Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проектът "Ето къде си" представя България на Венецианското биенале

| обновено на 17.01.22 в 14:20
Михаил Михайлов
Снимка: Ани Петрова

Проектът „Ето къде си“ с куратор Ирина Баткова и автор Михаил Михайлов ще представи България на 59-ото издание на Венецианското биенале за изкуство през 2022 г. Събитието ще се проведе от 23 април до 27 ноември 2022 (предварително откриване на 20 – 22 април).

Това е най-старият и престижен форум за съвременно изкуство, основан още през 1895 година и се провежда веднъж на две години. България ще участва за 10-ти път.

Националното участие на България ще се реализира в експозиционното пространство Спацио Рава (Spazio Rava), което се намира в централната част на Венеция в квартал Сан Поло на Канал Гранде, в близост до моста Риалто.

За аргументите на журито разказва в "Нашия ден" проф. Галина Лардева, председател на журито в българския конкурс

"Проектът, около който всички единодушно се обединихме, е наистина много добре представен. Интересна е концепцията, имената, които го представят, са абсолютно безапелационни като авторитет."

Доц. Тодор Ламбев и Теодор Ненов са сред участниците в българския конкурс с проекта им “Забрава”.

За него разказва в “Нашия ден” доц. Тодор Ламбев. 

“Преди време имах проблем с множеството пароли и кодове, които се изискват за нашите профили и устройства, които ползваме.

Имам един код на служебния компютър, друг за профила си в Google. Имам кодове за различни търговски сайтове, които непрекъснато изискват актуализация от съображения за сигурност.

Това се оказва вид памет, много различна от досегашната човешка памет, която е свързана с нашите емоции.”

Чуйте разговора в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов роман на Джон Банвил

Спокойно може да се каже, че романите на ирландския писател Джон Банвил са уроци по писане. Не заради многобройните награди, които е получил, а най-вече заради стиловото съвършенство, заради боравенето му с богатството на езика, заради това, че не се вълнува от модното разказване на "истории“, които често пъти забравяме преди последната страница на..

публикувано на 27.05.22 в 17:35

Импровизации на глас и саксофон

Вера Морайш и Христо Големинов са главените герои в "Нашият ден“. В рамките на  53-тото издание на "Софийски музикални седмици”  днес от 19 ч. в Български културен център е предвиден концерт с тяхно участие , който е плод на сливането на поезия и импровизация. На сцената музикална двойка е заедно от три години. Оригиналният замисъл на този..

публикувано на 27.05.22 в 15:25

Пърформансът "In C" на известната хореографка Саша Валц

Немската хореографка, танцьорка и режисьорка Саша Валц, известна със стратегиите на съвременния танц, които прилага, за да съживи и изследва исторически и нови опери и балети, налага жанра на хореографската опера. Последният ѝ проект, който ще може да се види и в България на сцената на "Топлоцентрала", се нарича "In C". Пърформансът е вдъхновен от..

публикувано на 27.05.22 в 14:22

Пътят на българската музика към ефира отвъд спора за квотите

Къде се прекъсва връзката между автори, разпространители и медии, и как в нашия ефир да звучи повече, по-добра и по-разнообразна българска музика?   Четирима души с ясен поглед върху музикалната индустрия в България коментират поредното изплуване на повърхността на темата за квотите за българска музика в националния и в частния ефир . Гостуват в..

публикувано на 27.05.22 в 14:00
Архивна снимка на връчване на наградите

Кои са отличените деца в конкурса "Искри" 2022

Журито на XXXIX Национален конкурс за детско литературно творчество "Искри" 2022 – Иван Голев, Николай Милчев, Виктор Самуилов, Весела Фламбурари и Ирина Вълчанова, реши да награди следните участници: • Борис Иванов Цветков – на 9 години от град Плевен • Борислав Батаа Тунгалаг – на 9 години от град София • Доника Гочева – на 9 години от град Варна •..

публикувано на 27.05.22 в 11:41