Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 19 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 42 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
Посрещаме нощта със специалното участие на актьора и шоумен Владислав Карамфилов, познат на всички като Влади Въргала. Ще представим на вниманието на слушателите най-новото му авторско представление – моноспектакъла „Мемоарите на един Въргал“, ще направим ретроспекция на някои от най-забавните и вълнуващи спомени, които той споделя със зрителите, ще поговорим за важните и определящи срещи по пътя му на артист с имена като Йосиф Сърчаджиев, учителят му Стефан Данаилов, Тодор Колев, Нешка Робева, Джони Пенков. Ще се върнем 10 години назад, когато Влади сбъдна една своя мечта, свързана с премиерата на филма „Операция шментикапели“ и ще потърсим отговор на въпроса как изглежда българския преход и ние в него през очите на емблематичните му герои Влади Въргала от Магурата и Цеко Цеков. В предаването ще прозвучи откъс от студентската програма „Куку“ с участието на нашия гост, както и фрагменти от два спектакъла, които са формирали вкусовете му за истински театър – „Животът е сън“ с Йосиф Сърчаджиев в театъра на народната армия и „Театър, любов моя“ със Славка Славова и Таня Масалитинова в театър 199.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Рецитал – камерни ансамбли
Концерт от Международния музикален фестивал в Челтнъм, Великобритания с участието на млади инструменталисти от програмата „Артисти от новото поколение на БиБиСи“, които изпълняват творби от Йоханес Брамс, П. И. Чайковски, Мигел Ллобет.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Музика от Източна Европа

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Данислав Кехайов, Христина Ботева, Малин Домозетски, Севда Симеонова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Синовете на ловеца“, по ескимоска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Баста и чао“ от Румен Балабанов

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мартина Кръстева и Александър Райчев
• България и светът на този ден: На 19 януари е родена „кралицата на белия блус“ Джанис Джоплин. За творчеството и мястото ѝ в музикалната история ще ни разкаже Ивайло Кицов.
• За домашното насилие отвъд статистиките и медийните заглавия. За какви мерки настояват представителите на неправителствените организации у нас и успяват ли спешните центрове да предоставят подкрепа на увеличения брой жени, които търсят закрила?
• Защо бездействието и мълчанието доведе до смъртта на много жени през 2021 година? Какво кара свидетелите да останат безучастни? Гости: Надежда Дерменджиева, директор на Български фонд за жените, и криминален психолог от Института по психология към МВР.
• Главен герой: Режисьорът Драгомир Шолев за темите и въпросите, които поставя новият му филм „Рибена кост“, включен в Балканския конкурс на 26-ия „София филм фест“
• Минути на редактора: На 19 януари 1932 г. е осъществен първият полет на самолет ДАР-6. Това е и първата конструктивна разработка на инженер Цветан Лазаров. Самолетът е двуместен, едномоторен биплан със смесена конструкция. Разговор с Рада Банялиева – директор на музея на авиацията в Крумово.
• С 515 лева се е увеличил средният разход на българския пациент, показват данни на Министерството на здравеопазването – финансовите аспекти на системата – коментар на икономиста в областта на здравеопазването Аркади Шарков
• Десетки фармацевти са притеснени, че ще са принудени да затворят заради цените на тока – интервю с Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки.
• Спирането на плановия прием притеснява Българската болнична асоциация – интервю с адвокат Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Б.Т.Р. представя „Някога“ – трети сингъл от последния албум на групата „Пъзел“;
• Славин Славчев е готов с дебютния си самостоятелен албум „Нов път“, събрал девет песни, създадени в съавторство между Славин и някои от най-добрите български композитори и текстописци;
• В съвместната инициатива на Музикаутор и БНР „Земя на таланти“ пътешестваме с Гергана Добрева и Светослав Колев – Цвъри или дует Ша-Ша и тяхната песен „Влакът“ от едноименния албум;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Невена Праматарова
• Седми годишни награди за писател и читател на Столична библиотека. Разговор с Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека и Георги Господинов - най-четен автор на художествена литература през 2021 година в културната институция.
Годишните награди на Столична библиотека се присъждат за най-четени съвременни автори на българска литература и за най-активни читатели
• Българските художници в една от най-знаковите колекции за съвременно изкуство – Deutsche Telekom. Разговор с Веселина Сариева и Мартина Вачева за българското участие в пътуващата изложба „Имам да ти кажа толкова много неща…“ в Националната художествена галерия и представянето на българското съвременно изкуство зад граница.
• Драгомир Шолев за най-новия си пълнометражен филм „Рибена кост“ в Балканския конкурс на 26-ия София филм фест.
• Режисьорката Надя Панчева за премиерния спектакъл „Олеанна“ от Дейвид Мамет в Казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“.
• „РАЗниМисли“ или как воденето на дневник може да помогне на психичното ни здраве по време на пандемия. Разговор с психолога Детелина Стаменова.
• Вернисаж „Това, което знаеш, е това, което знаеш. Второ недействие по Витгенщайн“ на художниците Златка Яръмова и Георги Гиков в столичната галерия „Аросита“.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
водещ: Светлана Димитрова
Красимир Гатев свири Панчо Владигеров – дългогодишното сътрудничество между изпълнителя и пианиста води до създаване на пиеси със специално посвещение. Ще прозвучи и спомен на Красимир Гатев за общата им работа.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
Как се свива или ширва националното, как малките и големите етноси стават исторически жертви, или постигат хармония и благополучие? За преселенията и борбите в исторически примери от два полуострова разсъждаваме с доц Екатерина Търпоманова от СУ, с д-р Азис Шакир Таш, преподавател в НБУ, с Мария Пачкова – журналист и преводач от испански и баскски. Припомняме си албанците в България, дори как нашият Яворов, че и цар Фердинанд симпатизирали на устремленията им за национална независимост, и не само имало много албански села из страната ни, но и голяма албанската колония в София, говорим с д-р Азис Таш какво е да си малцинство и мнозинство, как културният човек избягва капаните на примитивния национализъм, а Мария Пачкова разказва за баските – един от най-екзотичните етноси не само на Иберийския полуостров, но и в цяла Европа. Чиято съдба по нещо прилича и на нашата.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
водещ: Роза Дамянова
Библиотеките по света: Емблематични библиотеки
Доц. д-р Свободна Вранчева, архитект, урбанист и преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии, ще ни разведе из някои от емблематичните библиотеки по света: съвременната Александрийска, библиотеката на Сансовино във Венеция, на Медичите във Флоренция, Френската национална библиотека, университетските библиотеки към техническите университети в Котбус – Германия, и Делфт – Холандия, библиотеките в Сиатъл и Ванкувър.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
• Социалните мрежи – свят на илюзии, страхове и мечти. Разговор с Жюстин Томс, медиен експерт и преподавател в НБУ, по повод новата ѝ книга „Блоговете умряха. Да живеят блоговете!“
• Моят история, моята тема
Страховете на младия човек в и извън социалните мрежи – разговор с психотерапевта доц. д-р Румен Бостанджиев

