Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 години от създаването на специалността "Текстил" в НХА

"Преподавателите" – Текстилът в НХА от началото до днес (1898 – 2020)

4
Марин Върбанов, стенен килим, „Зазоряване“, козина, вълна, 198/273 см
Снимка: НХА

През 2020 година катедра "Текстил – изкуство и дизайн" в НХА отбелязва 60 години от създаването си в съвременния си вид, както и 122 години от създаването на първите школи за преподаване на текстил. По този повод галерия „Академия“ е домакин на изложбата „Преподавателите“, на която са показани творби на преподаватели, допринесли за развитието на катедрата през годините.

Мара Йосифова, гоблен „Пролетна песен“, вълна, 276/195 смИзложбата е част от програмата от събития, свързани с отбелязването на годишнините на специалност „Текстил – изкуство и дизайн“, НХА. Тя цели да покаже развитието на специалността в исторически план, както и на нейния принос за обогатяването на художествения живот в страната. Нуждата от представяне пред широката публика на учебно-творческите процеси и постиженията в областта на съвременните художествени практики на специалността се обуславя и от необходимостта да се популяризират натрупаният опит, търсенията, възможностите и постиженията на съвременното текстилно изкуство.

Димитър Балев, стенен килим „Семейство“, козина, 273/275 смВодещите концепции на преподавателите и тяхната международна значимост водят до разпознаване на специалността като един от важните фактори в развитието на текстила като изкуство и текстилния дизайн в България.

Честванията на годишнините стартираха с провеждането на Международен онлайн симпозиум за обучението по текстил и насоките в развитието на изкуството на текстила с лектори от Великобритания, Швейцария, Франция, Полша, Китай, САЩ и България. Симпозиумът се проведе на 4.12.2020 година и допринесе за обогатяването и по-дълбокото запознаване както на студентите, така и на широката публика с актуалното случване в сферата на текстила по света.

Васил Овчаров, стенен килим „Гравитация“, вълна, лен, 430/260 см

В програмата на юбилейните празненства катедра „Текстил – изкуство и дизайн“ провежда още редица събития:

Освен вече горе споменатия симпозиум в началото на месец ноември тази година се откри изложба „Изкуство и дизайн“ на преподаватели и студенти от специалността в Център за съвременно изкуство и библиотека, Бургас;

Цвета Явашева, „Автопортрет І“, триптих, гладка текстилна техника, печат върху винил, основа синтетичен материал, 2019 г.Открита беше и самостоятелна изложба „Текстилни структури“ на преп. д-р Цвета Явашева в Галерия-книжарница София прес;

В Арт галерия НДК може да бъде видяна изложба „Изящното в текстилното изкуство“ на студенти от специалността с куратор проф. д-р Аделина Попнеделева;

Предстои издаването на юбилеен каталог, които ще бъде представен през 2022 г.

Преподавателският екип в катедрата се състои от изявени художници с дългогодишна практика и международно признание. Те са ангажирани в учебния процес се отличават с голям творчески и преподавателски опит.

Вержиния Маркарова, „Съвсем различна гледна точка“ два обекта, плетене, плъстене, прошиване, памук, вълна, 200 cм. диаметър всеки обект; 2015 г.

Студентите, завършили специалност “Текстил – изкуство и дизайн”, създават облика на съвременния художествен текстил и дизайн в България.

Изложбата "Преподавателите" може да бъде видяна до 21 януари 2022 г. в галерия "Академия"

Чуйте Вержиния Маркарова, куратор на изложбата, от звуковия файл.

Асадур Маркаров, „Мрежи – І, ІІ, ІІІ“, акрил, авторска хартия върху дървена плоскост, 2008 г.

Вихрони Попнеделев, „Фрагмент от храма на живота – II“, авторска хартия, 102х84 см., 1990 г.
Снимки – НХА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният фолклорен фестивал "Витоша" за 28-и път

Едни от най-добрите ансамбли на Боливия, България, Грузия, Италия, Казахстан, Мексико, Молдова и Северна Македония ще гостуват на 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Основната сцена на фестивала ще бъде в Народно читалище "Витоша-1951". Зрителите ще видят танци от цял свят, базар на изкуствата и творческите занаяти,..

публикувано на 15.07.24 в 15:45

Фестивалът "Арлекино и Марионета" с шесто издание и международно участие

Шестото издание на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" представя творческа лаборатория "Комедия дел Арте“ на Маестро Карло Бозо с актьорите Джулия Салис и Руджеро Каверни от "Ателие Театро“ Милано. Зрителите ще могат да видят спектакъл "Леонардо да Винчи в Милано“ на италиански език с либрето на български. "Има..

публикувано на 15.07.24 в 14:50
Димо Димов, Иван Митев и Емил Янев (от ляво надясно)

Театърът като всичко

В епизод 551 "Трамвай по желание" среща своята публика с актьора и театрален хроникьор Иван Митев. Завръщане пред радиозрителите прави и театралът Димо Димов, който е свързан с първите епизоди на предаването. Най-трудно е да се разбере как Иван Митев разпределя времето си между актьорските превъплъщения на сцената и паралелното си превъплъщение в..

публикувано на 15.07.24 в 13:35

Банкя празнува Горешляци и 55 години от обявяването си за град

За пореден път в Банкя се провеждат традиционните празници Горешляци , посветени на минералната вода, здравето и дълголетието. Този път събитието съвпада с отбелязването на 55 години от обявяването на Банкя за град . Кулминацията на честванията е днес, когато Литургия по повод храмовия празник на храм "Свети Кирик и Юлита" ще отслужи Негово..

публикувано на 15.07.24 в 10:09

Стартира 28-ият Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От днес до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община,..

публикувано на 15.07.24 в 09:03