Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вторник, 18 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 41 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека
Истории по пътя с Петър Делчев – нощен пътешественик, мултиинструменталист, колекционер на редки музикални инструменти и фотограф

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз джем
Концерт на Камил Бертол и Дейвид Хелбок от INNtöne Jazz Festival, Германия през 2021.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Бразилски песни

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Веселин Джигов, Олга Борисова, Стефан Захманов, ансамбъл „Странджа“, Марин Иванов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Приказките на Весела Фламбурари - Детелината“ от Весела Фламбурари

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Вечеря с тигър“ от Ирина Вълчанова

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: В деня на рождението на големия български поет Дамян Дамянов – за силата на неговата поезия и за непреходността на поетичните му послания – разговор с Надежда Захариева.
• Кои ще бъдат основните предизвикателства и приоритети в работата на Икономическия и социален съвет през 2022-ра година? – разговор с председателя на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова.
• Главен герой: продължение на интервюто с Людмила Калоянова – поет, преводач и литературен критик, президент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина и вицепрезидент на Лигата на българските писатели в САЩ и по света.
• Минути на редактора: Интервю с кмета на Русе Пенчо Милков за Обществения съвет по околна среда, който се сформира към общината, в който ще се включат граждани, желаещи да работят съвместно с компетентните институции за решаването на проблемите с чистотата на въздуха в града.
• Как деца от с. Любча помагат на своите връстници в Африка и какво е разстоянието, което ни дели, когато мостът на дарителството е построен? Разговор с Десислава Лилковска, учител по биология в ОУ „Христо Ботев“ в с. Любча.
• Фондация „Усмивка за Африка“ и мисията на Даниел Делибашев да помогне на деца в Африка да посещават училище и как се минават граници с усмивка.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Филмът „Петя на моята Петя“, посветен на Петя Дубарова, с предстояща премиера в националната киномрежа.
• Сатиричният театър обявява конкурс за нова българска комедия. Разговор с организаторите.
• „Утешението на ангела“ от Фредерик Льоноар – представя Надежда Московска.
• „130 години от рождението на скулптора Анастас Дудулов“ – изложба в СГХГ.
• Литературен наблюдател
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Малките бисери
Музика, избрана от слушателите

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: За думите
• Между символната стойност и практическата употреба на националния ни език – коментари и изводи от мащабно проучване на нагласите на българите към кодифицираната норма и нарушаването ѝ – с доц. Руска Станчева и доц. Татяна Александрова, част от екипа.
• Езикови справки по радиото
• Игрословица: игра със слушателите
• Всичко за образованието

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Археологическите загадки по българските земи
Следите от древния Египет по нашите земи
В предаването ще разкажем за метериалните следи и писмените сведения контактите между населението на древен Египет и древна Тракия, за влиянията и преплитанията в мистериите на различните религии и учения. Ще сторим това с помощта на проф. Валерия Фол – траколог и доц. Теодор Леков – египтолог от Нов Български Университет.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• Различните животи на една сграда паметник: Търновския Клуб на Културните Дейци, се преражда в пространство за културни и социални събития с помощта на екипа на „ТАМ“. След началото на 90-те сградата преживява години на разруха. Преди това тя играе важна роля в развитието на културния живот на Велико Търново през втората половина на XX век. През КДК минават имена като Габриел Гарсия Маркес, Йордан Радичков, Дора Габе, Любомир Левчев, Антон Дончев, артисти от Народния театър „Иван Вазов“ и още. Тук е било и последното четене на Емилиян Станев.
Сега екипът на „ТАМ“ събира спомени, снимки и лични истории за важните събития и срещи ставали от славните години на КДК. Инициативата „Разкажи ни КДК“ стартира на 15 януари.
• Азбука на любовта: Самотен ли е младия човек – различните, паралел между минало и настояще.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация „Надпяване“
Припомняне на изпълненията, които участват в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика“
Разговор с един от най-успешните съвременни български диригенти с престижна европейска кариера – Павел Балев.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• „Бегач“ търси каузи. Спортният клуб съществува от 2012 г. и досега е финансирал чрез благотворителни спортни събития значими социални каузи за над 200 000 лв. До 31 януари „Бегач“ търси каузи, които да подкрепи финансово през 2022 г.
• Експертът по височинно спасяване Иван Кристоф, т.нар Човек - Паяк говори за новия си план – създаване на Академия за спасители и мрежа от летателни центрове в различни планински райони в страната за осигуряване на спешна помощ.
• У нас приключенският туризъм и екстремните спортове се развиват все по-бързо, злополуките се увеличават, но липсва адекватна координирана въздушна спешна помощ, осигурявана чрез технологични иновации.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Между барока и рока
Барокови творби и театрална музика от Жан-Батист Люли и Хенри Пърсел – изпълнения на ансамбъл „Академията за старинна музика“ с диригент Кристофър Хогууд. Песни на Георги Минчев, Чъби Чекър, „Тото“, „Лед Зепелин“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 17 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Европейски джаз авангард. След предаването ни с италианския тромпетист Паоло Фрезу, който гостува за първи път в София миналата седмица, фокусът тази нощ е върху..

публикувано на 16.05.22 в 09:45

Понеделник, 16 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник водещ: Ивана Мурджева • Метаморфози срещу понеделник Гости: Константин и Христина Илиеви. От изкуствознанието, галерията, градът и градския начин на живот до живота на село...

публикувано на 15.05.22 в 08:05

Неделя, 15 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Апетит за череши" от Агнешка Ошецка   от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Бояна Топалова, Румяна Филкова, Милан Завков,..

публикувано на 14.05.22 в 08:50

Събота, 14 май

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева и Иван Драгнев • Гости: Михаела Найденова (Ember & Dust) и Ненчо Стефанов NinYo (Торнадо, Тома) участници в единствения ежегоден фестивал на барабаните в България "Sofia Drum Fest", който ще се проведе за 3-ти път на 15 май. Събитието се организира от..

публикувано на 13.05.22 в 17:36

Петък, 13 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 60 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещи: Калина Станева и Йоланта Попова • Симтомът "жестокост" Колко опасни са хората, които нараняват животни и докъде стигна битката с жестокостта у нас? Може ли да бъде спряно и кога насилието над..

публикувано на 12.05.22 в 16:15