Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ролята на приказките в родовата терапия

Снимка: Албена Безовска

Аида Марковска е родов и холистичен терапевт, тя изследва съдбата на рода и влиянието ѝ върху всеки от нас. 

„Далеч преди да има психоанализа, приказките са били терапевтичният подход на всички народи за справяне с трудностите. С приказките, преданията и обредите народът подпомага процеса на адаптиране, възстановяване и привързване към доброто“ – казва Аида Марковска. В нашите изследвания сме открили, че всеки е на абсолютно точна позиция в рода и спрямо тази позиция той има определени задължения и определена привързаност към нещата, които се случват. Третата линия – най-малкият брат или дъщеря – е духовната линия на всеки род и тяхната роля е да търсят скритото познание. Именно за това в приказките в ръцете на третия е да измие срама от челото на по-големите и да се справи с невъзможните за тях задачи.“

Във всеки род има много специфични предания, които се отнасят точно до страданията на рода и до неговата интелигентност да преодолее тези страдания и да премине през тях. Самите ние също трябва да създаваме за нашите потомци нашите терапевтични приказки.“ 

Как да се лекуват травмите на рода и колко са важни приказките, чуйте от Аида Марковска в „Какво се случва“.

Снимка – Албена Безовска, БНР

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Знание и съвремие

Поредното издание на предаването „Гласът на времеto“ темата е „Знание“. В дискусия заедно с водещия Радослав Чичев участие вземат имунологът д-р Никола Кереков, който е и част от екипа на платформата „Рацио“ и философът доцент Марина Бакалова – която ръководи секция „Знание и реалност“ към БАН. В студиото е и редакторът на предаването Александър..

публикувано на 30.09.22 в 18:05

Мария Спирова: В България имаме непрекъснато риалити шоу, независимо кое предаване гледаме

Какви "практически изводи трябва да си извадим от лудостта, която вали на парцали от телевизионните екрани в предизборните дебати“ – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Мария Спирова, редактор в лондонско юридическо издателство. (По неин текст във фейсбук) Чия лудост "Лудостта на хора, които биват канени в студиата..

публикувано на 30.09.22 в 16:00
проф. Таня Йосифова, Добри Митев и Анелия Торошанова (от дясно наляво)

Добри Митрев: България трябва да идентифицира своите национални интереси

Юридическото предаване на БНР "Законът и Темида" гостува на Българска стопанска камара и на Арбитражния съд при камарата.   В международен аспект арбитражът е предпочитан от бизнеса начин за уреждане на спорове.  Арбитражен съд при БСК – предимствата на способите на извънсъдебното решаване на спорове "Това е едно облекчение на..

публикувано на 30.09.22 в 13:00
проф. Таня Йосифова и Анелия Торошанова ( от дясно наляво)

Арбитражен съд при БСК – предимствата на способите на извънсъдебното решаване на спорове

Предаването "Законът и Темида" е специален гост на Българската стопанска камара. В международен план арбитражът е предпочитан начин за уреждане на спорове, категоричен е председателят на БСК Добри Митев. Добри Митрев: България трябва да идентифицира своите национални интереси Каква е дейността на съда при БСК,  какви са предимствата на..

публикувано на 30.09.22 в 12:55
Георги Киряков

Георги Киряков: Води се война на изтощение между Русия и подкрепящите каузата на Украйна

Съветът за сигурност на ООН ще гласува тази вечер резолюция, осъждаща референдумите за анексиране на украински територии. Късно снощи руският президент Владимир Путин подписа укази, с които признава независимостта на Херсонска и Запорожка област. Според Кремъл, за да бъдат те присъединени към Русия, е необходимо първо да бъдат признати за..

публикувано на 30.09.22 в 10:50