Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно ли е „Бягство от любовта“

Снимка: личен архив на Г. Запрянов

Сюжетът за любовта и търсенето ѝ е в основата на книгата „Бягство от любовта“ на писателя и музикант Горан Запрянов. Любовта може да променя животи или да обърква съзнания. Да се чака с години или да се забравя. Но за героя на романа Кларк, тя е време за размисъл и анализ на допуснатите грешки. Неговият блян за любовта на героинята Изи не спира с времето, а прераства в задаване на множество въпроси. А дали от погледа на мъдростта и опита ще съумее да открие отговорите, и с какви предизвикателства се сблъскват героите през погледа на читателя в книгата, отговаря Горан Запрянов:

Горан Запрянов„Много философски въпроси са засегнати в книгата, паралелно със сюжетната линия. Чрез това заглавие аз насочвам читателите именно към причините, поради които всеки един човек е склонен да избяга от любовта, да я отблъсне от живота си. Тук го няма този Хамлетов момент, че някакви странични събития ще попречат на героите. Самите съмнения в главите на самите герои. Няма реална причина тази любов между Кларк и Изи да не се случи, това е в главите на самите герои. Според мен една от най-големите причини за бягството от любовта е страхът – да не се нараним, да не загубим нещо. Любовта трябва да произлиза от нашето сърце и да бъде насочена към другия. Търсенето на любов е закодирано от нас, а когато ние не я получим, я търсим по някакви заместители, като например плътската любов. Светът като цяло изпитва недостиг на любов.“

Цитат от книгата гласи: „Зная, че светът има крещяща нужда от любов. Затова непрекъснато измисля всевъзможни практики да я набави“. Горан Запрянов подготвя и ново издание на своята стихосбирка, която предстои да излезе през 2022 година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът"Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18