМЧК. Във всяко училище, където има изграден клуб, е изготвено информационно табло, а където учениците са онлайн, денят се отбелязва в социалните мрежи.

Доброволците на БМЧК в Стара Загора, Пазарджик, Белово и Ракитово разпространят информация и видеоклипове за превенция на HIV в социалните мрежи.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
нотариус Камен Каменов, Анелия Торошанова, адв. Захари Гинов (от ляво надясно)

Арендни отношения в земеделието, договор за наем, наследяване

Как се уреждат арендните отношения в земеделието с аренден договор съгласно Закона за арендата в земеделието?  Как е уреден договорът за наем в Закона за задълженията и договорите?  В какви случаи земеделската земя може да се отдава под наем?  Вещното право и Законът за собствеността.  По кой закон наследяваме? Нотариус Камен Каменов коментира..

публикувано на 28.01.22 в 11:30
Адв. Мария Шаркова

Фалшиви препоръки за лечение - кой носи отговорност

Кой носи отговорност, ако пострадаме, спазвайки фалшиви препоръки за лечение на Covid-19? Темата коментира в “Нашият ден“ адв. Мария Шаркова : “Този феномен съществуваше и преди епидемията от Covid-19, най-вече породен от факта, че здравната ни система с всичките си недъзи създава условие за недоверие между лекар и пациент , което..

публикувано на 28.01.22 в 11:15
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Теренът за създаване на нова лявоцентристка формация е напълно отворен

“Оставката на Сотир Цацаров беше резултат от политическия натиск, оказан върху него и върху институцията, която ръководи“, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР доц. Иво Инджов : “Факт е, че продължава натискът на управляващите и за оставката на главния прокурор, което беше едно от основните искания на протеста през 2020 г...

публикувано на 28.01.22 в 09:44

135 години от началото на строежа на Айфеловата кула

Айфеловата кула (на френски: Tour Eiffel , Уикипедия

публикувано на 28.01.22 в 08:25
Детелина Стаменова, психолог

„РАЗниМисли“ или как воденето на дневник помага на психичното здраве по време на пандемия

Воденето на дневник е добре приета практика в различни психолотерапевтични школи с това, че помага на този, който я води осъзнато, да включи самонаблюдението си, което подпомага менталното здраве. Рубриката на "Артефир" "Арттерапия с подходящата книга" представя „РАЗниМисли“ от популярния психотерапевт Детелина Стаменова –  красив и детайлен вариант на..

публикувано на 27.01.22 в 11:45
Подкасти от БНР