Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхил Делийски:

Протестът на “Възраждане“ е бунт срещу елитите в дълбоката си мотивация

| обновено на 14.01.22 в 12:35
Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

“Протестът на “Възраждане“ в дълбоката си мотивация е бунт срещу елитите и онова, което те ни карат да правим“ – каза в предаването “Нашият ден“ на БНР политологът Страхил Делийски.

“Усещането, че някакви недосегаеми елити са решили нещо да правят с нас като общество и нашите елити тук са просто кукли на конци.

Трябва да се замислим защо много хора в България и по света споделят подобна идеология. Тук стои дълбоко недоверие към официалната политика и публичност.

Другият план е свързан с партийната мобилизация. “Възраждане“ е партия, която вече има друг вид парламентарна тежест и трудно се съвместява парламентарното присъствие с уличния протест. Очакванията към тях вече са по-различни.

Подобен тип партии са силни на улицата, но слаби в институционалната политика.

И не на последно място, това беше знак за критика към правителството. Видях и едно негласно от стана на ГЕРБ съгласие с този протест.“


България и РСМ след КСНС

“Доста измерения се събраха и преплетоха в този Консултативен съвет. Той може да бъде четен по много начини.

Темата на Съвета очевидно е важна, но това не оправдава нейната употреба.

Когато и в РСМ, и в България политиците закъсват за доверие и дневен ред, и за начини, по които да обяснят смисъла от своето властово съществуване, те се хващат за тази тема, за да оправдаят своята позиция.

Това до голяма степен предопределя невъзможността на двете страни да срещнат един общ интерес, а по-нататък кой как ще тълкува детайлите, по какъв начин ще бъдат използвани за защита на една или друга позиция, за мен не е толкова важно и решаващо. Решаващи са подходът, отношението, разбирането към проблема.

Докато и двете страни не се отнесат към проблема като към нещо, което трябва да се реши, от чието решение всички ще спечелят, то ние ще продължаваме да сме свидетели на всякакъв тип политическа употреба на темата, от която никой не печели.“

Чуйте повече в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54