Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи:

Александър Проданов и физиката като изкуство

Александър Проданов
Снимка: личен архив

„Моето име е Александър Проданов, ученик съм в Математическата гимназия в Казанлък и съм 12 клас в момента. Олимпиец съм и участвам в ученически олимпиади по физика и математика. През последните няколко години участвам най-вече в международни олимпиади по физика и съответстващи национални олимпиади, които играят роля за подбор за тях. И… така.“

Така Александър Проданов, стипендиант на Фондация „Еврика“, бърза да приключи представянето си. И едва в края на разговора с него, заедно с учителя му по физика и астрономия Георги Бяндов от Природо-математическата гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък, ще го накараме да провери все пак колко точно медала има. Александър ще започне да пресмята и да търси в телефона си.

Така ще стане ясно, че Александър Проданов е носител на 19 златни и 19 сребърни медала от олимпиади и по физика и по математика, и този брой непрекъснато се променя. Но ще стане ясно и нещо друго – че отличията изобщо не са най-важното за Александър.

По-важно е умението му да вижда красота в науката, да говори запалено не само за физика, но и за математика, химия, философия и литература, да цитира древногръцки философи и съвременни автори, да говори за етика и за смисъл.

В разговора се включва и Георги Бяндов, учител на Александър Проданов, за да разкаже какво е усещането да работи с умни деца, които го разбират и искат да научат повече.

Чуйте разговора на Оля Стоянова с Александър Проданов и неговия учител Георги Бяндов от Казанлъшката математическа гимназия.Снимка: Личен архив на Александър Проданов


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гражданското образование не е просто учебен предмет

Ако целта на изучаването на „Гражданско образование“ в средното училище е да подготвя активни граждани на демократично общество, то не би имало ефект без да е подкрепено от демократични методи и среда на общуване в самото училище. „Класическият“ авторитарен модел на преподаване и организация на процесите в образованието на практика противоречи на..

публикувано на 18.01.22 в 10:58

Премълчаното в „Гордиевия възел“ със Северна Македония

Този възел, този неразрешим проблем, може да бъде решен само с неконвенционални идеи и енергично действие от двете страни. Историческите различия в тълкуването на общото ни минало с братята от днешната Северна Македония са известни. Изглежда те са непреодолими и нито една от двете страни няма намерение да отстъпи от своята позиция. Но, както казва..

публикувано на 13.01.22 в 09:05

Отровни въпроси

Как става така, че животните, които произвеждат отрова, съумяват да не отровят самите себе си? С течение на времето те са развили две основни стратегии: едната е в изолиране на токсичния резерв от останалите телесни органи, а другата в развиване на резистентност към тях. Отровата служи на притежателите си или за да се отбраняват от онези,..

публикувано на 12.01.22 в 09:34

46 години от смъртта на Агата Кристи

На 12 януари 1976 г. умира Агата Кристи, авторката, която Световните рекорди на Гинес описват като “най-продавания автор на всички времена“. Дейм   Агата Мери Клариса Кристи  (на английски:  Dame Agatha Mary Clarissa Christie ) (родена с името Агата Мери Клариса Милър) е английска писателка, авторка на 14 колекции от  разкази , 17 пиеси,..

публикувано на 12.01.22 в 08:34

Еврика! Успешни българи: Павел Николов и вярата в науката

„Химията дава отговор на много въпроси и обяснява как функционира светът, защото тя е един вид комбинация между биологията и физиката“, казва 18-годишният Павел Николов от Пловдив. Така това младо момче – олимпиец по химия, ученик в Математическата гимназия „Академик Кирил Попов“ и стипендиант на фондация „Еврика“, ми отговаря на въпроса какво е..

публикувано на 11.01.22 в 10:05
Подкасти от БНР