Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Маестро Антони Дончев представя новия си албум „ЗuР“

Маестро Антони Дончев представя пред публика своя най-нов албум „3uР“. Джаз стилистиката и съвременната музика – това могат да очакват почитателите на джаза и не само. "Аз не обичам определенията и не търся жанрови характеристики. Като че ли това вкарва в някакви зависимости. Затова нека всеки разбира музиката, така както сам реши", казва маестрото в навечерието на концерта в СГХГ.

Премиерата е придружена с концерт в Софийската градска художествена галерия тази вечер – 8 декември.

Преди повече от 20 години маестро Дончев създава своя първи авторски албум „Дом No 13“. Натрупаните през следващите години идеи маестрото събира в най-новия си проект "3uP". В него се включват и музикантите Росен Захариев на тромпет и вокалът на Павел Терзийски. През 2017 година Антони Дончев създава бандата 3uP по повод Международния фестивал за съвременна клавирна музика „Пианисимо“. След големия успех пред публика и критика, бандата продължава своите изяви на всички големи джаз фестивали в страната и чужбина. Триото създава авторска музика, композирана от Антони Дончев и Росен Захариев, която съчетава многостранността на джаз стилистиката със съвременната класическа музика и намеса на фолклора, но в този албум тя е най-малко твърди маестро Дончев:

„Предпочитам да не слагам определения на музиката, и не правя анализ на това, което пиша и свиря, но няма как да не се засегне в нещото, което правим всичко, което ни влияе. Най-различни са вдъхновенията ми тук. Някой път то се появява и излива, това са двете пиеси, които са посветени на музиканти – Румен Тосков – "Рататуй", и Васил Пармаков – "Пармака". Исках да напиша тези пиеси и те се изляха без каквито и да е усилия. За тези години успяхме да свирим на всички фестивали в България, нашето трио „ЗuР“. Джазът се превърна в синоним на нещо, което аз вече почти не разбирам, каква ли не музика се прокламира като джазова. Разшири се понятието му.“

Албумът „ЗuР“ ще бъде представен тази вечер с концерт от 19.30 ч. в Софийската градска художествена галерия – музиката е композирана от маестро Антони Дончев, включват се и Росен Захариев – тромпет, и Павел Терзийски – вокал.

Повече чуйте в звуковия файл.

Снимки – маестро Антони Дончев, личен архив


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Тартюф” на Благоевградския театър гостува за първи път в София

Благоевградският драматичен театър „Никола Вапцаров” представя за първи път в София един от новите си спектакли „Тартюф”. Постановката по прочутата комедия на Жан-Батист Молиер е дело на младия режисьор Дамян Тенев, възпитаник на проф. Красимир Спасов в Театралната академия. Премиерата на „Тартюф” трябваше да се състои през март 2020..

публикувано на 22.01.22 в 08:30
Джорджо Агамбен

Четири есета на Джорджо Агамбен

Джорджо Агамбен досега има няколко книги, преведени на български, а „Що е…?“ е най-новата от тях. Преводач е Валентин Калинов. Тя събира четири от най-известните му есета, а Агамбен е известен любител на есеистичния жанр.  Както пише в предговора съставителката Антоанета Колева, тези четири текста „представят не просто неговия тип подход към понятията..

публикувано на 22.01.22 в 08:10

Новите инициативи в Художествена галерия – Казанлък

Пандемията осуети откриването на най-новата изложба от календара на Художествената галерия в Казанлък „Срещи“ на Румен Петков, като тя се отложи за близко бъдеще.  В галерията обаче до 30 януари може да бъде видяна експозицията „Българските паметници под закрилата на ЮНЕСКО“. Тя е част от проявите по повод 75 години от основаването на ЮНЕСКО и 65 от..

публикувано на 21.01.22 в 14:35
Пейка на Бохумил Храбал в Нимбурк

Нов роман на неподражаемия Бохумил Храбал

Излезе първата книга от автобиографичната трилогия на прочутия чешки писател Бохумил Храбал „Сватби в къщата“. Преводът е на Васил Самоковлиев, който в момента работи над превода на втората част „Vita Nuova“. След това се очаква и третата – „Пролуки“.  Храбал разказва за срещата си със своята бъдеща съпруга Елишка Плевова през нейната гледна точка...

публикувано на 21.01.22 в 11:21

Документален филм разказва за „Гео Милев в лабиринта на времето“

„Гео Милев в лабиринта на времето“ е новият документален филм на продуцента и режисьор Костадин Бонев. Той ни връща обратно в 20-те години, като разглежда националната катастрофа след подписването на Ньойския договор до идването на Андрей Ляпчев на власт. В това време на политически убийства и противоречия, на дълбока човешка драма, социална криза и..

публикувано на 21.01.22 в 11:01
Подкасти от БНР