Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Директно от Метрополитън опера – „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт

Снимка: Ken Howard / Met Opera

Постановката, която изгради музикално Джеймс Ливайн през 2014 г. се връща отново на сцена. Тя е дело на британския режисьор сър Ричард Еър. След „Манон“ и „Кармен“, това е третата му постановка за Мет. Еър е известен най-вече с филмите си „Айрис“ и „Записки по един скандал“, за които е номиниран за „Оскар“. След дълга театрална и филмова кариера логично е британецът да експериментира с различните изкуства.


Декорът, костюмите и цялостната концепция на постановката са вдъхновени от френския филм „Правилата на играта“ на Жан Реноар, който пък от своя страна осъвременява Бомарше през 1938 г. Действието се развива в имение в Севиля преди Втората световна война. Режисьорът критикува начина на живот и разпада на цености на аристокрацията. Филмът предизвиква остри критики и неразбиране, заради което Реноар напуска Франция и заминава за Америка. Години по-късно „Правилата на играта“ ще стане най-коментираният и харесван негов филм, попада също и във вечната деясятка на най-добрите филми за всички времена. Използвани са кинематографични техники, които се оказват азбучни в киното десетилетия след това. Остава в историята и като образец за социална сатира.


Тази изключителна историческа препратка със своя интересен замисъл придава на оперната постановка на Еър многопластовост, модерност и достоверност, които така добре отиват на шедьовър като „Сватбата на Фигаро“. Не случайно постановката се прави за пореден път (освен на откриването на юбилейния 130-ти сезон на Метрополитън през 2014 г. тя е играна и през 2019 г.).


Свежа и динамична, на ръба на фарса, но благодарение на брилятно изградените и осмислени театрално и музикално характеристики на героите, постановката на Еър (заедно с костюмите и декора на Роб Хауъл) е стилна, оригинална, държи в напрежение и съвсем спонтанно разсмива публиката.


Солистите, хорът и оркестърът на Метрополитън опера ще дирижира Даниеле Рустиони. В ролите този път са Голда Шулц, Люси Кроу, Изабел Ленард, Елизабет Бишъп, Кристиан Герхахер, Райън МакКини, Маурицио Мураро, Джузепе Филианоти и др.

Снимки: Ken Howard / Met Opera
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галаконцерт и награждаване на победителите във фолклорната класация "Надпяване"

"Надпяване" е единствената по рода си класация за професионална народна музика, която дава възможност на различни изпълнители и техните произведения да се преборят за гласовете на слушателите в рамките на един месец. Единадесетте категории отразяват многожанровото разнообразие на българската народна музика в нейната цялост. В края на всяка..

публикувано на 18.05.22 в 11:28

Спомен за цигуларката проф. Елисавета Казакова

Българската цигулкова школа действително има с какво да се гордее, независимо че нейните традиции не са толкова стари, колкото в други европейски страни, където са изминали няколко столетия. Години наред в цигулковата катедра на Музикалната академия преподават отлични педагози, които същевременно са и прерасни изпълнители - цигулари и имената им са..

публикувано на 17.05.22 в 09:25
Ференц Лист

Непознатият Лист – операта "Дон Санчо"

В поредицата на "Неделен следобед" за представяне на непознати оперни творби в годината, когато се отбелязва от рождението на Ференц Лист екипът на предаването избира да излъчи вероятно единствения запис на единствената опера на Лист. Опера със странна история. Написана е от момче на тринадесет години, което никога след това няма да се върне към този..

публикувано на 15.05.22 в 08:25

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 май 2022

16 май 3.00 часа – Ференц Лист (1811-1886), Симфония "Данте", S.109. Изпълняват хор "Магини" и Националният симфоничен оркестър на РАИ. Диригент Азиз Шохакимов. 3.51 часа – Ференц Лист (1811-1886), Соната - фантазия "След прочитане на Данте". Изпълнява Ричард Реймънд (пиано). 4.10 часа – Пьотр Илич Чайковски (1840-1893), "Франческа да Римини" –..

публикувано на 14.05.22 в 18:05
Калина Христова, Далия Врана, Александра Горски - Раби, Елена Механджийска, Доач Бездюз, Валерия Христова, Евгения Бааджиева-Димова, Зара Кушева и Кристиана Алипиева (отляво надясно).

Звездна фантазия от "КласикАрт"

Музикантите от "КласикАрт" ще представят своя последен концерт за сезон 2021/2022 на 14 май от 19 часа в зала "България". "Избрали сме да съчетаем френска и италианска музика. Това е едно много амбициозно начинание, защото самите творби са различни и същевременно допълващи се. Ако мога да кажа първата част на концерта, тя е с френската програма..

публикувано на 14.05.22 в 09:35