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Ценни концертни записи от Източна Европа, изпратени наскоро от Еврорадио. Става дума за изява на Народния хор на Радио „Орфей” - Москва, с чудесни руски фолклорни песни от Тамбовска област (югоизточно от столицата), нотирани от етнолози още в края на 19-ти век... Както и за качествен уърлд: радиосесия от Украйна (без публика заради пандемията) – авторски и по традиционна музика изпълнения на Иванка Червинска от карпатския фолклорен район, заедно с група „Ромска лира” от Киев. Събитието е част от музикалния проект „На ръцете на приспивната песен”.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Янина Богданова
Контемпо – в памет на Милен Панайотов
• Що е то джазова естетика? Интервю с Вирджил Михаю – професор в Музикалната академия в Клуж, писател, джазов критик, дипломат, полиглот...
• (Без)краят на романтизма – специален гост по темата – композиторът Георги Арнаудов. Отправна точка – кратко интервю с руско-американския композитор Григорий Смирнов.
• Музика от Григорий Смирнов, Сергей Загний, Антон Батагов, Таркуинио Мерула и румънски джаз от 1965 до 2002 г.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• Галерия „Галерия“ е проект на художниците и куратори Албена Баева и Рене Беекман.
Ще разберем за първата по рода си галерия в България с изцяло дигитален фокус на програмата, както и за предстоящите събития свързани с нея.
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
водещ: Мануела Манчева
Изпълнения на елитни хорови състави и вокални групи от Азия: Детски хор на Хонг Конг с диригент Кати Фок; Хор на Радиото и Телевизията на Вътрешна Монголия от Китай с диригент У Рен Сан На; Инчон Сити Корал от Южна Корея, ръководен от проф. Хак Уон Юн; Женски хор Brilliant Harmony с диригент Ко Матсушита и Певците на Университета Санто Томас, Филипините с диригент: Фидел Галаланг младши.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10