Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Неангажиращ класификатор на пътешествениците

Всякакви видове пътешественици са срещали по време на пътуванията си кореспондентите на БНР в Израел Искра и Феня Декало. И понеже пандемията ги е "арестувала" в Тел Авив, те се забавляват да класифицират отделните типове пътуващи, без да имат претенции за изчерпателност.

Искра: Спестовници. Усилено са събирали пари пътуването. Когато стигнат до местоназначението, им е трудно да превключат от спестяване към разходи. Натрапчиво пресмятат всичко дали е по-скъпо или по-евтино, отколкото в страната им. Винаги питат за колко сте купили дадено ястие или сувенир. В ресторант поръчват най-евтиното. И то една порция за двама или просто ядат на някоя пейка каквото са си донесли от къщи или отмъкнали от закуската в хотела. Могат да се откажат да посетят забележителност, защото входът им се е видял скъп. Непрекъснато са сигурни, че всеки се опитва да ги измами. Опитват се „да обяснят“ на местните как да живеят, как да търгуват и др. Често им крещят, защото са сигурни че ги разбират, но не реагират. Типични изречения: „Две седмици живеехме на консерви, пътувахме с местни автобуси, спахме в евтина квартира, но харчехме по-малко от 10 долара на ден.“ Къде да ги намерите: където имат безплатен интернет или на пазара, да спорят за 10 цента с възрастни продавачи.

Феня: Екстремисти. За тях пътуването е форма да избягат от всекидневните грижи. Независимо дали са наели яхта и плават, приели всички предизвикателства на морето или океана, дали покоряват пустинята на гърба на камили или с джипове, дали изкачват върхове, или просто с раница на гръб бродят в екзотични страни, те сякаш изпитват себе си и се опитват сякаш да изживеят „чужд живот“. Любим израз: Това е най-бавният, мъчителен и скъп начин начин да стигнеш там, където няма какво да правиш. Къде да ги намерите? Не може да ги стигнете.

Искра: Подражатели. Това са хора, които напускат страната си, но в душата си остават там. Избират маршрут, по който техни приятели са минали преди два месеца и за това нямат нужда от пътеводител. Планирали са всичко още вкъщи. Ако, не дай боже, нямат приятели, които са били там, ще сърфират по мрежата и избират места, за които има най-много препоръки. Когато пристигнат, най-напред научават къде се събират техни сънародници. Често не говорят никакъв чужд език и намират къде се говори техният. Те най-често ръкопляскат на пилотите в самолета. Типични изречения: "Къде ще ходите утре? Знаете ли къде обикновено се ходи?" Ще ги намерите там, където са всички.

Феня: Дистанцирани. Срамуват се от поведението на сънародниците си. Една от причинете да тръгнат на пътешествие е да избягат от страната си. Не искат тя да ги преследва и в чужбина. Не ходят на местата, където се събират техни хора. Говорят само на английски (или на местния език, ако го знаят), но никога не биха превключили на своя. Може да пропуснат красиви места, популярни сред сънародниците им. Типични изречения: "Омръзна ми от байганьовщина." Къде да ги намерите: преди да се приближите, ще „изчезнат“.

Искра: Отдадените на удоволствия. Някои от тях пътуват групово, за да играят в казиното, други – защото са им казали, че някъде платената любов е евтина, трети заради лесно достъпните наркотици и корумпираната полиция, която си затваря очите. Или заради нещо друго – забранено или неприето в родната им страна. Тези хора се държат като зомбирани. Типични изречения: "Ей това се казва живот." Къде да ги намерите: където не ги търсите.

Феня: Егоцентрици. Те са изморени от всички. „Голямото пътуване“ е тяхното време да живеят живота си така, както искат, и не приемат да се нарушат плановете им. Не търсете отзивчивост. Типично изречение: "Това е моето пътуване, моето време и моите пари." Къде да ги намерите: Дано не ги намерите.

Искра: Гнусливи. Повечето са момичета, но не само. Всичко ги отвращава, включително местната храна и жителите на страната, които им изглеждат грозни или болни. Типични изречения: "Тук е пълно с просяци и мръсотия. " Къде да ги намерите: в "Макдоналдс" или в най-новия мол.

Феня: Компания. Те пътуват заедно и по-голямата част от деня им минава в дебати и обсъждане на следващото място, където ще отидат, какво ще правят, къде ще ядат или спят и колко ще платят. Типични изречения: "Кой е „За“?" Къде да ги намерите: Край големи маси в ресторант.

