Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Галя Савова, Радио Русе:

Поднасящите информацията трябва да бъдат подбрани

Радиоточка

| обновено на 17.01.22 в 11:49
Снимка: facebook/radioruse

Галя Савова е ръководител на Общинското радио в Русе. Тя е журналист с дългогодишен опит и кореспондент на БНР за Шумен.

Ето какво разказва Савова в “Нашият ден“ за своето професионално развитие и за програмата и аудиторията на Радио Русе.

“Тази година се навършват 75 години от Радио Русе. То съществува от 1947 г. Общината притежава най-голямата родиомрежа в страната.

Абонатите са към 15 000, но те могат да имат повече от една радиоточка. За голяма част от населението, особено за възрастното, Радио Русе остана единствената възможност да научават новини от Русенско. Те с нетърпение очакват нашата програма. Съдя за това от обратната връзка, която имаме с нашите слушатели.

Ако на някой се развали радиоточката, хората идват в Общината и искат да им се оправи сигналът. Те са свикнали с Русенската програма и искат да я слушат. “

Журналистиката

“Факт е, че случайно се насочих към журналистиката. По образование и професия съм машинен инженер. Така се случи, че непосредствено в годините на ранната демокрация, когато стартираха първите частни радиа, тогава заводите по-скоро затваряха, съвсем на шега се явих на конкурс за репортер в едно частно радио и бях одобрена.

Имаше много сериозно изискване за хората, които са зад микрофона да говорят правилно. Това може би беше една от причините да ме изберат. А може би имаше значение и това, че съм човек, който е учил точни науки и ми беше лесно да отсявам важното.

Тогава нямаше интернет. Мисля, че в момента има по-скоро снижени стандарти. Всеки, който се е явил да води рубрика, веднага бива определян като журналист.“

“Аналоговите“ репортери

“Всеки един си имаше тефтер с телефони. Той си звъни и си следи хората, отива на място. Доста повече усилия се изискваха тогава.“

Последствията от невярната информация

“Свидетели сме какво с случва с пандемията. Има много мнения, има медии, които представят нещата по един страшен начин, което обърква обществото. Много е важно хората, които поднасят информацията, да бъдат подбрани. За жалост със социалните мрежи и новите форми на информация това е все по-трудно.“

Чуйте в звуковия файл повече за програмата на Радио Русе. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Капка Тодорова: Медиите в България конструират паралелен на истинския свят

Как ще изглежда България след 20 години, ако гледаме само българска телевизия, коментира в предаването "Мрежата" журналистът Капка Тодорова, кореспондент на "Клуб Z" в Берлин. (По повод фейлетона ѝ "Пътуване в бъдещето") " Всичко във връзка с войната в Украйна или енергетиката, или международната и вътрешната политика, което медиите в България..

публикувано на 27.05.22 в 16:30

Между истината и измислицата или историята на Павли

Прожекторът днес е насочен към един много интересен д окументален филм "Съдбата на скитника" . Това е първи документален филм за режисьорката Ана Китанова, с който тя   спечели наградата за дебют на Националния фестивал на кино "Васил Гендов" .    55-минутната  лента разказва историята  на човек, който е вече на 75 години и въпреки това не се..

публикувано на 27.05.22 в 13:40

Мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма

Мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Това е темата на международния обучителен семинар, който се провежда в зала "Изток“ на НС на 26 и 27 май по Европейския проект "LIGHT" . Партньори по проекта са Италианската конфедерация на либералните професии, Европейският съвет на свободните професии в Белгия, Италианската конфедерация..

публикувано на 27.05.22 в 13:30
Христо Мутафчиев

1500 лв. стартова заплата за работещите в сценичните изкуства – искането ни е навреме и намясто

Ако при актуализацията на бюджета не се увеличат парите за работещите в сценичните изкуства от есента актьорите в цялата страна излизат на протест, съобщи председателят на Съюза на артистите у нас Христо Мутафчиев.  Той е разговарял с министъра на културата Атанас Атанасов и е поискал стартовата заплата в сектора да стане 1500 лева. Сценичните..

публикувано на 27.05.22 в 10:57
Празник

Различни ли са различните деца?

Децата с аутизъм са различни , затова и с тях трябва да се работи по различен начин. При голяма част от тях се наблюдават характерни сензорно моторни нарушения – например обща неловкост, некоординирана походка, проблеми при извършването на фини целенасочени движения, непоносимост към звукови и други стимули от средата . Ето защо е важно тези..

публикувано на 27.05.22 в 10:40