Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Димитър Воев днес

„Трийсет години след смъртта му неговото недостигнало зрелостта си бъдеще е наше настояще“ – пише Доротея Монова в предговора си към книгата „Непрочетено“ на Димитър Воев. Стихотворения, снимки, факсимилета от краткия му живот. 

Групата „Нова генерация“, от която той беше част, има все още хиляди фенове, но се оказва, че поезията на Воев не е дотам позната. 

„Мислим си, че познаваме Димитър Воев, продължава Монова в текста си, защото познаваме Музиканта и Текстописеца, защото изпятото е чуто, то ни е някак си близко и всеки път отново и отново преоткриваме в него себе си. Но непрочетеното затова е „Непрочетено“, защото ни предстои да открием Поета и Артиста“. 

Книгата предстои до дни да бъде отпечатана, засега има само сигнални бройки, но си струва да се отбележи чудесната работа на съставителката Димитра Воева, на Нели Недева-Воева, която е автор на фотографиите, на Артур Панов, който е оформил тома по хармоничен с поезията на Димитър Воев начин. 

Предстои срещата с днешните читатели, сред които вероятно ще има открили за първи път поета, а също и такива, които ще го преоткрият, защото днес сякаш отново се озовахме в онова време и стихотворенията на Воев са съвсем намясто, както на всяка добра поезия, която не губи от качествата си във времето.

Чуйте поета и драматурга Стефан Иванов.

Снимка – изд. Парадокс


ВИЖТЕ ОЩЕ

Артпространството „Винченцо“

В епизод 446 „Трамвай по желание“ среща своята публика с универсално талантливата млада актриса и балерина Василена Винченцо. Новината от последните месеци, свързана с Василена, е, че тя смело се хвърли и в театралния мениджмънт. Това стана чрез творческото пространство „Ялта Арт Руум“. Замисълът на актрисата и екипа ѝ е да създадат територия за..

публикувано на 25.01.22 в 17:45

Културни прояви по случай Международния ден в памет на жертвите на холокоста

27 януари е обявен от Общото събрание на ООН за Международен ден в памет на жертвите на холокоста. Ден, в който се почита паметта на евреите, избити по време на Втората световна война от нацистка Германия. ООН апелира тази дата да бъде предупреждение за предотвратяване на омразата, расизма и предубежденията. Възпоменателните тържества в чест на..

публикувано на 25.01.22 в 16:30
Фоайето пред Първо студио на БНР

Радиото е любов и дом

На днешния ден преди 87 години е създадено Българското национално радио. С царски указ на Борис III за основополагаща дата на държавното радио се смята 25 януари 1935 година. Оттогава радиоразпръскването в България става държавна собственост. Както всяка година, по този повод радиохората от Старата къща на бул. "Драган Цанков" 4 празнуват, връчват си..

публикувано на 25.01.22 в 13:55
Греди Асса

Греди Асса: Където и да отива един български художник, разширява българската граница

“Пандемията ни накара да бъдем най-малкото по-толерантни. Тя може би ни диктува да бъдем и по-внимателни и съсредоточени не само към себе си, но и да пазим този до нас“ – каза в “Нашият ден“ художникът Греди Асса , който е Главен герой в предаването. “Пандемията по един драстичен начин раздели хората, защото сродните души искат да..

публикувано на 25.01.22 в 11:51

Певецът Васко Василев - Базилио – една нощ на Божи гроб

Откакто започна пандемията, Светите земи са трудно достижими, защото, въпреки почти стопроцентовата ваксинираност на населението с трета доза, Израел силно е ограничил входящите и изходящи пътувания. Снимки – Личен архив Видеото е предоставено специално на БНР от Васко Василев - Базилио

публикувано на 25.01.22 в 09:35
Подкасти от БНР