Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Магдалена Абаджиева:

Остава дилемата за класовете, в които няма съгласие за 50% тестване на учениците

Снимка: БГНЕС

“Огромната дилема е какво ще правим с онези класове, при които няма нужното съгласие от 50% за тестване на учениците. И онези ученици, които искат да бъдат в училище и родителите им са съгласни на тестване, но ще си останат по домовете", казва в “Нашият ден“ Магдалена Абаджиева, инициатор на Гражданското обединение „Да запазим училището като средище за децата“.

"Ние гледаме на децата в последно време само като на статистика – брой заболели, брой тествани, тръгнали, оставени вкъщи. Дори не можем да стигнем до по-същински разговор какво учат децата и как се чувстват.

Хората се разделиха на две групи. Отговорността в момента е в ръцете на родителите – дали да пуснат децата на училище чрез тестване, или да ги оставят вкъщи. Формулирано по този начин, това решение означава, че е равна тежестта на обучението в класа и на това вкъщи.

Положителна тенденция е, че в крайна сметка надделя убеждението при родители, учители и в цялото общество, че училището не може да бъде заменено от един компютър.

Видяхме много родители, които се вълнуваха за това, че децата им не ходят на училище и те наистина постигнаха много. Тук включвам много активни родители от нашата група във Фейсбук, които писаха писма, участваха в редица медии.

Какво направиха управляващите от друга страна – виждаме какъв е резултатът. Дълги седмици, почти два месеца, в които големите ученици от 5-и до 12-и клас не ходиха на училище, трета поред учебна година.

Огорчена съм от това, че едно обещание за нашите деца не можа да бъде изпълнено. Това беше обещанието, което получихме преди 15 септември – децата да не бъдат затваряни или ако се стигне до затваряне, да бъдат последни, оставени вкъщи."

Чуйте Магдалена Абаджиева в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Манчева: 23 години в радиото, защото си открил призванието си

По повод деня на българското радио в “Нашият ден“ срещаме слушателите и читателите на страницата ни с един радио-човек. 25 януари – Ден на българското радио  БНР на 87 години Предложения за присъждане на голямата награда "Сирак Скитник" и годишните награди на БНР 2021 Милен Митев: Промяната трябва да бъде в отношението..

публикувано на 25.01.22 в 14:00

Здравно образование и грамотност – има ли и доколко

Как до децата достига здравната информация и успяваме ли да им я поднасяме „изчистена“ от страховете и предразсъдъците на възрастните? Темата коментира в “Нашият ден“ Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве: “Здравното образование все още не се случва както трябва. В..

публикувано на 25.01.22 в 13:31

Връчват Наградата на германската икономика в България

Традиционно всяка година се връчва Наградата на германската икономика в България. С нея ежегодно се отличават компании, допринесли за развитието на германо-българските икономически отношения през предходната година. Целта на наградата е да допринесе за по-нататъшното развитие на германо-българските икономически отношения и да мотивира..

публикувано на 25.01.22 в 10:13
Милен Митев

Милен Митев: Промяната трябва да бъде в отношението към работата

"Промяната трябва да дойде преди всичко в отношението към работата , която вършим всеки ден и към нашите слушатели", каза в предаването "Нашият ден" генералният директор на БНР Милен Митев в Деня на българското радио. 25 януари – Ден на българското радио Предложения за присъждане на голямата награда "Сирак Скитник" и годишните..

публикувано на 25.01.22 в 09:25

Музикантът овцевъд

„Сънуват ли роботите електроовце?“ е научнофантастичен роман от американския писател Филип К. Дик, по който е направен филмът „Блейд Рънър“. Въпросът, който задава настоящият текст обаче, е „Слушат ли овцете музика?“. И то не каква да е, а рок и блус. Отговорът на овцевъда Тодор Дерлоков е „да“. Овцете в съвсем младата ферма на Тодор слушат музика,..

публикувано на 25.01.22 в 08:59
Подкасти от БНР