Искра: Културни. Някои от тях са на организирани екскурзии за меломани, гурме-пътешествия, по местата, свързани с известен писател или философ. За тях е по-важно какво е било написано или сътворено на това място преди, отколкото живота там. Да попаднат в прочута оперна или концертна зала е нещо като поклонническо пътуване. Частен случай са груповите пътувания за гледане на футболни мачове, други спортни занимания или концерти на световно известна група. По пътя и на място, от сутрин до вечер говорят най-напред за очакванията си, а после за видяното и местните жители ги дразнят, с това че не са съпричастни към вълненията им. Малко изключение в тази група правят отишлите на политически мероприятия (например на антиглобалиска агитка), които навсякъде търсят потвърждение на своите си възгледи. Типично изречение: Забеляза ли този детайл? Къде ще ги срещнете: в кръчмите или кафенетата около обектите, заради които са пристигнали.

Феня: Завърнали се. Това са хора, връщащи се в родината след емиграция или решили да посетят страната на своите прадеди. Те оглеждат всичко много критично. Търсят местата от спомените – своите или на роднините си. Черпят с щедра ръка, въпреки че у дома да цепят стотинката на две. Важното е всички да разберат, че не са се излъгали, като са заминали, че просперират и вече всичко могат да си позволят. Дори да нямат собствени роднини, парадират със знаенето на езика или на обичаите, въпреки че нравите се променят и това може да им изиграе лоша шега. Типично изречение: Това го знам от малък. Или „Тук всичко е евтино, почти без пари“. Къде да ги намерите: в центровете на градовете или селата, откъдето са корените им.

Искра: Отбелязващи присъствие. Техните профили в социалната мрежа са препълнени със селфита и тагове от местата, където са били. Те са както японците, които се документират пред всеки обект, а вкъщи виждат на снимките, това което е трябвало да разгледат на място. Предпочитат индивидуалните пътувания. Месец преди тръгването са изчели (поне на 4 езика) написаното в интернет за даденото място. Намерили са нови и по-стари пътеводители. Знаят номерата на автобусите от техния хотел до набелязаните обекти или са открили таксист, който знае съответния език, за да им бъде гид. Истинско нещастие за тях е, ако нещо от списъка им е затворено или недостъпно. Най-важният момент от деня е поставянето на отметки на посетените вече места и броенето на лайковете под снимките. Типично изречение: Виждали ли сте това? Могат да бъдат намерени навсякъде.

Феня: Поклонници. Някои от тях са на религиозно пътуване, но може да отдават почит на природна забележителност или любим творец. Дисциплината при тях е желязна. Веднага приемат правилата, предават един на друг ритуалите, в които е прието да участват. Движат се строго по набелязаните маршрути и спазват субординацията. Типичен израз: с Божия помощ.


Репортаж за "Покана за пътуване" на Феня и Искра Декало – кореспонденти на БНР в Израел


Снимки – Феня и Искра Декало 

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
инж. Васил Василев

Ловецът, който няма време за лов

Когато човек като инж. Васил Василев, председател на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“, е гост на предаването „И рибар съм, и ловец съм“, то тогава въпросите нямат край, а програмното време просто не стига. Разговорът не може да не започне с честитки за Васильовден (по старому) и с приемането на..

публикувано на 19.01.22 в 16:45

Надежда Дерменджиева: Един шамар никога не е само един шамар

Домашното насилие е изключително тежък проблем, както в световен план, така и за българското общество , който често остава в рамките на семейството. Затова спешно ще се търси консенсус по спорните въпроси в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие в рамките на работна група с участието на народни..

публикувано на 19.01.22 в 09:13

Ученици от родопското село Любча събраха пари за училищните такси на деца от Африка

Ученици от ОУ “Христо Ботев“ в село Любча, община Доспат, област Смолян събраха пари, с които да се платят таксите на две деца в Африка, за да могат да ходят на училище. Децата от Родопите са се впечатлили от клипчетата на Фондация “Усмивка за Африка“ . Фондация Усмивка за Африка За инициативата разказва в “Нашият ден “..

обновено на 18.01.22 в 11:35
Пенчо Милков

Пенчо Милков: Въздухът на Русе към момента няма замърсявания

Русенци са едни от най-активните и чувствителни към качеството на въздуха. Преди дни кметът на Русе Пенчо Милков се срещна с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов и обсъдиха проблемите на града и качеството на въздуха. Екоминистърът обеща по-големи санкции за промишлените замърсители След срещата министър Сандов..

публикувано на 18.01.22 в 10:11
Д-р Людмила Калоянова и Снежана Галчева (президент и вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в света)

Людмила Калоянова: За да обясниш Америка, трябва да говориш за нейните хора

Людмила Калоянова е българска поетеса, преводач и литературен критик. Тя е родена е в Созопол, България. През 1989 емигрира в САЩ, където започва работа в University of Pittsburgh и защитава докторска дисертация на тема "Женска идентичност и креативно писане". През 1998 излиза от печат книгата ѝ "Създания на прехода" (Ubergangsgeschopfe,..

обновено на 18.01.22 в 10:08
Подкасти от БНР