Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудото Олга Токарчук

Снимка: @icupublishing

Дали „светът става все по-чудат“ или разказите на Олга Токарчук са изненадващи? Последната ѝ книга на български в превод на Силвия Борисова наистина отговаря на заглавието си „Чудати разкази“. Това, което не изненадва е талантът на писателката да въвлича читателя и в най-неочакваните истории и той да „излиза“ от тях променен.

Това не е просто сборник с разкази, събрани на случаен принцип, а през цялата книга – от първия „Пътникът“, та до последния „Календар на човешките празници“ се усуква нишката на необятното въображение на Токарчук. Това въображение вече познаваме добре от доста книги, излезли от нея на български, но в тази точно много плътно то е обвързано, преплетено с нейната богата ерудиция в областта на науката и историята. И това не е съвсем ново, когато става дума за прозата на Олга Токарчук, но в „Чудати разкази“ тя акцентира силно върху науката и екологията, като го прави по нейния деликатен и примамлив маниер на писане.

Тази книга дава много голямо поле за размисъл, което впрочем прави всяка нейна книга, като ни отпраща в онзи чуден свят, който е около нас, в който живеем, изпълнен с чудати същества, но който е бил и е част от нас, а според Токарчук – все повече ще ни удивлява. Защото тя наистина е чувствителен разказвач.

Чуйте Силвия Борисова в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03