Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудото Олга Токарчук

Снимка: @icupublishing

Дали „светът става все по-чудат“ или разказите на Олга Токарчук са изненадващи? Последната ѝ книга на български в превод на Силвия Борисова наистина отговаря на заглавието си „Чудати разкази“. Това, което не изненадва е талантът на писателката да въвлича читателя и в най-неочакваните истории и той да „излиза“ от тях променен.

Това не е просто сборник с разкази, събрани на случаен принцип, а през цялата книга – от първия „Пътникът“, та до последния „Календар на човешките празници“ се усуква нишката на необятното въображение на Токарчук. Това въображение вече познаваме добре от доста книги, излезли от нея на български, но в тази точно много плътно то е обвързано, преплетено с нейната богата ерудиция в областта на науката и историята. И това не е съвсем ново, когато става дума за прозата на Олга Токарчук, но в „Чудати разкази“ тя акцентира силно върху науката и екологията, като го прави по нейния деликатен и примамлив маниер на писане.

Тази книга дава много голямо поле за размисъл, което впрочем прави всяка нейна книга, като ни отпраща в онзи чуден свят, който е около нас, в който живеем, изпълнен с чудати същества, но който е бил и е част от нас, а според Токарчук – все повече ще ни удивлява. Защото тя наистина е чувствителен разказвач.

Чуйте Силвия Борисова в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният младежки фестивал "Музите" завладя Созопол

Созопол е домакин на 18-ото издание на Международния младежки фестивал "Музите" от 5 до 16 юли 2024 г. Екипът на "Домът на музите" има възможността да предава директно от Созопол и да бъде част от този вълнуващ младежки фестивал, който събира на една сцена над 1000 участници на възраст от 5 до 35 години от 12 държави, сред които Молдова,..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

За удоволствието от живота

В редакция "Хумор и сатира", напук на реалността, сме убедени, че животът е удоволствие. За това ще допринесем в неделя веднага след новините в 18 часа, когато ще можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Асен Кисимов, с когото се разделихме преди 19 години. "Истинските новини" –..

публикувано на 12.07.24 в 16:09