Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Ваня Монева: Музиката е живот!

По традиция българинът празнува имения си ден

Ваня Монева
Снимка: Личен архив

Известният и много обичан хоров диригент Ваня Монева е именичка на днешния 7 януари. Ето какво споделя тя в деня на личния си празник в предаването “Нашият ден“: 

“Кръстена съм на моя дядо по бащина линия. По негова линия съм музикална. Дядо Иван свиреше народна музика и много се пееше. Може би от малка съм израсла в тези среда, но и не само, генетично е заложено.

От моите баба и дядо знам, че по традиция българинът празнува имения си ден, защото всички знаят името му и кога е самият празник. Рождените дни някак са оставали встрани, защото няма как човек да разбере кога е празникът, не е имало Фейсбук. Затова имените дни са били основни празници на хората.“

Ваня Монева

Какво я зарежда

“Много е важно, специално за нас и за хората, които правят музикалното изкуство, да имат ведро поведение, да обичат хората и това да личи.

Най-много ме зарежда музиката и винаги когато ми е било тежко, музиката е била моето спасение. Това е моето и лекарство, и упование, и път, който ми дава възможност да изразя себе си. Силата е в музиката, тя е божественото изкуство, което зарежда всички живи същества на нашата земя. Музиката е живот!

Ваня Монева

Творческата личност

“Творческата личност Ваня Монева е изминала дълъг път. Започнала съм от 5-годишна да се занимавам професионално с музика. Няма лек успех за твореца, трябва му изключително труд и упоритост, но и достатъчно талант, защото талантът не е нещо, което зависи от нас, а ни се дава свише. Имаме го, но какво ще се случи с него – необходим е усърден труд, търпение и вяра в това, което прави човек.

Ако постигаш някакви успехи, то е благодарение на това, че имаш достатъчно подготовка, имаш достатъчно търпение, влагаш усърдие и нещата се случва по по-добрия начин."

Хоров диригент

"Да си диригент, и то хоров, и то в България ми се струва твърде тежка задача. Ако човек няма увереността, че точно с хорова музика иска да се занимава, не би могъл да постигне каквото и да било, защото инструментът на хоровия диригент е в ръцете на много певци.

Но, за да имаш много певци, трябва да ги привлечеш с личността си, с професионализма си, с всичките човешки качествата, които имаш, за да обединиш всички тези хора да пеят заедно и да искат да го правят.“

Какво липсва

“Това, което ми е липсвало винаги, е възможността спокойно да творя, да има условията за това. Да има някакви средства, макар и минимални. Защото, когато се прави изкуство с повече хора, са нужни възможности, които да отварят пътища за спокойна работа.“


Какво предстои

“Най-основното нещо, върху което да градим нашата подготовка, е да избработваме звукозаписи, за да можем да издадем свой пореден диск.

За нашата 25-а годишнина направихме два диска – с фолклор и с църковни песнопения. Сега наближава нашата 30-годишнина и трябва да се готвим от рано, за да можем да изпратим послания чрез нашите песни до хората, които обичат нашата музика.“

Чуйте Ваня Монева в звуковия файл.

Снимки: БНР, личен архив, Булфото


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25