Похабеното богатство в краката ни

Снимка: БГНЕС

Два пръстена от минерални извори обграждат Витоша, а в София и околностите ѝ има 31 обособени находища с общо 75 водоизочника на минерални води по данни на „Визия за София“. Символът на минералните извори е изобразен и на герба на града.

Същевременно от чешмите пред Централна баня водата се излива със скорост 7200 литра на всеки час директно в канала, а съдържанието на водите в северната, южната, източната и западната част на Софийската котловина е коренно различно и това многообразие е истинско богатство.

Сградите, изградени около минералните извори, са архитектурни паметници с богата история, оставени на забравата и разрухата и от време на време се обявяват обществени поръчки, които предвиждат те да бъдат превръщани в музеи, центрове за върхови постижения, конферентни зали и пр. решения, които биха могли да бъдат изградени и навсякъде другаде, докато бани и центрове за лечение и рехабилитация могат да бъдат само близо до топлите минерални извори.

Появи се план за превръщането на северното и източното крило на сградата на Централна минерална баня в балнеоцентър, използващ оптимално наличната минерална вода в полза на обществото. Три екипа представиха концепции, но оттогава измина година и много вода изтече в канала.

Какво се случи с плана за развитие на Централна баня и каква е съдбата на другите постройки в София и не само, чуйте Надя Иванова Ямазаки, част от един от трите проекта за развитие на банята, в който участва и световноизвестният архитект Кенго Кума. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Айлин Фейзуллова

Еврика! Успешни българи: Айлин Фейзуллова

„Аз съм човек с призвание. Имам в себе си тази частичка – да помагам“. Това казва за себе си Айлин Фейзуллова – шестокурсничка в Медицинския университет София. Тя е стипендиантка на Фондация "Еврика" за текущата учебна година. Изборът ѝ да стане лекар изглежда предопределен от семейството на майка ѝ. Ая, както я наричат близките ѝ, е дъщеря на..

публикувано на 24.01.22 в 17:15
проф. Йорданка Станчева

Космическите измерения на растенията

Проф. Йорданка Станчева е дама с изключителни енергия и дух, проявяващи се във всичко, което прави. Агрономка с дългогодишен опит в областта на фитопатологията и растителната защита, както и в присаждането на дървета. Авторка на множество учебници и трудове по фитопатология, дантелиерка и градинарка, прилагаща на практика академичните си знания в..

публикувано на 24.01.22 в 16:50

Най-най-най! Дубай!

Бях напълно убедена, че няма да позная Обединените арабски емирства. Логично! Не бях ходила там от 2000 година. И наистина сякаш бяха сменили държавата. Не само като архитектура, а и като устройство и правила. Двете части Бур Дубай и Дейра, едната хотелска, а другата търговска, са се разраснали до свръхмодерен високотехнологичен град с метро, което..

публикувано на 23.01.22 в 09:10

Борба за свобода или сепаратизъм

Как се свива или ширва националното, как малките и големите етноси стават исторически жертви, или постигат хармония и благополучие? За преселенията и борбите в исторически примери от два полуострова разсъждаваме с доц. Екатерина Търпоманова от СУ, с д-р Азис Шакир Таш, преподавател в НБУ, с Мария Пачкова – журналист и преводач от испански и баскски...

публикувано на 20.01.22 в 09:10

Гражданското образование не е просто учебен предмет

Ако целта на изучаването на „Гражданско образование“ в средното училище е да подготвя активни граждани на демократично общество, то не би имало ефект без да е подкрепено от демократични методи и среда на общуване в самото училище. „Класическият“ авторитарен модел на преподаване и организация на процесите в образованието на практика противоречи на..

публикувано на 18.01.22 в 10:58
Подкасти от БНР