Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Главен герой

Людмила Калоянова: За да обясниш Америка, трябва да говориш за нейните хора

Америка ме научи да бъда толерантна и да се усмихвам

| обновено на 18.01.22 в 10:08
Д-р Людмила Калоянова и Снежана Галчева (президент и вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в света)
Снимка: Личен архив

Людмила Калоянова е българска поетеса, преводач и литературен критик. Тя е родена е в Созопол, България. През 1989 емигрира в САЩ, където започва работа в University of Pittsburgh и защитава докторска дисертация на тема "Женска идентичност и креативно писане".

През 1998 излиза от печат книгата ѝ "Създания на прехода" (Ubergangsgeschopfe, Peter Lang New York), която третира творчеството на известни жени писателки през призмата на собствените им възприятия за себе си като творчески индивиди и повдига въпроса за пола като културен и социален конструкт в литературния дискурс от началото на миналия век. Живее и работи в Питсбърг, щата Пенсилвания.

Людмила Калоянова е главен герой в “Нашият ден“.

“Америка ме научи да бъда толерантна и да се усмихвам. Тук хората се усмихват и усмивките не са лицемерни, те са истински. Научи ме също да не съдя прибързано за хората,  научих, че във всеки има нещо, за което може да бъде уважаван.“

От Созопол до Америка

“Години наред се определям от пътуването. Това е едно пътуване между две родини, които те притежават, а ти не принадлежиш напълно на нито една от тях.

Последвах мъжа си в желанието му да осъществи американската си мечта и не съжалявам, защото Америка се превърна в моя втора родина.

Америка е много сложен феномен и трябва да имаш душа и много да я обичаш, за да я разбереш и да можеш да я обясниш. За да обясниш Америка, трябва да говориш за нейните хора. Усмивката,  щедростта, добротата на американците нямат равни. Те са изключително щедри, отворени и много добронамерени хора. Тук всеки може да успее с много постоянство, упоритост и работа. Ако си емигрант, разбира се, трябва да полагаш двойни и тройни усилия, за да успееш, защото се съизмерваш с хора, които винаги са живели в тази страна, а ти си емигрант, който прави първите си стъпки на една чужда земя.

За щастие американците никога не забравят, че са нация от емигранти. Тук ксенофобия не съществува, а талантът в Америка винаги се възнаграждава по един или друг начин.“

Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина

“Конфедерацията е историческо уникално обединение на български културни организации и дейци от цял свят. Ако трябва да търсим някакви паралели в миналото, бихме могли да споменем единствено Асоциацията за насърчаване на българската култура, създадена в далечната 1990 г. във Вашингтон от някои от нашите най-значими интелектуалци в чужбина като Милчо Левиев, Атанас Славов, Благой Тренев и Михаил Симеонов. За съжаление тази Асоциация отдавна не съществува, но да се надяваме, че новата Конфедерация може да се превърне в нейно достоен приемник.

В нейното учредяване на 5-и декември миналата година в център “Българика“ в Чикаго се включиха десетки културни центрове и дружества, които осъзнаха и повярваха в нуждата от подобно обединение.

Приоритетната мисия на Конфедерацията ще бъде да популяризира изкуството на българските творци по света, да повиши максимално обществения интерес към изявите на българите зад граница и по този начин да издигне самата българска култура и духовност в чужбина на по-високо ниво. Тези цели могат да се осъществят само чрез обединението на многобройните български културни центрове и дружества, които са пръснати по целия свят.

Въпреки че сме съвсем нова организация, на малко повече от месец сме, интересът към дейността на Конфедерацията е изключително голям. В момента имаме колективни и индивидуални членове от САЩ, Австралия, Южна Америка, Кипър, Израел, Франция. Включват се също центрове от Германия и от Гърция.

Търсим сила и нови възможности в обединението. Българската култура съществува не само в конкретните физически граници на България, тя съществува и зад граница, навсякъде, където се говори и мисли на български. Извън България живеят около 2 млн. българи.“

Лига на българските писатели в САЩ и по света

“Това е първото официално регистрирано професионално сдружение на български писатели в чужбина. Лигата е създадена още в далечната 2010 г. в Чикаго, първоначално даже носи името Съюз на българските писатели в САЩ и по света.

Лигата също е с център в Чикаго и също работи за разпространение на българската култура и духовност в чужбина. До голяма степен нейната дейност съвпада с тази на новоучредената Конфедерация, но в нея членуват само индивидуални творци.

От 2019 г. Лигата е с ново ръководство, което пое абсолютно различен курс – на отвореност и сътрудничество с други културни центрове. Благодарение на този нов курс, нейната популярността нарасна неимоверно. Най-многобройни са членовете ни от САЩ и от България, но имаме и такива от Канада, Франция и други държави.“

Повече за живота и творчеството на Людмила Калоянова и за най-старата българска емигрантска общност в САЩ – “Българо-македонския културен клуб“, основан от български емигранти в Македония, можете да чуете от звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Капка Тодорова: Медиите в България конструират паралелен на истинския свят

Как ще изглежда България след 20 години, ако гледаме само българска телевизия, коментира в предаването "Мрежата" журналистът Капка Тодорова, кореспондент на "Клуб Z" в Берлин. (По повод фейлетона ѝ "Пътуване в бъдещето") " Всичко във връзка с войната в Украйна или енергетиката, или международната и вътрешната политика, което медиите в България..

публикувано на 27.05.22 в 16:30

Между истината и измислицата или историята на Павли

Прожекторът днес е насочен към един много интересен д окументален филм "Съдбата на скитника" . Това е първи документален филм за режисьорката Ана Китанова, с който тя   спечели наградата за дебют на Националния фестивал на кино "Васил Гендов" .    55-минутната  лента разказва историята  на човек, който е вече на 75 години и въпреки това не се..

публикувано на 27.05.22 в 13:40

Мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма

Мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Това е темата на международния обучителен семинар, който се провежда в зала "Изток“ на НС на 26 и 27 май по Европейския проект "LIGHT" . Партньори по проекта са Италианската конфедерация на либералните професии, Европейският съвет на свободните професии в Белгия, Италианската конфедерация..

публикувано на 27.05.22 в 13:30
Христо Мутафчиев

1500 лв. стартова заплата за работещите в сценичните изкуства – искането ни е навреме и намясто

Ако при актуализацията на бюджета не се увеличат парите за работещите в сценичните изкуства от есента актьорите в цялата страна излизат на протест, съобщи председателят на Съюза на артистите у нас Христо Мутафчиев.  Той е разговарял с министъра на културата Атанас Атанасов и е поискал стартовата заплата в сектора да стане 1500 лева. Сценичните..

публикувано на 27.05.22 в 10:57
Празник

Различни ли са различните деца?

Децата с аутизъм са различни , затова и с тях трябва да се работи по различен начин. При голяма част от тях се наблюдават характерни сензорно моторни нарушения – например обща неловкост, некоординирана походка, проблеми при извършването на фини целенасочени движения, непоносимост към звукови и други стимули от средата . Ето защо е важно тези..

публикувано на 27.05.22 в 10:40