Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Олеанна” и тоталният отказ от комуникация

Снимка: стоп-кадър

„Олеанна” е най-новият спектакъл в репертоара на театър „Любомир Кабакчиев” в Казанлък. Пиесата е на американския драматург Дейвид Мамет, а постановката – на Надя Панчева.

Основният конфликт в „Олеанна” е между студентка и нейния преподавател.

„Мисля, че пиесата е подходяща за дебют, тъй като темата все още ми е прясна, тъй като аз току-що завърших университет и сетивата ми все още са настроени по темата – остро, бих казала.

Иначе самата пиеса ме спечели с това, че една привидно банална тема – отношения между учител и ученик, е разказана по абсолютно оригинален начин. И извън целия политически и социален контекст всъщност отдолу стои един проблем за тоталното неразбиране между хората и тоталния отказ за комуникация, който мисля, че е много актуален в момента”, сподели в „Артефир” Надя Панчева.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

„Олеанна” е дебютен спектакъл на професионална сцена за младата режисьорка и за актрисата Теона Димова, които са абсолвенти в класа на проф. Пламен Марков, випуск 2021. В представлението участват още актьорите Дария Димитрова и Милен Вангелов. Сценографията и костюмите са на Ирина Цапрева.

Публиката в Казанлък може да гледа премиерното представление тази вечер (19 януари) на сцена „Любомир Кабакчиев”, а на 9 февруари спектакълът ще гостува в София, на сцената на Yalta Art Room.

Снимки: ФБ профил на театър „Любомир Кабакчиев”
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов роман на Джон Банвил

Спокойно може да се каже, че романите на ирландския писател Джон Банвил са уроци по писане. Не заради многобройните награди, които е получил, а най-вече заради стиловото съвършенство, заради боравенето му с богатството на езика, заради това, че не се вълнува от модното разказване на "истории“, които често пъти забравяме преди последната страница на..

публикувано на 27.05.22 в 17:35

Импровизации на глас и саксофон

Вера Морайш и Христо Големинов са главените герои в "Нашият ден“. В рамките на  53-тото издание на "Софийски музикални седмици”  днес от 19 ч. в Български културен център е предвиден концерт с тяхно участие , който е плод на сливането на поезия и импровизация. На сцената музикална двойка е заедно от три години. Оригиналният замисъл на този..

публикувано на 27.05.22 в 15:25

Пърформансът "In C" на известната хореографка Саша Валц

Немската хореографка, танцьорка и режисьорка Саша Валц, известна със стратегиите на съвременния танц, които прилага, за да съживи и изследва исторически и нови опери и балети, налага жанра на хореографската опера. Последният ѝ проект, който ще може да се види и в България на сцената на "Топлоцентрала", се нарича "In C". Пърформансът е вдъхновен от..

публикувано на 27.05.22 в 14:22

Пътят на българската музика към ефира отвъд спора за квотите

Къде се прекъсва връзката между автори, разпространители и медии, и как в нашия ефир да звучи повече, по-добра и по-разнообразна българска музика?   Четирима души с ясен поглед върху музикалната индустрия в България коментират поредното изплуване на повърхността на темата за квотите за българска музика в националния и в частния ефир . Гостуват в..

публикувано на 27.05.22 в 14:00
Архивна снимка на връчване на наградите

Кои са отличените деца в конкурса "Искри" 2022

Журито на XXXIX Национален конкурс за детско литературно творчество "Искри" 2022 – Иван Голев, Николай Милчев, Виктор Самуилов, Весела Фламбурари и Ирина Вълчанова, реши да награди следните участници: • Борис Иванов Цветков – на 9 години от град Плевен • Борислав Батаа Тунгалаг – на 9 години от град София • Доника Гочева – на 9 години от град Варна •..

публикувано на 27.05.22 в 11:41