Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Събота сутрин в село Доганово

4
Снимка: Валери Леков

Село Доганово се намира в община Елин Пелин, Софийска област, и е сгушено в подножието на първите северни склонове на Западното Средногорие.

Доганово за първи път е споменато в турски данъчен регистър през 1420 г. под наименованието Доганджъ-Махмудъ. През 1446 г. в друг турски документ е вписано като Доганджи.

Паркът в центъра на село Доганово
В селото живеят около 1000 души, има основно училище, детска градина и читалище. В сборника „Килийните училища в България“ от 1967 г. е упоменато, че в Доганово е съществувало килийно училище още през 1835 г. То се е помещавало в три стаи, в двора на църквата.

Читалище „Възраждане“ е създадено през 1911 г. От 1933 г. датират и първите театрални представления на сцената на читалищния салон. Още за миналото и настоящето на селото и читалището чуйте в звуковия файл.


Снимки: Валери Леков
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо и Димо Петкови

Моето семейство: Христо и Димо Петкови

Христо и Димо Петкови – двама братя, израснали в Габрово, във време, в което зимите били толкова снежни, че е било възможно да караш ски (или тогава не толкова популярния сноуборд) дори по улиците на града. Стара планина и нейните меки склонове също изкушавали младите момчета да яхват дъските във всеки удобен момент.  Но сноуборд "дъски" не се намирали..

публикувано на 04.10.23 в 11:45
Д-р Велислава Донкина

Какви са предизвикателствата пред психичното здраве на българина?

Всяка година през октомври светът обръща внимание на психичното здраве. Психичното здраве и грижата за него е една от болните теми в здравеопазването. "Необходимо е усилие, много по-често от това от един ден в годината или от един месец дори, да мислим за психичното здраве, емоционалното здраве, вътрешния ни свят, вътрешните ни реалности по..

публикувано на 04.10.23 в 11:05

От развлечение към просветление или повече за мисията на Софийския зоопарк

На 4 октомври се отбелязва Световният ден за защита на правата на животните. Ден, който ни напомня за важността да се грижим за животинския свят, който споделя нашата планета. Решението да се установи специална е взето през 1931 година по време на международния конгрес на Движението за защита на природата във Флоренция, Италия. По този повод..

публикувано на 04.10.23 в 09:52

Лора Динкова: Поезията е внезапен проблясък в точното време

Лора Динкова завършва Българска филология с магистратура по режисура и кино в Софийския университет. Тя е автор на поетичните книги – "Отключено безвремие", "Осиновени думи" и "Диагноза тишина", които получават няколко специални награди през годините, между които са – "Южна пролет", "Яна Язова" и "Теодор Траянов". Нейни стихотворения са..

обновено на 04.10.23 в 09:02

Доц. Владислав Миланов: Задълбочава се употребата на клишета в политическата реч

Срещата с доц. Владислав Миланов в ефира на предаването "Нашият ден" по програма Христо Ботев представлява възможност за разбиране на състоянието на политическата реч в България, както и нейните динамични тенденции. Самият събеседник открива своето наблюдение за липсата на съществени промени в реториката на българските политици в продължение..

публикувано на 03.10.23 в 12:10