Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Иван Алексиев:

Сливането на Педиатрията и болница "Лозенец" беше прибързано и необмислено решение

| обновено на 15.12.21 в 14:02
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова е поискала временно да бъде спряно решението за сливане на болница „Лозенец“ с Педиатрията. По думите ѝ се е оказало, че и двете болници са бази за обучение на студенти.

До какво щеше да доведе решението на министър Стойчо Кацаров, ако беше приведено в действие?

Темата коментира в “Нашият ден“ инж. Иван Алексиев.

Едно изключително необмислено и прибързано решение. Тъй като октомври месец той поиска това нещо да стане през Министерски съвет, но той поиска здравно инвестиционна компания да се влее в правителствена. Понеже му отказаха това да излезе като решение на Министерски съвет,  той направи в последния момент нещо по-различно - поиска двете дружества – Правителствена  многопрофилна болница и Здравноинвестиционна компания да влязат в детската болница “Проф. Иван Митев“.

По този начин, без да е необходимо заличаване, щяха да отпаднат двете дружества. Т.е. Правителствената многопрофилна болница изчезва като субект и Здравноинвестиционна компания също изчезва като субект.

При това положение активите на Здравноинвестиционна компания, средствата, които в момента са предвидени за детската болница, щяха да влязат в общо дружество и с тях да се покрият задълженията, които не са никак малки на болница “Лозенец“.

Очаквано е там да потънат повече 30 милиона. И съответно правителствена болница, тъй като тя е база на Софийски университет за обучение, а Специализираната детска болница има с Медицинския университет, бившата Медицинска академия. Това са два университета. Едно дружество не може да има договори с две висши учебни заведения. Това означава, че единият договор трябва да бъде прекратен. Това, което и се случи. От това произтече, че студентите на Медицинския университет и преподавателския състав се противопоставиха.

Многопрофилната болница има педиатрия към нея. Това означава още и че Специализираната детска болница щеше да загуби специализацията за детско лечебно заведение."


Скелето в двора на “Александровска болница“

“За да може да се изпълни строителството законосъобразно, трябваше да бъде изменен застроителният план, там да бъде внесено изменение, което да отговаря на нашите потребности.

Там на това място в момента като бъдещо застрояване е предвидена една много по-малка сграда, предвидена на бъде 14 хил. квадрата разгърната застроена площ за нуждите на Националната детска болница, която да бъде около 50 хил. квадрата застроена площ. Т.е. три пъти по-голям строеж ни трябва."

Чуйте инж. Иван Алексиев в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венсан Гайо от Франция: В България се чувствам свободен!

Гост в рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" е Венсан Гайо , французин от Лион, който вече петнадесет години живее в България и се занимава с производството на шоколад. Като студент по аудиовизуална техника Венсан се запознава със сегашната си съпруга Мария, която също учи във Франция и след като се сключват брак, решават да..

обновено на 28.04.24 в 10:50
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителният архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24