Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Тасков: Музиката няма начало и край – тя е за Вечността

Проф. Красимир Тасков и Аделина Александрова
Снимка: Гроздан Христозов

Композитор, пианист, педагог – проф. Красимир Тасков е сред изявените български музиканти. Роден през 1955 година, той е възпитаник на Държавната музикална академия със специалностите композиция при проф. Пенчо Стоянов и пиано при проф. Джулия и Константин Ганеви. Посещавал е курсовете по композиция на проф. Тон де Леув, проф. Тео Льовенди в Холандия и на проф. Анатол Виеру, Румъния. Носител е на награди от национални и международни конкурси по пиано. През 1984 неговият клавирен цикъл „Архаични картини” е сред препоръчаните творби на Международната трибуна на композитора на ЮНЕСКО в Париж.

Красимир Тасков е носител на награди от композиционния конкурс в Токио за „Фантазия” (1991), Триптих за две пиана (1995 ), „Взаимност” (1999 ) и „Дитирамби” (2002 ), Първа награда от конкурса „Рапсодия в 7/8” за Концерт за кларинет и оркестър (2002 ). Музиката му е изпълнявана в Германия, Япония, Франция, Италия, Русия и др. През 2003 година „Преображение” II за две пиана е номинирана и изпълнена творба на World Music Day – Словения. Негови произведения са издавани в България, Франция, Русия и др. Автор е на редица симфонични, камерни,  вокални и хорови творби, които са изпълнявани често както у нас, така и на престижни музикални фестивали в Япония, Русия, Словения, Италия, Франция, Холандия, Англия, САЩ, Украйна и др. Като изпълнител и автор има редица издадени творби, както и осъществени многобройни студийни и CD записи. Солист е на наши симфонични оркестри, както и активно концертиращ камерен изпълнител. Носител на „Кристална лира“ в раздел камерна музика за 2013 година от СБМТД. Член на жури на национални и международни конкурси за пианисти. Води майсторски курсове по програма „Еразмус“ в европейски висши музикални академии.

В края на миналата година с концерт в Добрич проф. Красимир Тасков отбеляза 50 години творческа дейност, скоро след това завърши най-новия си студиен запис със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин, а дни преди рождения си ден – 6 януари – гостува в „Предаване без име“. Част от интервюто можете да чуете в звуковия файл, а целият разговор ще бъде излъчен в две поредни съботи – на 8 и 15 януари от 11 часа по програма „Христо Ботев“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Надежда Цанова (вляво) и Аделина Александрова

Пианистката Надежда Цанова: Много е важно един музикант да прекарва известно време насаме със себе си

Тя е млада, красива и нежна, но когато е на сцената и свири, от нея струи някаква особена, почти стоманена сила. Тази сила по всяка вероятност е част от нейната същност, защото всичко, което е постигнала през годините, в които се е развивала като музикант, говори за един много силен характер. Творческата ѝ биография изобилства с изяви от най-различен..

публикувано на 29.03.24 в 12:45
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30