Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доц. Орлин Спасов: Самото ДПС вече се превърна в медия на Пеевски

Снимка: фондация "Медийна демокрация"

Какво се промени във връзката медии – власт след протестите през 2020 година и какво още констатираха от фондация "Медийна демокрация" в своето проучване "Медиите и политиката след протестите през 2020 г.", коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ доц. Орлин Спасов, изпълнителен директор на фондация "Медийна демокрация" и преподавател във ФЖМК.

След протестите през 2020 година политическите пластове се разместиха, но за нас беше важно да разберем дали и как са се разместили медийните пластове, и дали зависимостите от натиск и контрол над медиите, които наблюдавахме доскоро, са останали. Знаем, че не само доскоро управляващата партия имаше контрол над медиите, въпреки че нейното влияние беше най-силно. Нашият извод след проучването е, че се намираме в преходен период и че на терена на медиите няма такава категоричност на промяната, каквато наблюдаваме в политиката. Все още някои медии не са осъзнали, че настъпва краят на този модел, който е свързан със злополучната класация на България – 112-о място по свобода на словото на Репортери без граници.“

Делян Пеевски и неговите медии

Той наистина продаде неговите медии, но въпреки това ние виждаме тази редакционна политика, която неговите медии имаха и преди да ги продаде – много силна подкрепа за ГЕРБ и ДПС, тази линия продължава много силно и сега. Има я дори и в медии, които не били негови, дори и в телевизиите с национално покритие, а дори и в БНТ – небалансирано подкрепяне на ГЕРБ. Неслучайно Репортери без граници обърнаха специално внимание на обществената телевизия за начина, по който отразява ГЕРБ. Важен маркер е, че много важни участници в медийния живот на България, като генералният директор на Националната телевизия и председателят на СЕМ, се противопоставиха на класацията на Репортери без граници, заедно с политици от ГЕРБ и ДПС. Това за мен показва, че има известно вкореняване на досегашните медийни практики и промяната ще бъде доста трудна. Още по-важно е, че ДПС самото се превърна в медия на Пеевски, защото виждаме тяхното говорене анти „Магнитски“, анти „Пандора пейпърс“, анти „Икономедия“ – все неща, които по-рано се случваха в медиите на г-н Пеевски, а сега се говорят от официалните представители на ДПС и ГЕРБ. И ако преди имаше войни между две медийни групи, то сега партии воюват срещу медии – това е тревожно.“

Защо „Продължаваме промяната“ спечелиха изборите, въпреки големите медии, защо някои медии се отказват от политическа реклама, колко силно е влиянието на социалните мрежи и защо гражданите предпочитат да платят за нерегулирано съдържание в „You Tube“, отколкото на традиционните медии. 

Чуйте в разговора с доц. Орлин Спасов в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Манчева: 23 години в радиото, защото си открил призванието си

По повод деня на българското радио в “Нашият ден“ срещаме слушателите и читателите на страницата ни с един радио-човек. 25 януари – Ден на българското радио  БНР на 87 години Предложения за присъждане на голямата награда "Сирак Скитник" и годишните награди на БНР 2021 Милен Митев: Промяната трябва да бъде в отношението..

публикувано на 25.01.22 в 14:00

Здравно образование и грамотност – има ли и доколко

Как до децата достига здравната информация и успяваме ли да им я поднасяме „изчистена“ от страховете и предразсъдъците на възрастните? Темата коментира в “Нашият ден“ Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве: “Здравното образование все още не се случва както трябва. В..

публикувано на 25.01.22 в 13:31

Връчват Наградата на германската икономика в България

Традиционно всяка година се връчва Наградата на германската икономика в България. С нея ежегодно се отличават компании, допринесли за развитието на германо-българските икономически отношения през предходната година. Целта на наградата е да допринесе за по-нататъшното развитие на германо-българските икономически отношения и да мотивира..

публикувано на 25.01.22 в 10:13
Милен Митев

Милен Митев: Промяната трябва да бъде в отношението към работата

"Промяната трябва да дойде преди всичко в отношението към работата , която вършим всеки ден и към нашите слушатели", каза в предаването "Нашият ден" генералният директор на БНР Милен Митев в Деня на българското радио. 25 януари – Ден на българското радио Предложения за присъждане на голямата награда "Сирак Скитник" и годишните..

публикувано на 25.01.22 в 09:25

Музикантът овцевъд

„Сънуват ли роботите електроовце?“ е научнофантастичен роман от американския писател Филип К. Дик, по който е направен филмът „Блейд Рънър“. Въпросът, който задава настоящият текст обаче, е „Слушат ли овцете музика?“. И то не каква да е, а рок и блус. Отговорът на овцевъда Тодор Дерлоков е „да“. Овцете в съвсем младата ферма на Тодор слушат музика,..

публикувано на 25.01.22 в 08:59
Подкасти от БНР